De software- en hardwaregigant zag zich in augustus vorig jaar door tegenvallende verkopen genoodzaakt om de prijs van de Nintendo 3DS wereldwijd met een derde te verlagen. Als gevolg wordt de handheld momenteel onder de kostprijs verkocht. Iwata verwacht dat de 3DS in het eerste half jaar van het komende financiële termijn, dat loopt van 1 april 2012 tot en met 31 maart 2013, weer winst maakt.

Het is niet ongebruikelijk dat fabrikanten verlies maken op hun hardware bij de introductie. Zo leverden Sony en Microsoft ook geld in op de PlayStation 3 en Xbox 360. Door de prijs laag te houden, proberen bedrijven de verkopen te stimuleren om zo snel een groot marktaandeel te vergaren. Door optimalisaties in het productieproces worden kosten in de loop van de tijd verlaagd, waardoor er wel winst kan worden gemaakt. Ook wordt er verdiend op verkoop van software. 

Door de prijsverlaging van de 3DS kreeg Nintendo voor het eerst te maken met deze situatie. De maatregel zorgde er voor dat de hardwareverkopen sinds augustus aanzienlijk zijn gestegen. De 3DS is sinds twee weken de snelstverkopende spelcomputer ooit van Nintendo, daarvoor was het de Game Boy Advance die de lijst aanvoerde.