Een tijdje terug liet Sony weten dat de Europese versie van de PlayStation 3 in tegenstelling tot zijn Amerikaanse en Japanse broertjes niet de Emotion Engine van de PS2 zou bevatten; de chip die nodig is voor backwards compatibility. Toen werd er al druk gespeculeerd of de PS3 nu wel of geen games van de PS2 kan draaien.

Nou, vrijwel niet dus. Althans, dat beweert de Duitse website Cynamite. Ze hebben nog voor de Europese launch van de PS3 een exemplaar van de console in handen gekregen en hebben eens even getest wat er wel en niet klopte van het backwards compatibility verhaal. Cynamite propte hun top twaalf van PlayStation 2 games in de nieuwste console van Sony om tot een antwoord te komen:

God of War

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Shadow of the Colossus Guitar Hero 2 Prince of Persia: The Two Thrones Okami Grand Theft Auto: Liberty City Stories Eragon

Final Fantasy X-2

Ratchet & Clank 3

Lumines Plus

Hun conclusie was dat er van al deze games alleen Eragon naar behoren functioneerde. Alle andere titels weigerden te spelen en verwezen de gebruiker naar toekomstige software updates en de downward compatibility lijst op de website van Sony.

Het is mogelijk dat de console zijn laatste firmware patch nog niet heeft gehad die wel aanwezig zal zijn in de Europese launch consoles, maar als de backwards compatibility werkelijk zo slecht presteert dan zullen er heel wat Europese PlayStation 3-bezitters not amused zijn.

PS2 games op PS3: vergelijkbaar met Russisch roulette?