Het merk Dungeons & Dragons is eigendom van Wizards of the Coast, dat onderdeel uitmaakt van Hasbro. Volgens het licentiecontract mag Dungeons en Dragons niet ondergebracht worden bij een concurrent van Wizards of the Coast. Namco Bandai is echter zo'n concurrent en de Europese taak van Atari is eerder dit jaar onderdeel geworden van dat bedrijf.

"Hoewel het jammer is dat we deze actie moeten nemen, is het belangrijk voor ons om het Dungeons & Dragons-merk te beschermen", vertelt Greg Leeds, directeur van Wizards of the Coast. "We hebben de afgelopen maanden geprobeerd er uit te komen met Atari, en zij liet ons geen andere keus dan een rechtszaak aan te spannen."

Atari heeft in een verklaring de aantijgingen van Hasbro "ongegrond" genoemd en "een opzichtige manier om op oneerlijke wijze de rechten die aan Atari verleend zijn terug te halen".

Aangeklaagd

Het is niet de eerste keer dat Atari wordt aangeklaagd in verband met de licentie van Dungeons & Dragons. Eerder dit jaar spande Turbine, de ontwikkelaar van Dungeons en Dragons Online: Stormreach, ook een rechtszaak aan tegen de uitgever. Atari diende op zijn beurt een motie in om de aanklacht te laten vervallen en klaagde Turbine aan om geld terug te krijgen dat de ontwikkelaar aan de uitgever verschuldigd zou zijn.