Land in zicht, bij Thor!

Vikingen zijn altijd al bekend geweest, Noorse legers die in een korte periode met een relatief klein leger verschillende stroken aan de zee hebben veroverd. Discovery Channel heeft ook nog eens een documentaire uitgezonden met één grote vraag. "Hoe komt het dat de Vikingen zo sterk waren? Waren het de wapens? De technieken van de wapens? Of een overmacht aan manschappen? Na verschillende invalshoeken kom je er dan achter dat het kwam doordat de Vikingen erin geloofden dat zij in het Walhalla (hemel) zouden komen als ze op de aarde genoeg mensen hadden omgebracht. De reden waarom zo vroeger onder andere zo sterk waren had ermee te maken dat ze zoveel mogelijk dood en verderf probeerden te zaaien zodat ze uiteindelijk een mooie plek in de hemel zouden krijgen. Met dit in het achterhoofd stopte ik de game erin en zou ik ontdekken of ik mij ook naar het Walhalla kon knokken.

Een Walhalla in de zin van World of Warcraft

De eerste keer dat ik wat rondliep ging er maar één gedachte door mijn hoofd. De gedachte dat ik World of Warcraft aan het spelen was. Niet alleen is het een third person perspectief in een grote open wereld, het is ook nog eens zo dat de grafische stijl erg WoW achtig aan doet. Het kwam in elk geval knus over, na een gesprek te hebben gevoerd met het stamhoofd kom je erachter dat je een toeter moet vinden waarmee je manschappen kan verzamelen. Deze "toeter" is in een vijandelijk kamp wat betekent dat het tijd wordt om te knokken. Het combat systeem speelt qua snelheid zoals dat van Fable, je kan niet heel snel combos maken en elke knop op je controller zorgt weer voor wat anders. Met a doe je snelle aanvallen en met x doe je rustige zware aanvallen. Waar de gevechten in het begin nog makkelijk zijn omdat de tegenstanders weinig hp hebben en weinig damage doen worden ze later steeds leuker.

Even wat nieuwe skills leren

En hier wordt duidelijk dat het niet alleen maar hack & slash is maar dat het spel ook wat rpg elementen heeft. Zo kan je je healthbalkje upgraden door het aanschaffen van bepaalde dingen en kan je ook nieuwe moves leren. Zo leer je na een tijdje moves waarbij je als je de knoppen goed invoert in slow motion naar achteren springt om vervolgens een dodelijke slag te maken. Later in het spel doet het je soms bijna denken aan God of War, daar loop je dan op verschillende tegenstanders in te hakken. Waarbij het bij dit spel ook nog eens zo is dat er fatalitys zijn. Een boss kan je uiteindelijk vermoorden door hem eerst te verwonden en vervolgens in een time event de juiste knoppen in te drukken. In het laatste stukje hiervan moet je herhaaldelijk op a drukken waarbij je ziet hoe er achterelkaar wordt ingehakt op het hoofd van de tegenstander. Lekkere over de top blood & gore zijn mij uiteraard niet vies.

Epic battles

De quests zijn vrij standaard, ga van A naar B, bevrijd wat vikings en upgrade weer wat dingen. Wat niet standaard is zijn de grote battles die je steeds aan het einde van een chapter hebt. Met tientallen mede stamgenoten zoek je de tegenstander op en dit is genieten geblazen. De battles zijn qua grootte vergelijkbaar met de gevechten in Lord of the Rings. Daar kom je dan op het vijandelijk leger afstormen om vervolgens om je heen te hakken. De gevechten zijn zo groot dat er af en toe wat framedrops zijn maar dit heeft het voor mij gelukkig nooit verpest. De gevechten spelen en ogen episch en zijn met de juiste muziek nog wat vetter. Het spel ziet er namelijk uit als een WoW achtige game en als je dan ook nog eens de muziek aanzet van Warcraft 2. Dan is het helemaal heerlijk allemaal. De muziek die bij het spel zit is vaak iets te veel in de achtergrond wat jammer is. Maarja er is gelukkig nog de optie voor de custom soundtrack.