. In 2003 kwam de virtua kloon Top spin 1 uit op de xbox en de pc. Later werd deze aardige poging om de Virtua games na te doen naar de ps2 gepoort. Met de launch van de xbox360 kwam een deeltje 2. De echte vernieuwing bleef uit. Totdat PAM dev. besloot een van de oudste gamegenres te innoveren met Top Spin 3. Gameplay

Een van de belangrijkste dingen bij een tennisgames zijn de controles en het tempo daarvan. De Virtua tennisreeks en de eerste 2 delen van Top Spin hebben allebei een zeer hoog onrealistisch gehalte omdat de tennissers ballen zo hard slaan dat hun spierschouders er in het echt afwaren gescheurd. Het tempo ligt ontzettend hoog en het was buttonbashen geblazen. Je ramde een knop in en over het algemeen kwam er een verschrikkelijk harde slag uit. Iets wat het vooral op hard mode verschrikkelijk frustrerend maakte in de verkeerde zin van het woord. In TS3 is dit absoluut niet het geval. Je drukt een slagknop en laat pas los op het moment dat de bal op een goede afstand van jouw racket is, hoe langer hoe gecontroleerder en harder je slaat. Als je te vroeg slaat of te laat krijg je een ziekenhuisbal of een afzwaaier. Zelfs als je iets te laat of te vroeg een knop loslaat en de trickers, waarmee je extra kracht en precisie kan toevoegen aan je slag, dan vliegt de bal het stadion uit. Een ander ding wat opvalt in vergelijking is de artificiële intelligentie van de tegenstanders. Bij Virtua Tennis doe je maar wat terwijl je hier echt bezig bent met het op juiste moment naar voren gaan een scherpe bal spelen of een slice backhand en de tegenstander varieert ook naar behoren niet zoals in VT en TS 1&2 waarin de tegenstander per definitie niet schuint slaat als jij ook schuin slaat. Terwijl hier de tegenstander echt via een bepaalde tactiek speelt en anticipeert op jouw doen en laten. De learningcurve is erg stijl en dat hoort ook zo, alleen hebben sommige mensen een probleem met games die ze niet meteen onder die knie hebben.

Presentatie

Visueel ziet TS3 er netjes uit, de animaties zijn we een heel erg hoog niveau en lopen vloeiend in elkaar over. Bij een enkele slag heb ik het gevoel dat de animatie lelijk overspringt. De Stadions(geen Wimbledon) zien er mooi uit en hebben unieke locaties, maar het ziet er niet als NBA nk9 waar mensen opstaan om popcorn te halen. En bij het begin filmpje met een mooi overzicht over het stadion zijn er alleen maar framedrops. De wedstrijden lopen over het algemeen vlekkeloos. Ook de herhalingen werken zeer aanmatigend op mij. De beeldverhouding lijkt niet meer te kloppen en het ziet er niet gelikt uit, zoals in herhalingen van PES of andere sporttitels. De herhalingen zijn zo traag als een slak en slecht geregisseerd. Ook mis ik echt een commentator, het overige budget was waarschijnlijk opgegaan aan omhoog gevallen britpop bands. Het geluid van de baan en de prachtige phycics op de ballen zijn aan de andere kant weer een lust voor het oog en oor. Een ander irritatie punt zijn de lelijke gezichtsanimaties Rogier F. kijkt lekker chagrijnig terwijl het normaal zo'n vrolijke jongen is. Een ander probleem is het feit dat de spelers als een beest zweten en dat zie je ook terug. Normaal zou ik dacht het toppunt van detail vinden. Maar hier is het vies, omdat de kleding echt een grote waterplek is.

Spelers en modi

In de singleplayer heb je verschillende modi zoals de verplichte career-mode en de exhibitions. In de career-mode moet je van jeugdkampioen tot wereldster verworden met een zelfgemaakte speler. Aan die eigengemaakte speler kan je werkelijk alles customizen en hoe beter je speelt hoe meer xp je hebt voor je stats. Je kan ook kleding kopen, maar dit loopt voor mij te langzaam en niet alles is even de moeite waard en dan is duurt het erg lang om bij een geschikt product te komen. Ook het ontbreken van een trainings-mode zoals in de world tour van VT is jammer, omdat het niet altijd even leuk is om alleen maar door toernootjes heen te wandelen. De exhibition is een verplicht nummertje en ik wil er dan ook geen worden aan vuil maken. Wat ik echter het grootste probleem vind is het tekort aan echte tennissers. Maar 11 mannelijke spelers waarbij Nadal(Federer, Nadal, Roddick, Murray, Nalbandian, Blake, Berdych, Ancic, Monfils, Haas, Philipousis) ontbreekt op de 360 versie en de kreunbrigade is slecht vertegenwoordig met maar 6 speelsters(Henin, Kuznetsova, Mauresmo, Sharapova, Vaidisova en Wozniacki) en 3 de tennissers uit de oude doosch. Boris 'Boom Boom Klerenkast' Becker, Bjorn 'onderbroek' Bjorg en Monica 'Papa' Seles. Dit zijn wel aardige toevoegingen maar ik wil gewoon meer tegenstanders met namen uit het echt.

De multiplayer is erg karig en verdient meer aandacht in de vorm van dlc of in een volgend deel.