Oblivion is het vierde deel in de Elder Scrolls-serie. De Elders Scrolls serie kenmerkt zich door maken van open werelden, waar je vrij kan rondlopen en allerlei quests te doen.

Het verhaal

Het speelt zich af in Cyrodiil, een wereld dat eigenlijk qua landschap op zich gewoon lijkt op onze wereld, behalve dan dat er een aantal wezens voorkomen die je hier niet ziet. Dat is anders dan het derde deel, Morrowind, dat juist een heel apart landschap heeft. Maar goed, verder met het verhaal. Je begint als je in de gevangenis zit. Dan komt de keizer, Uriel Septim, je cel binnen, want daar is een geheime gang om te ontsnappen aan asassins die hem willen vermoorden. Dan ga jij mee met hem en wordt hij toch vermoord. Daarna verschijnen eer allerlei poorten die naar de wereld van Oblivion leiden, een soort hel, waar daedra princes regeren. Aan jou de taak om al die poorten te gaan sluiten.

Behalve dit zijn er ook talloze side-quests te doen. Deze zijn allemaal goed uitgewerkt, want ze gaan best diep op die quests in en het zijn totaal geen standaard missies. Je hoeft soms ook helemaal niet te vechten want soms moet je ook mensen bespieden. Er zijn ook verschillende guilds die je kan joinen zoals de Fighters Guild, De Mages Guild en de Dark Brotherhood, die elk hun eigen achtergrond hebben. Want de Dark Brotherhood is een soort guild van moordenaars, die hun geloof hebben. Je moet dus steeds quests doen dat je mensen moet vermoorden op een sneaky manier. Eigenlijk hebben die guilds ook een soort verhaallijn. Dit is best leuk, want zorgt ervoor dat je lang met het spel bezig bent. In dit spel zit ook een goede replay waarde, want je kunt verschillende rassen en skills kiezen, dus het is leuk om steeds een ander soort character te zijn.

Graphics

Deze zijn erg geslaagd. De harnassen en andere objecten zijn erg hoog gedetailleerd, er zijn veel licht effecten en een mooie dag/nacht cyclus.

ook de animaties zijn erg mooi. Als je bijvoorbeeld een spell gebruikt wordt dat heel mooi in beeld gebracht met mooie effecten.

Gameplay

Het vechtsysteem is niet echt bijzonder. Het is gewoon richten op je slachtoffer en hakken. Maar dat maakt het niet minder leuk. Wat wel jammer is is dat de third-person view echt slecht werkt want je kunt niet zien of je je tegenstander raakt of niet en zeker met boogschieten is dit heel moeilijk. Maarja, dat kan natuurlijk ook aan mij liggen. Gelukkig kun je het gewoon in first-person view spelen en dat werkt wel. Ook de interface is goed. Alles staat overzichtelijk onder elkaar en je kunt gelijk zien welk voorwerp het is. Wat ook handig is is dat als je met je muis op het voorwerp gaat staan, dat je dan gelijk ziet wat voor functie het voorwerp heeft door een uitschuifbalkje. Wat de meeste mensen jammer vinden is de levelscaling. Dit betekent dat naarmate je in level stijgt, je vijanden ook sterker worden. Persoonlijk vind ik dat het spel zo wel uitagend blijft, maar de meeste mensen willen dat ze alle wezens in hun pad in één keer willen neerhakken.

Eerlijk gezegd heb ik dat gevoel ook wel eens.

Ook kenmerkt deze game zich door de sterke voice-acting en dialogen. De stemmen komen precies gelijk met de mondbewegingen. Wat ook grappig is is dat je er voor kunt zorgen dat mensen je aardig vinden door een systeem van een draaischijf. Door ze bang te maken of grappen te maken kun je er voor zorgen dat ze je aardig vinden.

Wat ik op het laatst wil toevoegen is dat het spel ook heel modvriendelijk is, maar dat was ook al bij Morrowind. Je kunt dus allerlei nieuwe dingen voor je interface downloaden, nieuwe quests downloaden en ook de textures mooier maken. Een goede site hiervoor is