De resultaten van het onderzoek werden in een recent nummer van Cyberpsychology, Behavior and Social Networking gepubliceerd. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van een theorie van de psycholoog Thomas Joiner. Hij claimt dat iemands suïcidale gedachten versterkt kunnen worden door blootgesteld te worden aan pijnlijke of psychologisch provocatieve gebeurtenissen.
De resultaten van de studie gelden alleen voor mensen die al rondliepen met suïcidale gedachten. Er werden 228 studenten van Texas Tech die wekelijks videogames spelen onderzocht. 65,5 procent van de groep was mannelijk en 74,1 procent van de mensen waren blank. Mensen werd gevraagd wat voor soort genre games men speelde, van actie- en horrorgames zoals Call of Duty, Halo, Left 4 Dead en Street Fighter, tot rpg's, puzzelgames, simualtiegames en adventuregames.
"Hoe meer videogames je speelt, hoe hoger de mogelijkheid wordt dat je ook wat doet met suïcidale gedachten", aldus hoofdauteur Sean Mitchell. "Maar we zagen dat als je actiegames speelt er een groter patroon is tussen de uren dat je videogames speelt en de mogelijkheid dat je zelfmoord pleegt. Wanneer je geen actiegames speelt, is er geen patroon."
Hoewel deze mensen meer kans hebben op zelfdoding na het spelen van actiegames, wordt er in dit onderzoek geen link gelegd met gewelddadige games. "Sommige studies zeggen dat mensen die gewelddadige games spelen gewelddadiger worden, andere studies zeggen dat er geen link is", aldus hoofdauteur Sean Mitchell. "Andere studies zeggen weer het tegenovergestelde: mensen die gewelddadiger zijn willen liever gewelddadige games spelen. We zien in onze resultaten dat alles mogelijk is, dus hier hebben we geen duidelijk beeld over. Zonder over een lange periode uitgebreide studies te doen kunnen we niet zeggen wat voor effect het heeft."
Mitchell wil benadrukken dat het geweld in actiegames niet per se de hoofdreden is, maar sluit het ook niet uit. "Geweld kan ook voorkomen in adventuregames, dus we zeggen expres actiegames in plaats van gewelddadige videogames om zo een conservatievere schatting te maken."
Reacties op: 'Actiegames verhogen de kans op zelfdoding bij suïcidale personen'
vladimirr
Inzanity_91
Waarom dom? Als je niet suïcidaal bent hoef je niets te doen met deze informatie. Maar ik kan me voorstellen dat de familie van een suïcidaal persoon dit waardevolle informatie vindt.
rashura
MichelMusters
Arisu
Ik heb echter wel wat bedenkingen bij deze studie.
1) 228 studenten is niet een bepaald grote noch diverse test groep.
2) Hoeveel hiervan waren suïcidaal en met welke reden ?
3) Hoeveel hiervan hebben daadwerkelijk een suïcidale actie ondernomen ?
4) Zijn er ook maar iets van medische tests gedaan. Stofwisseling in de hersenen bekeken, hersen activiteit gemeten. Dat soort dingen.
5) Is er rekening gehouden met het online aspect van games en communicatie met andere spelers. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat constant uitgescholden worden niet helpt bij mensen met suïcidale neigingen.
6) Wat het negatieve effect bij iedereen ? of alleen bij een gemiddeld statistisch hoger percentage? Waren er ook mensen bij waar het een positief effect had ?
7) Er is alleen getest in dit onderzoek met mensen die gamen (Actie vs niet actie games). Hoe staan deze cijfers in verhouding met niet gamers ?
Kortom, verre van perfect, dit onderzoek.
unipro81
Er is ook geen controlegroep geweest lijkt het en er is niet gekeken naar eventueel andere factoren dan het gamen die gezorgd kunnen hebben voor de resultaten…maar zelfs al was het een perfect uitgevoerd onderzoek, dan nog…wat kunnen we er dan mee..?
Arisu
Alles in onze hersenen word geregeld door stofjes. Afhankelijk van welke games zijn er dus andere stofjes bezig in onze hersenen (als de bewering van dit onderzoek correct is). Als we kunnen identificeren welke stofjes dat zijn, kunnen we medicijnen ontwikkelen om die te onderdrukken zodat niet alleen bij games maar ook andere activiteiten die die stofjes laten werken een betere situatie voor deze personen kunnen creeren.
Maar, de hersenen zijn raar en moeilijk. Veel verschillende aandoeningen kunnen soortgelijke symptomen hebben. Daarom is het belangrijk dat er niet een simpel een gemiddelde word genomen, anders riskeren we dat er maatregels getroffen worden voor mensen waar het probleem er alleen maar door erger word.
unipro81
De stofjes waar jij het over hebt zijn in basis veel meer primair dan je zou denken en hebben dus niet persé iets met een spel te maken, maar heel erg met de combinatie speler en spel. Bijvoorbeeld de 'voorkeur' van een speler speelt een grote rol.
Maar los van inhoud…als iemand suicidaal is. Waarom zouden we dit kostte wat kost moeten voorkomen met medicijnen? Daar slaat mijn stelling meer op. Er is, lijkt mij, geen goede business case voor dit onderzoek en het is te beperkt qua scope om echt iets mee te kunnen.
Arisu
Het verbaasd mij dat er uberhaupt iemand de vraag stelt waarom we dit moeten voorkomen. Zelfmoord word niemand gelukkig van, ookal is het een egoistische reden van iemand die de trein mist omdat er iemand voor is gesprongen. Suicidale neigingen kunnen overal vandaan komen. Bij iemand met een goed werkend stel hersenen die een aantal zeer negatieve ervaringen heeft mee gemaakt, iemand met een mentale aandoening als schizophrenie, of iemand met een hersen tumor (om maar een aantal voorbeelden te noemen). Medicijnen zouden kunnen helpen, maar dat was maar een voorbeeld. Iets ingrijpenders zoals een hersen operatie of iets simpelers als enkel het hebben van de informatie en daardoor makkelijker kunnen omgaan/vermijden van versterkende factoren zou ook al kunnen helpen.
Maar je hebt wel gelijk, dit onderzoek is te beperkt om echt iets mee te kunnen. Maar aanleiding voor een beter onderzoek is er naar mijn mening wel degelijk.
unipro81
Ik geef je ook geen ongelijk
Overigens komt zelfmoord zelden voor bij mensen met een goed werkend stel hersenen
spreadthehate
En actie films dan? En alcohol en drugs versterken deze emoties niet?
MichelMusters
spreadthehate
Ik weet het
Maar ik kan volgens mij wel constateren dat de game industrie wel vaak de pineut is als het om dit soort dingen gaat ongeacht wat voor universiteit dan ook.
Zodra er bijvoorbeeld een nieuwe GTA uitkomt dan komen ineens de meest nutteloze onderzoeken zoals deze.
Wanneer er een nieuw bier of whiskey merk verschijnt, of een of andere R rated film zoals Deadpool dan is er niks aan de hand.
oropher
Er is niemand de pineut.
Er is alleen nieuwe kennis opgedaan.
Dat jij dat niks vindt, dat is jouw probleem.
spreadthehate
Welke nieuwe kennis? Iedereen weet toch wel dat alle horror, actie, geweldadige dingen niet goed zijn voor een suïcidale persoon, daar hoef je geen specialist voor te zijn.
Dus heeft niks met mij te maken maar wel met onzin onderzoeken.
Iemand die niet stabiel is en drugs of alcohol gebruikt raakt ook eerder van het padje, daar heb ik geen onderzoeken voor nodig.
Iemand die een zwaar gebroken hart heeft kan gekke dingen doen als hij ook nog gedronken heeft, net zoals de vele familie drama's van de afgelopen jaren. Nogmaals, daar heb ik geen onderzoeken voor nodig omdat te bevestigen. Dat heet versterken van emoties, en dit kun je met alle middelen bereiken. Games, films, drugs, alcohol etc. En deze dingen moet je compleet links laten liggen als je niet stabiel bent.
Hellraidermike
Maar dat heeft dan ook alles te maken met de persoon, en niet met de middelen.
spreadthehate
Uiteraard heeft het met de persoon te maken, als dit niet het geval was dan waren we allemaal suïcidale op dit moment van alle geweld wat we tegen komen op deze aardbol.
Maar de middelen is wel een extra stimulans om het gevoel extra op te wekken.
Ik doe ook de meest bizarre dingen in GTA of Manhunt, maar op het eind van de rit weet ik wel waar ik mee bezig ben en ga die dingen niet uitvoeren in het echte leven. Als ik zwaar suïcidale zou zijn kan ik heel goed begrijpen dat dit soort spellen extra emoties bij me kan opwekken.
Als ik me klote voel en kijk een heftige drama film, dan komt die film veel harder binnen als dat ik vrolijk zou zijn en de drama film dan ga kijken.
oropher
Ik heb zelf schizophrenie maar om nou te zeggen dat ik daarom games links moet laten liggen?
Nee ik zie erg duidelijk het verschil tussen games en de realiteit.
Ik kan alleen door de realiteit zelf het begrip van de realiteit gaan verdraaien en daarmee voor mijzelf een psychose uitlokken.
Maar daar slik ik ook medicatie voor.
Ontopic: Je kan idd al weten dat dat zo is, dat wil echter niet zeggen dat daar ook onweerlegbaar bewijs voor is. Bovendien zijn er genoeg mensen waarbij veel van dit soort zaken niet echt helder in hun bovenkamer binnenkomen. Die groep kan dan geadviseerd worden door specialisten, waardoor ze een stap in de juiste richting kunnen zetten.
BOVENDIEN, is het sterk de vraag of al die zaken die jij aangeeft wel zo algemeen bekend waren geweest als er nooit onderzoek naar was gedaan. Tenslotte werd roken vroeger ook nog lang als gezond gezien terwijl de wetenschap toen ook echt wel wist dat dat niet zo was.
spreadthehate
"Ik heb zelf schizophrenie maar om nou te zeggen dat ik daarom games links moet laten liggen?"
Nee, het verschil zit hem erin dat jij het erkend dat jij het hebt en je krijgt er medicijnen voor om de emoties te onderdrukken. Sommige mensen weten dit dus niet en voor die personen kan het gevaarlijk zijn.
Maar dit is algemeen bekend en al veel eerder onderzocht en is dit onderzoek overbodig en onzin, dat is wat ik heel de tijd probeer te zeggen.
En ook al was dit nog nooit onderzocht dan lijkt het mij meer een kwestie van logica. Bijna ieder mens weet wat gevoelens doen en ieder mens weet dat sommige dingen je emoties versterken.
pepsi
.