In het officiële statement dat 3D Realms heeft uit laten gaan is te lezen dat de studio nog niet is gesloten en ook niet van plan is haar deuren te sluiten. "Hoewel 3D Realms nu een veel kleinere studio is, zullen we blijven opereren als een bedrijf en doorgaan met het licenseren en co-creëren van games gebaseerd op de Duke Nukem-franchise."

De reden dat het Duke Nukem Forever-team is weggestuurd, is volgens 3D Realms te wijten aan Take Two. "Eind vorig jaar waren we in onderhandeling met Take Two om financiering te krijgen voor Duke Nukem Forever. [...] Take Two was zich ervan bewust dat 3D Realms geld nodig had om de ontwikkeling voort te zetten. Plotseling, na maanden van onderhandeling, veranderde Take Two ineens de parameters van de voorgestelde overeenkomst."

Onacceptabel

"3D Realms heeft Take-Two laten weten dat het dit voorstel financieel niet kon bekostigen en dat er niets anders op zat dan het ontwikkelteam te ontslaan als er geen overeenkomst zou komen. Op het laatste moment deed Take Two nog een bod om de Duke Nukem-franchise en het ontwikkelteam over te nemen. Dit was voor ons onacceptabel."

Dat Take-Two nu met een rechtszaak dreigt, noemt 3D Realms een 'pestkop-tactiek'. Men wist dat 3D Realms het ontwikkelteam weg moest sturen op het moment dat er geen overeenkomst kwam en Take-Two hoopte daarna volgens 3D Realms wel even de restanten over te kunnen nemen.

Met dank aan Thargit voor het melden van dit nieuws.