Voor de Microsoft persconferentie afgelopen dinsdag begon gonsde het internet van de geruchten over het nieuwe project van Halo ontwikkelaar Bungie. Via hun eigen podcast werden er hints gegeven naar de aankondiging van een nieuwe game op 14 juli, de dag van de Microsoft persconferentie. Toen deze conferentie eindigde met de trailer voor Final Fantasy XIII was er echter nog geen aankondiging gedaan, maar verscheen er wel een timer op de Bungie-site. Deze timer zou vandaag aflopen, maar we hebben nog steeds geen nieuwe aankondiging.

Bungie komt in plaats daarvan met een verklaring, want op hun site is het volgende te lezen; "In de afgelopen maanden hebben we uitgekeken naar het aankondigen van iets waar Bungie momenteel hard voor aan het werken is. We keken er naar uit dit nieuws met onze fans te delen tijdens de E3. Onze uitgever heeft de plannen echter gewijzigd. We realiseren ons dat we onze fans hiermee teleurstellen en de leden van het Bungie-team delen deze teleurstelling. Als de juiste tijd zich voordient, willen wij deze spannende aankondiging alsnog met jullie delen. Tot die tijd waarderen wij jullie ondersteuning en geduld.".

Geen nieuwe Bungie-titel dus en dat geeft alleen maar aan dat de E3 al lang niet meer de enige grote show is. Hoewel er niet gesproken wordt over een specifieke uitgever lijkt het gezien de oorspronkelijke hint naar 14 juli te gaan om ofwel Microsoft of EA, die afgelopen dinsdag beide hun presentatie gaven. Daarnaast zouden Sony en Nintendo het waarschijnlijk maar al te graag in het gezicht van Microsoft willen uitsmeren als zij een exclusieve Bungie game hadden, dus we kunnen het beste verwachten dat het hier om een Xbox 360 of een multi-platform titel gaat. We moeten nu echter hopen dat we de game op Leipzig alsnog te zien krijgen.

Update: Via een interview met MTV is duidelijk geworden dat Bungie in ieder geval aan het werk is aan een nieuwe Halo game voor Microsoft. Don Mattrick gaf in dit interview aan, nadat hij was gevraagd over de afwezigheid van Halo Wars en het nieuwe Bungie-project, dat we ons geen zorgen moeten maken. Daarnaast zei de beste man dat Bungie momenteel aan het werk was aan een nieuwe Halo-game, die niets te maken heeft met Halo Wars of het Peter Jackson-project. Als reden voor het niet verschijnen van de beide games werd gegeven dat Microsoft de show zonder goed genoeg vond. Het ziet er dan ook naar uit dat de software gigant nog steeds enkele troeven in de hand heeft.