Door steeds het hoofd van de gebruiker in de gaten te houden kan de Fire Phone de illusie wekken dat het scherm perspectief heeft, gelijkend op een 3d-weergave. Een van de mogelijkheden is het weergeven van navigatie in perspectief, maar de 3d-simulatie kan ook in spelletjes gebruikt worden.

Om tot een perfecte weergave te komen bouwde Amazon maar liefst vier camera's in de telefoon, evenals vier infraroodcamera's. De twee camera's die het beste beeld van iemand zijn gezicht opleveren staan aan. Op deze manier maakt het niet uit als je plots vanuit een andere hoek naar de smartphone kijkt.

De Fire Phone gaat in de Verenigde Staten 199 dollar kosten in combinatie met een tweejarig abonnement. Dat vertaalt zich meestel naar een prijs van omstreeks 700 euro. Of en wanneer de telefoon ook uitkomt in andere landen dan de VS is niet bekend.

Fire Phone

Gestabiliseerde camera

De telefoon draait op een aangepaste versie van Android, zonder toegang tot de appwinkel van Google. Alle apps moeten via Amazon aangeschaft worden. De telefoon is opgebouwd uit twee glasplaten aan de voor en achterkant en heeft een rubberen frame.

Het 4,7 inch scherm heeft een resolutie van 1280 x 720 pixels en kan dankzij een speciale coating ook met gepolariseerde brillenglazen bekeken worden. De telefoon loopt op een 2,2 GHz quadcore Qualcomm-processor en heeft 2 GB werkgeheugen.

De 13 megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en maakt daarom volgens Amazon betere foto’s bij weinig of wisselend licht. Een speciale knop aan de zijkant van het toestel start vanuit elke app direct de camera, een functie die alle Windows Phone-toestellen en enkele Android-telefoons ook hebben.

Foto’s die met de camera worden gemaakt worden op de cloud van Amazon opgeslagen. Gebruikers hebben daar gratis onbeperkte opslagruimte. De bijgeleverde oordopjes van de Fire Phone zijn volgens Amazon war-vrij doordat er platte snoeren zijn gebruikt en er magneetjes in de doppen zitten voor makkelijk opbergen.

Prime Music

De Fire Phone integreert met enkele Amazon diensten, zoals de Prime streamingdienst. Zo fungeert de telefoon automatisch als tweede scherm bij films en series. Ook heeft Amazon een eigen muziekstreamingdienst aangekondigd, die gaat concurreren met diensten als Spotify. Amazon Prime Music is advertentievrij en heeft een bibliotheek van ruim een miljoen nummers.

Daarbovenop biedt Amazon gebruikers van de Fire Phone toegang tot zijn hulpdienst Mayday. Daar kunnen gebruikers op elk moment van de dag een Amazon-werknemer aanschieten voor hulp met hun telefoon.

Firefly

Een unieke functie van de Fire Phone heet Firefly. Daarmee wordt de camera gebruikt om zaken als telefoonnummers, films, boeken, games, cd’s maar ook producten als voedsel te herkennen. De bedoeling is om het zo makkelijker te maken dingen te kopen in de webwinkel van Amazon, de grootste ter wereld. Amazon demonstreerde de functie door een foto van een cd te maken, die daarna direct begon af te spelen.

Ook kan Firefly net als apps zoals Shazam muziek, tv-programma’s en films aan het geluid herkennen. Daarnaast herkent de functie ook kunst, en kan het de bijbehorende Wikipedia-pagina opvragen. Firefly kan volgens Amazon meer dan honderd miljoen dingen herkennen. Firefly kan worden gestart met een knop aan de zijkant van de telefoon, en herkent objecten in een seconde.

Door NUtech.