Amazon is geen eigenaar meer van persoonlijke gameprojecten werknemers

Amazon is geen eigenaar meer van persoonlijke gameprojecten werknemers

Amazon heeft een regel geschrapt die bepaalt dat persoonlijke gameprojecten van werknemers eigendom zijn van het bedrijf.

Dat meldt Bloomberg. Volgens het beleid bij Amazon mochten werknemers enkel games ontwikkelen en uitgeven met middelen van het bedrijf. Ook was Amazon eigenaar van al het intellectueel eigendom en alle projecten die buiten werkuren werden ontwikkeld, en mocht er alleen worden samengewerkt met collega's aan persoonlijke games.

"Dat beleid is meer dan een decennium ingevoerd, toen we nog veel minder informatie en ervaring hadden", zegt Amazon Games-vicepresident Mike Frazzini in een e-mail naar werknemers. "Daarom zijn ze vrij breed opgesteld."

Openbaar heeft Amazon nog niets gedeeld over het laten vallen van de regel.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Slecht dat de regel er was, goed dat ze het laten vallen. De werkgever heeft niets te maken met wat mensen in hun vrije tijd maken.

0
test

@LoGiCaL_PsYcHo Dat is dus misschien zoals jij het dacht, maar in werkelijkheid ligt de situatie dus wel anders. Ook in Nederland moet je zorgen dat dit goed gegereld is in je contract anders kan de werkgever gewoon aanspraak maken op wat jij in je vrije tijd maakt, zeker als het al in lijn is met wat je op je werk doet. Staat er niets over in je contract, en je maakt bv koekjes thuis die je verkoopt, maar op je werk ben je buschauffeur, dan zul je daar bij een rechter geen zorgen over hoeven te maken, de rechter zal de werkgever geen gelijk geven. MAAR maak jij bv games in je vrije tijd, en je doet datzelfde ook voor je werkgever, DAN heb je een groot probleem, dan is de kans heel HEEL erg groot dat de rechter jouw werkgever gelijk zal geven aangezien er sowieso grote kans is dat je tijdens je werktijd daar ook tijd aan hebt besteed of resources ervoor gebruikt hebt van je werk. Daarom is het dus van groot belang dat je dit heel goed in je contract hebt staan als je thuis ook (van plan bent) zaken maakt/bedenkt. En lees zeker je contract door als er wel iets over in staat, want de kans is groot dat het er heel generiek in staat dat zelfs die koekjes bakken van die buschauffeur de rechter de werkgever gelijk geeft.

0
test

Wtf, dat dit al kon. Dat dit mag, als het al mocht want tot nu toe zullen weinig mensen er last van gehad hebben omdat ze het of niet vertelden of er was niks. Maar als het bij de wet aangevochten werd geloof ik niet dat dit mocht. Hoewel in de VS ken ik de grondwet niet dus wie weet wat daar wel zou mogen. Maar het is toch te gek dat iemand buiten werktijd zijn eigen tijd niet mag programmeren want dat is dan nog altijd in de baas zijn tijd en zijn eigendom. Werden ze dan al die uren ook betaald? Heel raar.

0
test

@watashi wa maurice desu. Dit mag dus wel degelijk gewoon, en staat ook vaak genoeg in contracten, zeker waarbij op het werk zaken gemaakt/bedacht worden. Ook hier in Nederland is dat dus gewoon zo, en ook al zeker een paar keer waarbij de werknemer dus verloren heeft. Je moet hier dus gewoon heel goed op letten als je zelf thuis zaken maakt, zorg dat je dat goed in je contract afgeschermd hebt, en lees dus zeker goed je contract door als het op dit soort punten aan komt. Staat er niets over in je contract, laat het dan opnemen en zo scherp opnemen (wat best lastig zal zijn) dat er dus geen sprake van kan zijn dat ze claim kunnen leggen op wat jij maakt in je vrije tijd, zeker als dat succesvol is. Dus ben niet de naiveling die denkt dat zoiets niet kan/mag en als je dat dus nog niet gedaan hebt, lees nog eens goed je contract door en als er iets nadeligs over in staat, hoop ik voor je dat je werkgever gewillig is om dit alsnog via een addendum te verscherpen/schrappen.

0
test

@SuperDre Ik snap als je bevoorbeeld in tech zit en je maakt dingen op werk, en gaat thuis het zelfde maken alleen heb je het daar eerder af en brengt het snel uit. Maar een game zie ik net als een film of muziek daar zou je werk geen aanspraak op kunnen maken. Maar het klopt wat je zegt maar dit was voor vast gelegd voor tech uitvindingen.

0

Aanbevolen voor jou