De Slide Pad Expansion is vanaf 10 december te koop in Japan en komt daarmee gelijktijdig uit met Monster Hunter 3G, de eerste 3DS-game die een tweede analoge stick ondersteunt. De tweede analoge stick wordt toegevoegd door een omhulsel aan de 3DS vast te klikken. Naar verwachting is het accessoire niet verplicht om Monster Hunter 3G te spelen.

Voor de werking van de Slide Pad Expansion is één AAA-batterij vereist. Deze wordt met het product meegeleverd, dat in Japan omgerekend zo'n 15 euro kost. Wanneer het accessoire in Europa verschijnt, is niet bekendgemaakt. Wel werd er ondersteuning voor een aantal andere games aangekondigd, zoals Resident Evil: Revelations, Metal Gear Solid: Snake Eater 3D en Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance.

Nieuwe 3DS

Het gerucht ging dat Nintendo naast een speciaal accessoire om de tweede analoge stick toe te voegen, ook met een nieuwe versie van de 3DS zou komen waarin een tweede analoge stick geïntegreerd zit. Dit is nu nog niet gebeurd. In het verleden is het echter vaker voorgekomen dat Nintendo een optionele accessoire later integreert in zijn hardware. Zo was Wii MotionPlus aanvankelijk enkel verkrijgbaar als opklikbaar accessoire voor de Wii-afstandsbediening. Inmiddels wordt de accessoire standaard in de controller ingebouwd.