Meer dan één op de vijf spelers van zogeheten casual games heeft een handicap. Dit blijkt uit onderzoek van PopCap Games, een van de grootste ontwikkelaars van deze spelletjes, onder 13.296 spelers. Onder deze 20% vallen niet alleen mensen met een fysieke handicap, maar ook mensen die geestelijk niet helemaal in orde zijn. De meestvoorkomende afwijking onder de casual gamers zijn depressies, ADHD en varianten van reuma.

Verder bleek dat mensen met en handicap de games gemiddeld langer spelen dan mensen zonder handicap. De spelletjes hebben bij de gehandicapten een stressverlagend effect, zorgen voor een betere stemming en leiden de aandacht af van de ongemakken gerelateerd aan de handicap.

De 58 jaar oude Gary Robinson is een van de gehandicapten die profijt heeft bij casual games. "Spellen als Bejeweled en Peggle, met een simpele besturing en een mentale uitdaging, zijn ideaal voor mij, omdat mijn hersenen functioneren als die van ieder ander, maar ik typ met een stok in mijn mond. Op een bepaalde manier zijn games als deze het beste wat mensen zoals mij overkomen is in de wereld der computers", aldus Gary.

Van de gehele Amerikaanse bevolking heeft overigens 15% van de mensen een handicap.