Al enige tijd gaan geruchten dat de nieuwe Xbox altijd in verbinding moet staan met internet om gebruikt te kunnen worden. Dit moet zowel gaan gelden voor niet-gamerelateerde applicaties en omgevingen, zoals videostreamingservices, alsook games. Polygon geeft aan dat onder de huidige regelgeving bij games, uitgevers kunnen besluiten de functionaliteit in te schakelen, als een aanvullende tool om piraterij tegen te gaan. De console moet daarnaast ook een digital rights management-systeem (DRM) gaan bevatten. 

Video-opnames

De nieuwe Xbox krijgt daarnaast de mogelijkheid om video's op te nemen tijdens het spelen en direct door te plaatsen op bijvoorbeeld YouTube, net als dat dit bij de PlayStation 4 mogelijk wordt. De nieuwe Xbox neemt alle beelden op en laat de speler toe om eerdere hoogtepunten te bekijken. Het apparaat moet een optionele functionaliteit gaan bevatten waarbij automatisch hoogtepunten worden opgenomen, zoals wanneer een speler een Achievement haalt. 

Community

Microsoft wil met de nieuwe Xbox het Xbox Live-netwerk ook meer laten aansluiten bij andere sociale netwerken als Twitter en Facebook. Het apparaat kent geen restricties meer op het aantal vrienden dat iemand kan hebben, bij de huidige Xbox 360 ligt dat op maximaal 100 vrienden. Daarnaast is het ook niet meer nodig dat mensen elkaar volgen, maar is het mogelijk voor spelers om een persoon te volgen, zoals op Twitter.

Het Achievement-systeem wordt ook veranderd volgens Polygon. Ontwikkelaars kunnen onder meer Achievements toevoegen zonder dat het hiervoor downloadbare content aan een game moet toevoegen. Daarnaast worden er community-Achievements toegevoegd aan de volgende generatie games. Zo moeten er weekenduitdagingen komen waarbij spelers van een game gezamenlijk werken naar een doel. Ook zijn Achievements mogelijk waarbij meerdere gametitels aan elkaar gelinkt worden en spelers bijvoorbeeld wordt gevraagd om de eerste twee hoofdstukken van twee verschillende games uit te spelen. Microsoft denkt er ook over na om Achievement cross-platform te maken waarbij bijvoorbeeld via apps of een website nieuwe Achievements kunnen worden verdiend voor een bepaalde titel.

Microsoft heeft tegenover Polygon verklaard niet in te willen gaan op de geruchten en vraagt om te wachten op het Xbox-evenement op 21 mei.