Nieuws

AMD introduceert Ryzen-processors met ingebouwde Vega-GPU

Gericht op ultradunne laptops en convertibles

Geschreven door Floris de Bijl op
De Ryzen-processors die AMD weer een plek hebben gegeven in de CPU-markt komen binnenkort beschikbaar als mobiele chips met geïntegreerde Vega-GPU’s. De komende maanden gaat AMD deze chips lanceren voor een aantal type apparaten, waarbij ultradunne laptops en convertibles als eerste aan bod komen.

Afgelopen week heeft AMD de Ryzen Processor With Radeon Vega Graphics onthuld, de achtste generatie APU's van de fabrikant. Zoals de naam al aangeeft zijn de chips gebaseerd op de Zen-architectuur, die ook gebruikt wordt in de Ryzen-CPU’s, maar beschikken ze ook over een Vega-GPU. Vooralsnog komen er maar twee van deze chips uit: de Ryzen 7 2700u en Ryzen 5 2500u, waarbij de ‘U’ staat voor ultrathin. Deze chips zullen beschikbaar zijn tegen het einde van dit jaar in laptops van onder andere Lenovo, HP en Acer.

Specificaties
Zowel de Ryzen 7 2700u als de Ryzen 5 2500u beschikken over vier cores en acht threads, een behoorlijke prestatie gezien de TDP (stroomverbruik) tussen de 9 en 25 watt ligt, afhankelijk van de toepassing. De standaard klokfrequentie van de 2700u ligt op 2,2Ghz met een maximale turbofrequentie van 3,8Ghz. Bij de 2500u liggen deze frequenties ieder 200Mhz lager.

Het andere verschil tussen deze twee chips vinden we in de ingebouwde Vega-GPU. Bij de mobiele Ryzen 7-chip klokt deze maximaal 1300Mhz over tien rekenkernen, terwijl dit bij de (vermoedelijk goedkopere) Ryzen 5 ligt op 1100Mhz over acht rekenkernen.

Ondanks de relatief hoge kloksnelheid en vier cores weten de mobiele Ryzen-chips een flinke winst in stroomverbruik te boeken. Ten opzichte van de vorige generatie APU’s van AMD verbruiken deze chips 58% minder stroom, terwijl ze 200% meer CPU-kracht en 128% meer GPU-kracht leveren.

De mobiele chips zijn voorzien van dezelfde functies van de desktop Ryzen-chips, waaronder Precision Boost 2, Neural Net Prediction en Smart Prefetch - allemaal functies die de chip sneller moeten maken in verschillende applicaties. Precision Boost 2 komt met name goed van pas bij deze mobiele chips, omdat het algoritme de beschikbare koeling en stroom zo efficiënt mogelijk benut.

Extended Frequency Range is ook weer aanwezig, maar dan onder de naam Mobile Extended Frequency Range (mXFR). mXFR voert de klokfrequentie van de processor langzaam op, mits adequate koeling aanwezig is. AMD bepaalt welke laptops wel of niet mogen beschikken over mXFR, dit is afhankelijk van de fabrikant en of er genoeg koeling aanwezig is.

Gamen
Ultradunne laptops zijn vanwege het ontbreken van een GPU en een krachtige processor normaliter niet geschikt voor gamen, maar AMD meent dat de mobiele Ryzens hier verandering in kunnen brengen. In benchmarks van AMD is te zien dat grote games zoals Overwatch en Counter-Strike: Global Offensive speelbaar zijn op 720p en 1080p met 60fps, mits de grafische instellingen flink omlaag zijn gedraaid. Licht gamen lijkt er dus wel in te zitten, maar zwaardere games op hogere resoluties zijn vooralsnog buiten handbereik.

De Ryzen 7 2700u en de Ryzen 5 2500u zullen als eerste beschikbaar zijn in de HP Envy X360, de Acer Swift 3 en de Lenovo Ideapad 720s. Deze apparaten zullen dit semester nog beschikbaar zijn. Wanneer de Ryzen Mobile-chips naar zwaardere apparaten komen, zoals gaming laptops, is niet bekend.

Dit artikel delen:

Lees meer

L.A. Noire schittert in 4K in nieuwe beelden Xbox Games with Gold voor november zijn bekend
2

Reacties op: AMD introduceert Ryzen-processors met ingebouwde Vega-GPU

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • SuperDre

  • 26 oktober 2017 22:19
  Nou, zoals ik dus zie, totaal zinloos voor gaming.. CS:GO 1080p op 60fps en dan nog instellingen moeten verlagen? mn GTX760 staat alles op max met een hogere resolutie en heel wat meer fpsjes (alleen ik speel op een IPS en is dus beperkt tot 60hz). Ondanks dat ze dan misschien niet zo slurpen, zijn ze toch niet zo heel interessant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • darkmanwls

  • 27 oktober 2017 07:59
  @superdre Het is in zoverre interessant dat je dus op je werk laptop af en toe ook even een spelletje kan doen, Maar als dedicated gaming systeem is t waardeloos inderdaad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.