Afgelopen week werd België geschokt door de moord op een Malinees kindermeisje en de peuter waarmee zij door Antwerpen liep. De dader was een 18-jarige jongen, Hans van Themsche, wiens motieven lijken te liggen in het extreem-rechtse gedachtengoed. Op de dag dat hij op drie mensen schoot, waarvan hij er twee vermoordde, schoor hij zijn hoofd kaal, kocht een geweer en besloot willekeurig mensen te gaan neerschieten. Het was echter niet geheel willekeurig, want hij had het gemunt op allochtone medebewoners van zijn stad Antwerpen.

Hans van Themsche, de moordenaar, zou geregeld een spelletje GTA hebben gespeeld, en zou zijn slachtpartij op deze game geïnspireerd hebben. Zo zegt de Belgische krant De Standaard hierover:

"Er zijn echter ook sterke aanwijzingen dat Van Themsche zich tijdens zijn dodelijke tocht baseerde op het scenario van een gewelddadige computergame. Hij schoor 's ochtends zijn haar af en doste zich in quasi-militaire kledij voor hij met de trein naar Antwerpen trok. Daar kocht hij een geweer in een wapenwinkel. Net zoals de speler van Grand Theft Auto een geweer moet kopen voor hij aan zijn gewelddadige tocht begint. GTA is een van de populairste killergames van de jongste jaren bij ons. De spelers moeten daarin onder meer carjackings plegen, maar op een bepaald 'level' ook Spaanssprekende immigranten vermoorden. Het staat vast dat Van Themsche een fan was van gewelddadige computergames, waaronder GTA."

Hierbij wordt niet vermeld dat Van Themsche zelf zegt dat hij de moorden gepleegd heeft omdat hij gepest werd in zijn jongere jaren, vooral door allochtonen. Hierdoor zinde hij op wraak en besloot hij maar willekeurig allochtonen te gaan vermoorden.

Het hele artikel, waarin ook nog eens Columbine en Erfurt aangehaald worden als 'misdaden als gevolg van het spelen van computergames'  is te lezen op de site van De Standaard.