Wat te doen als je zit te wachten op de Warhammer Online Open Beta? De afgelopen 2 dagen heb ik vooral Spore gespeeld. Nu heb ik daar even geen zin meer in, maar schrijven is ook best leuk. Puur eigen mening, kort en zonder plaatjes. Celfase

Je begint het spel als cel. Je mag kiezen of je planten wil eten of vlees. Vervolgens moet je groeien en nieuwe onderdelen voor je celwezen zoeken door op andere beestjes te jagen. Ik heb beide maar geprobeerd en vond vlees eten een stuk makkelijker en leuker dan plantjes, vooral omdat je dan het jagen op onderdelen kan combineren met eten. Best leuk voor het kwartiertje dat deze fase duurt.

Wezenfase

Je cel is volgroeid en je bent aan land. Tijd om verder te evolueren. Dit gaat nu op twee manieren, die ik ook weer beide heb geprobeerd. Als vleeseter kan je gaan jagen op andere wezens, die je kan eten en waarvan je weer nieuwe onderdelen kan verzamelen om je wezen te verbeteren. Als planteter probeer je vrienden te worden met andere wezens in de buurt. Met die planteter ben ik deze fase niet doorgekomen. Het kwam aan op telkens dezelfde, redelijk trage, handelingen uitvoeren om vrienden te maken. Na twee uur was ik dat echt wel zat en ben ik maar met de vleeseter begonnen. Die was beter te doen, maar het bleef doorbijten om door die fase heen te komen. In deze fase maakte ik wel het beste moment in het spel mee: Bange koe-achtige wezens die gillend uit een meteorietenregen kwamen rennen. Alleen zonde van die koffie op m'n toetsenbord.

Ander spel dat hetzelfde beter doet: The Witcher, Oblivion.

Stamfase

Je staat aan de top van de voedselketen. Tijd om je wezens te organiseren en gebouwen neer te zetten, waarmee ze zich kunnen bewapenen en waar ze betere gereedschappen kunnen halen. Aangezien ik hieraan begon als jagende vleeseter werd dat een kwestie van snel de beste wapens achterhalen en aanvallen. Tactiek niet nodig. Nadat alle vijandige dorpen waren overlopen was het al tijd voor de volgende fase. Deze had ook niet langer moeten duren.

De vreedzame benadering heb ik niet gehaald omdat ik de wezenfase te saai vond om twee keer te spelen.

Ander spel dat hetzelfde beter doet: Settlers

Beschavingsfase

Je wezens zijn nu alleenheerser over de wereld, maar krijgen onderling ruzie. Tijd om voertuigen te bouwen en hun steden de grond in te stampen. Als je ooit een RTS hebt gespeeld ken je dit al. Uurtje later: Next!

Misschien zijn er andere benaderingen waarin deze fase wel vernieuwend is, maar zover ben ik niet gekomen.

Ander spel dat hetzelfde beter doet: Enige RTS, Civilization IV als je liever turnbased hebt.

Ruimtefase

Wereld veroverd, tijd om met je ruimteschip rond te reizen. Hierbij kan je je rijk uitbreiden in de ruimte, voorwerpen zoeken, contacten leggen met andere rassen, vechten, je schip uitbreiden en vast nog meer dat ik niet gezien heb. Helaas was het navigeren tussen de planeten wat traag en wederom saai. Dit vond ik de beste fase. Jammer dat het zo saai was dat ik na 2 uurtjes al het idee had dat er toch echt andere games zijn die ik veel liever speel.

Ander spel dat hetzelfde beter doet: Space Rangers 2, X3.

Creature/Vehicle/Buiding editor

Is erg uitgebreid en ik kan me voorstellen dat mensen hier dagen zoet meer kunnen zijn. Zeker het delen van creaties via de online service is geweldig. Aan mij was het editen echter niet echt besteed.

Graphics

Ik vond het net alsof ik op een Wii zat te spelen met 1680x1050 en alle settings zo hoog mogelijk. Het liep wel smooth, maar dat doet Zeker de ruimtefase lijkt erg op Super Mario Galaxy, en vergeleken met de middelste 3 fases vind ik dat nog een erg mooie fase.

Conclusie

Zie de samenvatting.