3D Realms werd onlangs door Borderlands-ontwikkelaar Gearbox Software aangeklaagd nadat bleek dat eerstgenoemde Intercepter Entertainment toestemming had gegeven om top-down actie-rpg Duke Nukem: Mass Destruction te ontwikkelen. De rechten op het handelsmerk zouden namelijk al enkele jaren geleden aan Gearbox zijn verkocht. 

3D Realms gaf op 17 maart een officiële reactie op de rechtszaak die in Texas is ingevoerd. "3D Realms ontkent alle beschuldigingen die in de klacht worden genoemd. 3D Realms heeft materiaal aangeleverd dat bewijst dat Gearbox geen enkel moment van plan was eerlijke onderhandelingen te voeren, maar wil dat voormalige eigenaren Scott Miller en George Broussard weggeven wat rechtmatig toebehoort aan 3D Realms."

De studio claimt in hetzelfde bericht dat Gearbox nooit eigenaar is geweest van het Duke Nukem-handelsmerk en dat de ontwikkelaar alle rechten heeft om een game genaamd Duke Nukem Survivor uit te geven. Survivor blijkt de nieuwe naam voor het eerder aangekondigde Duke Nukem: Mass Destruction.

Ontwikkelaar Interceptor Entertainment was door 3D Realms op het project gezet en laat in een apart statement weten dat het dankzij de rechtszaak heeft besloten de onthulling van Duke Nukem Survivor uit te stellen. "3D Realms en Interceptor waren rechtmatig bezig met de ontwikkeling van de game en je kunt je voorstellen dat we geschokt waren toen de beweringen van Gearbox aan het licht kwamen, want we zijn altijd binnen onze rechten gebleven. Helaas lijkt Gearbox er niet op uit te zijn een vreedzame oplossing te vinden met ons. We blijven echter werken aan een oplossing."