Apple noemt het apparaat niet de iPad 3, maar "de nieuwe iPad". Waarschijnlijk laat het bedrijf de cijferaanduiding voor de tablet vallen. Die strategie hanteert het bedrijf ook met zijn Mac-computers; Macbooks en iMacs, worden ook regelmatig vernieuwd, maar behouden dezelfde naam.

Naast een verbeterd scherm, heeft de nieuwe iPad een 5-megapixel iSight-camera, vergelijkbaar met die van de iPhone 4S. Met deze camera is het mogelijk om video's in 1080p op te nemen. De iPad heeft een A5X-processor en een quad-core grafische chip, die volgens Apple vier keer zoveel krachtig is als een de Tegra 3-processor. Die chip zit onder andere in de Asus Eee Pad Transformer Prime, een concurrent van de iPad.

De nieuwe iPad ondersteunt de mobiele internetstandaard LTE (long term evolution), de laatste stap richting 4G-internet. Met de technologie zou de nieuwe iPad downloadsnelheden van 21 Mbps kunen halen, zo meldt Engadget. Daarnaast is er een LTE-radio aanwezig die snelheden van 73 Mbps haalt. In de Verenigde Staten ondersteunen telecomaanbieders Verizon en AT&T deze nieuwe technologie, in Europa is dit netwerk vooralsnog niet aanwezig.

De nieuwe iPad is in de Verenigde Staten vanaf 16 maart beschikbaar. In Nederland komt het apparaat eind maart uit, zo luidt het officiële statement van Apple. De laagste prijs van de iPad is 499 euro voor de 16 gigabyte-versie, even duur als de iPad 2 bij zijn introductie. De iPad 2 blijft ook beschikbaar, die wordt honderd euro goedkoper en zal verkrijgbaar zijn vanaf 399 euro.

Met de aankondiging van de opvolger van de iPad 2 werd ook een nieuw deel in de Infinity Blade-serie onthuld, Infinity Blade: Dungeons.