Armada 2526 biedt een combinatie van real-time en turn-based strategie en situeert zich in de ruimte. Doel is om het heersende ras te worden in het uitgestrekte universum dat klaar ligt om ontdekt en veroverd te worden. Dit kan door andere spelers te verslaan in grootschalige gevechten, maar diplomatie en handel zijn minstens zulke belangrijke middelen op de weg naar heerschappij over het universum.

De gameplay van Armada 2526 is onder te verdelen in twee secties: de Star Map waarop spelers hun hele beschaving aansturen, kolonies managen, onderzoek doen en diplomatieke betrekkingen aangaan. Zodra spelers echter in gevecht raken, schakelt het spel over naar een 3D weergave van dat gevecht waarin de verschillende schepen in de vloot in real-time kunnen worden aangestuurd.

4X-strategie

Games zoals Armada 2526 worden geschaard onder het 4X-genre, wat staat voor "explore, expand, exploit, and exterminate", doelend op de verschillende stappen die doorlopen worden op weg naar de overwinning. Befaamde games in dit genre zijn onder andere Master of Orion en het recente Sins of a Solar Empire. Iceberg Interactive was al eerder actief in dit genre met Swords of the Stars, toen de uitgever nog Lighthouse Interactive heette.