Tijdkristallen

Het verhaal speelt zich (uiteraard) af in de toekomst en de hoofdpersoon is Cortez, een typische brede gespierde gozer met grappige opmerkingen. Nadat hij opweg is naar onze thuisplaneet met tijdkristallen in een koffertje, wordt de planeet aangevallen door jawel: Timesplitters. Monsterachtige beesten die jaren geleden gemaakt zijn en nu levenbedreigende aanvallen verrichten. Gelukkig heb je nog wat tijdkristallen achter de hand en kun je terug in de tijd gaan (en weer vooruit) om het bouwen van deze monsters tegen te gaan, en hun maker Crow te vermoorden.

Humor

Het eerste wat deze game zo fantastisch maakt is de humor. Heel het verhaal zul je een glimlach op je gezicht krijgen door alle grappige gesprekken, situaties en vooral personen. Zit je de ene keer nog in de 20e eeuw met een oer-Britse soldaat op een verlaten eiland met een kasteel, het volgende moment loop je door een verwoeste stad met een gehackte robot aan je zijde. Het verhaal en het tijdreizen is ook ontzettend grappig en goed uitgewerkt. Er komen bijvoorbeeld situaties voor waarin je jezelf dekking moet geven of waar je toekomstfiguur even een sleutel aan jezelf geeft. Erg verwarrend natuurlijk maar wel fantastisch.

Variatie

De Story Mode is niet bepaald lang op de laagste moeilijkheidsgraad maar wel erg gevarieerd, zowel omgevingen als wapens. Dit komt natuurlijk omdat je steeds in verschillende tijdperiodes zit. Elke periode zul je ook een bepaalde 'sidekick' krijgen, van de eerdergenoemde Britse soldaat tot een robot. Hier komt ook gelijk bij dat je het volledige spel in coop kunt spelen. Dan speelt de ene dus Cortez en de andere de desbetreffende sidekick.

Arcade

Het deel waar het spel nog beter in uitblinkt is de arcade mode. Ik heb nog nooit zoveel karakters, wapens, maps, speltypes en plezier in een spel gezien. Neem het op tegen je vrienden en je bent eindeloos zoet. Je kunt allerlei speltypes kiezen, zoals het doodnormale deatmatch, Capture the Bag (een variant op Capture the Flag) en zelfs een speltype waarin je een speler moet vermoorden die aapjes als bescherming heeft. Je kunt kiezen uit talloze, verschillende maps, die uiteraard weer erg gevarieerd zijn doordat ze zich in verschillende periodes afspelen. Waar het helemaal een gekte wordt zijn de wapens en karakters. Er zijn ontzettend veel karakters. Een aapje, een mummie, een zombie, een indiaan, soldaten, een oude piraat, noem het maar op. Als je dan de meest knotsgekke matches gaat maken zoals in een Mexicaanse tempel vechten met Robots en 20e eeuwse soldaten met 24e eeuwse wapens, is het lachen geblazen.

Je hebt ook de mogelijkheid om steeds weer nieuwe dingen vrij te spelen door Challenges. Hiermee speel je karakters, wapens en weer andere challenges vrij. Denk hierbij aan een chef-kok, bakstenen en honkbalknuppels. Het kan niet gekker worden.

Wel is de AI in Arcade soms niet zo heel erg goed, vooral in smalle gangetjes. Als ze bijvoorbeeld allemaal 1 kant op moeten wordt het algauw een geprop van jewelste. Dit zorgt aan de ene kant wel voor grappige situaties maar kan ook erg vervelend zijn. Ook zullen ze soms alleen maar op jouw schieten, maar dit komt gelukkig niet heel vaak voor.

Mapmaker

Alsof het nog niet genoeg is is er ook nog een mapmaker in het spel verwerkt. Deze stelt je ertoe in staat natuurlijk maps te maken, maar ook complete story-missions. Nou is het niet zo dat je een compleet nieuw verhaal kan maken, maar wel kleine missies met een eenvoudige opdracht. Het is erg uitgebreid maar als je er niet zo goed in bent worden de omgevingen meer lange, saaie grijze gangen, maar oefening baart kunst.