Het hart van menig spelfanaat zal sneller gaan kloppen van het bericht dat Amazon Japan een orderpagina heeft geopend voor de Playstation3 (PS3), de langverwachte opvolger van Sony's succesvolle spelcomputer. Het apparaat zélf is er nog niet; het kan slechts alvast worden besteld.

Over de nieuwe PS3 is veel te doen: het apparaat zal als eerste een met hype omgeven, geavanceerde Cell-chip bevatten. De Cell verschilt van de huidige processoren omdat het meer taken in zich verenigt. Zo handelt de chip rekenwerk voor grafische processen af, maar verwerkt het ook breedbandnetwerkverkeer.

De PS3 zal naar verwachting in maart 2005 onthuld worden. Op de pagina die nu door de Japanse vestiging van Amazon is geopend, kunnen bezoekers slechts een exemplaar van de nieuwe Playstation reserveren. Japanse geïnteresseerden kunnen hun e-mailadres achterlaten en van Amazon Japan bericht krijgen als de PS3 in voorraad is. De daadwerkelijke levering zal ook in Japan nog maanden op zich laten wachten.

Behalve als spelcomputer zal de PS3 ook als 'home server' functioneren. Sony steekt samen met IBM en Toshiba miljarden euro's in de ontwikkeling van de Cell, die ook in andere apparatuur als thuiscomputers en televisies zal worden ingezet. In 2002 verklaarden IBM en Sony dat de Cell een teraflop (een triljoen) berekeningen per seconde aankan. Sindsdien is er nauwelijks nieuwe informatie over de revolutionaire chip naar buiten gebracht.Mocht je toevallig intresse hebben in zo'n Japanse PS3, dan kun je hem/haar vanaf nu op Amazon Japan zelf pre-orderen.

Met dank aan Boxcutter voor het melden van dit nieuws.