Nieuws
Activision Blizzard

Amerikaanse senatoren trekken aan de bel om Activision Blizzard-overname

Willen aansprakelijkheid voor Bobby Kotick

Geschreven door Marvin Toepoel op
Vier Amerikaanse senatoren hebben de Federal Trade Commission geschreven om hun zorgen te uiten over de overname van Activision Blizzard door Microsoft.

De Federal Trade Commission (FTC) is een orgaan dat de Activision Blizzard-overname onderzoekt om te beoordelen of het geen oneerlijke competitie op de markt veroorzaakt. De Amerikaanse senatoren Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Sheldon Whitehouse en Cory Booker stuurden gisteren een letter naar FTC-voorzitter Lina Khan om hun zorgen over de deal kenbaar te maken.

De brief vestigt de aandacht op ceo Bobby Kotick en stelt dat de overname “de door werknemers gevraagde aansprakelijkheid” in het geding brengt, doelend op de aanklachten over onder andere seksuele intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen Activision Blizzard. Ook stelt de brief dat de overname vakbondsvorming door werknemers bemoeilijkt.

“Meer dan 1800 werknemers van Activision Blizzard hebben een brief ondertekend die vraagt om de aftreding van meneer Kotick bij de organisatie. Microsofts deal met Activision Blizzard beschermt meneer Kotick echter”, zo luidt het. “[De deal] zorgt ervoor dat hij in ieder geval tot 2023 in zijn rol als ceo werkzaam blijft en honderden miljoenen [dollars] winst boekt, met een potentiële gouden parachute ter waarde van meer dan 14,5 miljoen dollar als hij niet vrijwillig vertrekt.”

“Dit gebrek aan aansprakelijkheid, ondanks de oproepen van aandeelhouders, werknemers en het volk om Kotick aansprakelijk te stellen voor de cultuur die hij heeft gecreëerd, zou een onacceptabel gevolg zijn van de beoogde Microsoft-overname”, sluit de brief af.

Een Activision-woordvoerder zegt tegen The Wall Street Journal dat Kotick geen “speciale compensatie” krijgt voor de Microsoft-deal. “Het is een interessante transactie voor alle aandeelhouders, waaronder medewerkers”, voegt ze eraan toe.

Lisa Tanzi, zakelijk vicepresident en algemeen raadsvrouw bij Microsoft, benadrukt tegenover The Wall Street Journal dat Microsoft erop vertrouwt dat Activision Blizzard “progressie zal blijven boeken”, en zegt dat ze die progressie door zullen blijven trekken als de deal rondkomt. 

Bron: The Wall Street Journal

Dit artikel delen:

Lees meer

Wat spelen we dit weekend? 2 en 3 april Halo Infinite-ontwikkelaar: ‘We snappen dat community geen geduld meer heeft’
5

Reacties op: Amerikaanse senatoren trekken aan de bel om Activision Blizzard-overname

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  FishSt1ck

  • 1 april 2022 17:06
  Ben het er wel mee eens dat er meer duidelijkheid moet komen over de rol van Kotick voordat de overname akkoord bevonden worden. Die beste man wist jaren van de gebeurtenissen binnen het bedrijf en heeft er niets aan gedaan, daarnaast hadden de aandeelhouders ook al zijn vertrek geeist.

  Uiteindelijk ligt de focus op deze manier niet op hoe het goed voor het bedrijf en het personeel zou kunnen zijn, maar vooral wat voor een super deal is voor Kotick. Vind dat er best expliciet opgenomen kan worden dat Kotick direct zal vertrekken. Uiteindelijk gok ik dat de beste geldwolf daar ook wel mee zal instemmen als ie ziet dat zijn gouden parachute in rook op dreigt te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jaquesparblue

  • 1 april 2022 17:19
  Geen idee wat dit met die overname te maken heeft. Kotick heeft nu eenmaal aandelen en krijgt daar dus een smak geld voor. Dat is helaas hoe de wereld werkt.
  Dat Kotick verder een smeerpijp is staat hier los van. Men staat vrij om m aan te klagen.
  Het is weer het hypocriete gejank van Warren en Sanders. Links lullen, rechts vullen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 1 april 2022 17:30
  @jaquesparblue Het gaat er volgens mij om dat hij dus niet weggestuurd kan worden door de deal, terwijl zonder deal die kans wel aanwezig zou zijn,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 2 april 2022 01:47
  @WvA Dit dus, staat ook gewoon in het artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 1 april 2022 19:41
  Helemaal terecht, die Kotick gaat nu met een dikke zak geld weg zonder ooit zijn verantwoordelijkheid genomen te hebben om de misstanden op te lossen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.