Saints Row is een free-roaming game, gemaakt door de ontwikkelaar Volition en uitgever THQ. THQ is onder andere bekend door games als Supreme Commander, S.T.A.L.K.E.R en nu dus ook Saints Row.

De bekendste free-roaming game op dit moment is natuurlijk de Grand Theft Auto-reeks. Saints Row verschilt niet heel erg veel ten opzichte van GTA, je zit in een bepaalde gang en het is de bedoeling dat je de andere gangs uitschakelt, zodat jij de “heerser” van de stad wordt. Maar het draait natuurlijk om veel cash en respect, dit valt in Saints Row op heel veel manieren te verdienen. In Saints Row zijn verschillende “activities”, voorbeelden zijn: Racing (spreekt voor zich), Hijacking (Auto's jatten) en Mayhem (zoveel mogelijk schade aanrichten), dat is één manier om aan je respect en geld te komen… Maar dat is lang niet alles, je kunt ook mensen ontvoeren in een rijdende auto, winkels overvallen (als ze open én dicht zijn) en nog veel meer.

Ook een groot verschil tussen GTA en Saints Row, is het volledig kunnen aanpassen van je personage, voor de game en tijdens de game. Het is zelfs mogelijk om naar de plastische chirurg te gaan… Ook zijn er een heleboel kledingwinkels in de stad. Bij GTA is dit ook al zo, maar daar was het hooguit je kapsel veranderen. Bij Saints Row is alles te veranderen, dus ook echt alles (behalve het geslacht).

Nadeel van Saints Row is dat er na auto's geen andere voertuigen zijn, geen motoren, geen boten, geen vliegtuigen, geen helicopters, en ook geen fietsen of BMX'en. Maar daar tegenover staat dat je in deze game wel kan zwemmen wat in de meeste GTA-games niet mogelijk was. De voertuigen die niet in deze game zitten waren niet noodzakelijk, maar het is altijd om even te vliegen door het gebied, wat je tot je beschikking hebt… Ook de moeilijkheidsgraad is niet heel erg hoog, deze game heb je niet in een halve dag uitgespeeld, maar een beetje gamer doet er niet zo heel erg lang over. Tot zover het singleplayer gedeelte…

Saints Row is de eerste free-roaming game met multiplayer, in deze multiplayer zijn er een hele boel spelmodi: Gangsta Brawl, (beter bekend als Deathmatch en Team Deathmatch) Blinged Out Ride, (een spelmodi waarbij je geld verdient door het pimpen van je auto en je tegenstanders af te knallen) Big A$$ Chains, (soort Deathmatch, maar als je dan iemand vermoordt, laat hij kettingen vallen, en die kettingen moet je naar een speciall punt brengen) Protect tha Pimp (Deathmatch waarbij één iemand de pimp is, als de pimp dood is, heeft de tegenstander gewonnen) en Coöperatieve missies (met zijn tweeën tegen de CPU speciale missies doen). Een minpunt is dat er aardig wat lag in de multilayer zit. Er zit geen Co-op voor in, om het normale singleplayer verhaal door te lopen met zijn tweeën, dit zit er zowel online als offline NIET in…