Volgens de vrouwen, die slachtoffer zeggen te zijn van geweld in de seksindustrie, zet de game aan tot geweld tegen vrouwen. Een online geplaatste petitie heeft inmiddels meer dan 45.000 handtekeningen opgehaald.

De game is sinds gisteren niet meer verkrijgbaar in Australische ketens van Target en Kmart. "We hebben de laatste dagen veel met onze klanten over de game gepraat", aldus Target's general manager Jim Cooper, "en men maakt zich druk om de inhoud van de game. We denken dat de beslissing om GTA 5 niet meer te verkopen in lijn ligt met de algemene mening van onze klanten." Cooper gaf wel aan andere games met volwassen content te blijven verkopen.

CEO van Grand Theft Auto 5-uitgever Take-Two Strauss Zelnick geeft aan teleurgesteld te zijn in de acties van de winkelketens. "De game wordt door critici bejubeld en tientallen miljoenen mensen over heel de wereld genieten er van. GTA 5 heeft volwassen thema's en content die vergelijkbaar is met veel andere entertainmentproducten. Interactieve entertainment is de meest boeiende kunstvorm van deze tijd en heeft dezelfde vrijheid als boeken, televisie en films. Ik sta achter onze producten, de mensen die ze maken en de consumenten die ze spelen."

Grand Theft Auto 5 is ontwikkeld door Rockstar, dat eerder ook al voorgaande delen in de GTA-reeks maakt en ook verantwoordelijk is voor de westerngame Red Dead Redemption. GTA 5 verscheen vorig jaar op Xbox 360 en PlayStation 3, is zojuist uitgekomen voor Xbox One en PlayStation 4 en komt volgend jaar naar pc.