Update: De 10 beste games voor de PlayStation 4

Update: De 10 beste games voor de PlayStation 4

De PlayStation 4 heeft in de afgelopen jaren een grote en diverse catalogus aan games opgebouwd, waardoor de console zeer aantrekkelijk is geworden voor gamers. Met zoveel titels is het misschien zelfs moeilijk om het overzicht te houden over welke games nou echt een aanschaf waard zijn en welke niet.

Om je uit de brand te helpen hebben wij de volgens ons tien beste games die momenteel verkrijgbaar zijn voor PlayStation 4 op een willekeurig rijtje gezet. De lijst is uiteraard verre van definitief: er komen steeds nieuwe titels uit voor het systeem, en daarom zullen we zo nodig de lijst ook weer bijschaven om de nieuwste games erin mee te nemen. De laatste update vond plaats op 21 november 2019.

Enkele titels die de lijst net niet haalden, maar toch het vermelden waard zijn, zijn: The Witness, Final Fantasy 15, NioH, Inside, Titanfall 2, Bloodborne, Until Dawn, Rocket League, Injustice 2, Resident Evil 7, Far Cry 5, Assassin's Creed Odyssey, Overwatch en Shadow of the Colossus, Detroit: Become Human en Monster Hunter: World.

The Last of Us: Remastered

The Last of Us was op de PlayStation 3 misschien wel de beste game van de generatie en het is goed mogelijk dat de Remastered editie over een paar jaar diezelfde lof krijgt. Op de PlayStation 4 is deze game namelijk zo mogelijk nog beter. Het verhaal van Joel en Ellie, die zich door een verwoest en verscheurd Amerika wagen is in een betere definitie met zestig frames per seconde een nog beter spelend en hartverscheurender verhaal.

Op de technische prestaties na is de game verder vooral hetzelfde gelaten. The Last of Us: Remastered bevat ook de dlc-uitbreiding Left Behind, waarin je als Ellie speelt tijdens twee cruciale momenten uit haar leven. Het maakt dit de ultieme versie van een game die eigenlijk iedereen gespeeld zou moet hebben. Niet voor niets kreeg The Last of Us: Remastered in een 9,5.

The Last of US

NieR: Automata

Het vervelende aan Nier: Automata is dat je er weinig over kunt vertellen zonder het verhaal te verklappen. Toch doen we een poging door sterk te benadrukken dat deze hack ’n slasher van PlatinumGames een ongeëvenaard filosofische reis is. Het verhaal van de androids 2B en 9S zet spelers aan het denken over wat het betekent om mens te zijn. Wat is emotie? Wat is religie? Het zijn vragen die Automata stelt en wellicht antwoord op geeft in een plot dat bijzonder sterk in elkaar zit.

Daarbij moet het ouderwets vloeiende gevechtssysteem, de zeer uitdagende eindbaasgevechten en de weergaloos melancholische soundtrack absoluut niet vergeten worden. De game kan het bloed onder je nagels vandaan halen, maar ook verschrikkelijk spannend zijn en zeer veel voldoening geven. En dat vele playthroughs lang, want pas dan beleef je het volledige complexe verhaal. Nier: Automata is de verrassing van het jaar en eigenlijk moet elke gamer hem ervaren. Daarom gaf Marcel Vroegrijk de game een keiharde 10.

Nier: Automata

The Witcher 3: Wild Hunt

In dit derde deel van de succesvolle gameserie van CD Projekt Red kruip je nogmaals in de huid van Geralt of Rivia. In The Witcher 3 ontdek je een enorme open wereld die ongeveer dertig keer groter is dan bij de vorige Witcher-games. Alles wat je in deze game doet, heeft effect op de wereld. Alle queesten hebben verschillende mogelijkheden waardoor elk eindresultaat weer anders is. Volgens de ontwikkelaar duurt het ongeveer honderd uur om The Witcher 3 uit te spelen, waarvan de helft ongeveer wordt besteed aan sidequests.

Wanneer je begint aan The Witcher 3 word je meteen gegrepen, als een goede roman die je na de eerste bladzijde niet weg kan leggen. Het ontdekken van de prachtige wereld is voor velen al genoeg reden om je te laten onderdompelen in het nieuwste avontuur van Geralt. Tel hier nog de intrigerende dialogen, vette gevechten, briljante verhaalvertelling en een heerlijke sfeer bij op en je hebt één van de beste games van het jaar te pakken. Sander waardeerde The Witcher 3 met een 8,5 en schreef:

Zelden zagen we een fantasiewereld zo tot leven komen met genoeg details en liefde om zijn spelers volledig op te slokken. Dit is een game die je, ondanks zijn slordigheden, steeds maar weer terugroept. We hoeven niet te benadrukken hoe bijzonder dat is.

The Witcher

Horizon: Zero DAwn

De beste game die ooit van Nederlandse bodem is gekomen, is tevens een van de beste PS4-games ooit. Het Amsterdamse Guerrilla Games heeft een gigantische en kleurrijke wereld gecreëerd waarin de mens het onderspit delft tegen een ras van robotdieren. Horizon: Zero Dawn draait om Aloy, die als baby wordt gevonden door een van de stammen die de post-apocalyptische wereld bevolken, en opgroeit om de geheimen van deze mysterieuze wereld te achterhalen. Haar favoriete wapen is een boog, waarmee naast de standaard pijlen allerlei vallen, explosieven en andere technologische hoogstandjes afgevuurd kunnen worden. De vloeiende combat die dit tegen de robotische dino’s teweegbrengt verveelt geen moment, en levert een fijne afwisseling op tussen het ontdekken van dorpjes, grotten en andere interessante locaties door.

Michel Musters gaf Horizon maar liefst een 9,5 in zijn recensie, en concludeerde het volgende:

"Is het de verrassing dat de game veel meer is dan een survivaltocht door de wildernis, of het briljant uitgewerkte ecosysteem met de vele verschillende ‘robotdieren’ dat van Horizon Zero Dawn zo’n geweldige ervaring maakt? Waarschijnlijk is het de combinatie van beiden, net zoals dat de invloeden van diverse games en films van de afgelopen jaren allemaal perfect geïmplementeerd worden om een nieuwe klassieker te vormen. Met Horizon begint 2017 ijzersterk voor PlayStation 4-gamers en is de game voor anderen de nummer één reden om de console aan te schaffen."

Horizon Zero Dawn

Red Dead Redemption 2

In één van de grootste en meest indrukwekkende openwereldgames ooit kun je op je eigen tempo de cowboy uithangen. Red Dead Redemption 2 vertelt het verhaal van Arthur Morgan die samen met de Van Der Linde-gang op de vlucht slaat voor de wet in een moderniserend Amerika. Net als in het eerste deel kun je te paard de gigantische gamewereld verkennen die zo gedetailleerd en realistisch is gemaakt dat we er alleen maar goede dingen over kunnen zeggen.

Deze game is niet voor iedereen – meer kunnen we er niet van maken – maar de vrees dat dit een volle simulator zou worden, blijkt volledig ongegrond. Het mooie is dat je ‘full simulator rpg’ kan gaan áls je dat wilt, maar ook lekker rechttoe rechtaan door het verhaal van ruim zestig uur kan beuken. Maar ga je Red Dead Redemption 2 spelen, dan hebben we wel één tip: neem je tijd, ga voor deze parel zitten en pak gerust alle gekke missies op die je tegenkomt. Want dit is misschien wel het tofste, mooiste en meeslependste avontuur van dit jaar, en daar moet je alles uit slepen wat erin zit. Met een conclusie als deze gaf Dennis Mons de game dan ook een 9,5.

Red Dead Online

God of War

In de nieuwe God of War is de gelijknamige serie goed op de schop genomen. Kratos is oud geworden en dat is te zien in de gameplay. Waar hij vroeger er lekker op los hakte moeten spelers nu een stuk slimmer aan de slag gaan en nadenken over hun acties. Bovendien is de Griekse god van de oorlog niet meer alleen. Zijn zoon Atreus is ook mee en het is aan Kratos hem het juiste pad te tonen. tenslotte speelt het verhaal zich af in de Noordse mythologie in plaats van de Griekse.

Jacco was zeer te spreken over God of War en hij gaf het een 9,6. Hij noemt het "een ware revolutie voor de serie" en is vooral te spreken over de dynamiek tussen vader en zoon, de cinematografie en de grafische kwaliteit, het vechtsysteem en de wereld. Ook Martin en Dennis zijn er helemaal enthousiast voor tijdens de Commentaar en volgens hen is het "absoluut echt een Aanradar".

God of War

Grand Theft Auto 5

Grand Theft Auto V was op de Xbox 360 en PlayStation 3 al een spectaculair goede game, maar op de nieuwe generatie consoles komt ie nog vele malen beter tot zijn recht. Het op Los Angeles gebaseerde Los Santos barst van de details die zo uit het echte Californië gegrepen lijken te zijn. Helemaal wanneer je in de geheel nieuwe first-person modus speelt valt de levensechtheid van de wereld des te meer op. Door je als de drie verschillende speelbare hoofdpersonages te laten spelen krijg je bovendien steeds een andere kant te zien van het criminele circuit in Los Santos.

Van de boeven en oplichters stikt het namelijk in de wereld van GTA. Die wereld wordt nog een stukje crimineler in GTA Online. Het multiplayer gedeelte van GTA V laat spelers samen of tegen elkaar deathmatches uitvechten, racen of gewoon chillen in hun huis. Met tal van verschillende opties en mogelijkheden brengt het inmiddels prima werkende online gedeelte nog meer typisch GTA vermaak met zich mee. Niets voor niets gaven we de heruitgave van GTA V een 9+ in onze review.

Media has no description

Spider-Man

Zelden maakt een superheldengame zo’n indruk als Insomniacs Spider-Man. Het slingersysteem is het allerbeste aan de game, want als Spider-Man maak je de mooiste acrobatische kunstjes en improviseer op allerlei manieren om New York te doorkruisen en alle slechteriken aan te pakken. Door een emotioneel en pakkend verhaal gevuld, met bekende personages is wat deze game net een interactief stripboek.

Jacco Peek gaf Spider-Man een 9,4 en zei het volgende over de game in zijn recensie: Spider-Man maakt enkele kleine missers die verbleken bij de absolute klasse van de game. Insomniac vertelt een verrassend en emotioneel verhaal over Peter Parker en combineert dit met een revolutionaire bewegingsvrijheid die nooit gaat vervelen. Van begin tot eind voelden we ons de ultieme superheld in het Marvel-universum, en dat is iets wat maar heel weinig titels voor elkaar krijgen. Spider-Man is een waar hoogtepunt voor superheldengames.

Spider-Man

Death Stranding

Death Stranding is een van de meest bijzondere games van de afgelopen jaren. Metal Gear-bedenker Hideo Kojima weet als geen ander een ogenschijnlijk saaie bezigheid als pakketten bezorgen neer te zetten als een spannende en intensieve belevenis. Als Sam Porter Bridges trekken spelers door een desolaat, met spoken gevuld landschap om uiteindelijk de Verenigde Staten met elkaar te verbinden. Ieder moment dat spelers heelhuids op bestemming aankomen is een grote opluchting en stuwt het absurde verhaal vol steracteurs verder. Death Stranding is mysterieus, soms een tikkeltje complex en aangrijpend.

Lars gaf de game een keiharde 10, nadat hij zijn epos afsluit met de volgende conclusie:

Death Stranding maakt de torenhoge verwachtingen waar, als het ze niet overtreft. Dat betekent niet automatisch dat de game perfect is. Het verhaal en de daadwerkelijke gameplay staan bijvoorbeeld erg los van elkaar, en de game kent een enkel ruw randje. En toch is Death Stranding extraordinair. Het complexe en gelaagde verhaal, de serieuze gameplay vol komische noten, de verlaten en beklemmende wereld en de subtiele connectie met andere spelers zorgen voor uiterste contrasten en een scala aan emoties. Is het een nieuw genre? Dat mag de geschiedenis bepalen. Feit is wel dat Death Stranding zich niet in een hokje laat duwen. Behalve dan dat ene hokje: dat van een Hideo Kojima Game.

death stranding

Uncharted 4: A Thief's End

In het vierde en laatste deel van Uncharted jaagt Nathan Drake op de legendarische piratenschat van Henry Avery en moet hij tijdens zijn zoektocht weer meerdere puzzels en mysteries oplossen. Net als in zijn vorige avonturen verkent Drake uiteenlopende locaties, maar dit keer wordt hij ook vergezeld door zijn broer Sam, die uit de dood lijkt te zijn herrezen en Drake weer op het pad van avontuur zet.

Ontwikkelaar Naughty Dog staat bekend om hun prachtige, meeslepende games en dit keer lijkt de studio wederom het onderste uit de PlayStation 4 gehaald te hebben: Uncharted 4 is gemakkelijk de mooiste game die momenteel voor de console te verkrijgen is. Lars Cornelis beoordeelde Uncharted 4 met een 9+:

Een beter afscheid van de serie dan dit hadden we ons niet kunnen wensen. Voor Uncharted 4: A Thief’s End trekt Naughty Dog nog één keer de registers open met keiharde actie, scherpe humor en beeldschone graphics, en en passant worden ook nog eens nieuwe gameplay-elementen geïntroduceerd die zo natuurlijk aanvoelen, dat het lijkt alsof ze altijd al in Uncharted hebben gezeten. En met alle liefde, details en knipogen die de game rijk is, wordt deze legendarische serie op een zeer waardige manier afgesloten.

Mocht je de vorige avonturen van Drake gemist hebben, is de Nathan Drake Collection, die de vorige drie delen bundelt voor PlayStation 4, ook zeker een aanrader.

6: Uncharted 4 A Thief's End Review

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou