De GTA-reeks stond bekend om de vrijheid en lol. Met deel 4 gingen de makers een totaal andere kant op. Realisme stond hoog in de vaandel. De game kreeg een serieuzere uitstraling en dat was ook te merken tijdens het spelen. Alles wat veel echter, en heel even dacht ik een heel andere game te spelen. Waar bleef de leukheid? Ja natuurlijk was GTA4 heerlijk om te spelen, maar op een geheel andere manier dan de voorgaande delen. De ''lol'' ontbrak. Saints Row 2 slaat de spijker op een geheel andere plek, en ook op een geheel ander manier.

Na 5 jaar in coma te hebben gelegen gaat Saints Row 2 verder waar deel 1 ophield. Je ben opgesloten in een gevangenis en ontwaakt uit je coma. Na een korte filmpje, die grafisch wat minder is, kan je gelijk aan de slag met je personage. Deze is echt top op de puntjes te bewerken. Alles is mogelijk. Een vrouwelijke figuur met de lichaam van een bodybuilder, of een heer die eruit ziet als een goedkope stoephoer met lippenstift op. Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk, en daarmee bedoel ik dus ook echt alles.

Je moet niks serieus nemen in Saints Row 2. En vooral de politie niet. Doe wat je wilt. Je gang de ''Saints'' zijn in de vijf jaar terwijl jij in coma lag uit elkaar gedreven en bestaan nog nauwelijks. Ontsnap uit de gevangenis en bouw alles weer op. Je gang, maar vooral je respect en eer die je nodig hebt om de missies te spelen. De missies in Saints Row 2 verschillen erg veel van elkaar. De ene keer ben je een missie aan het spelen die met regelrecht invloed heeft op de verhaallijn, terwijl je de andere keer alle huizen onderspuit met modder in een vrachtwagen.

Afwisseling genoeg dus. Saints Row 2 speelt zich af in een stad waar het barst van de verschillende gangs. Je weet wel, van die hiphop-gangs die je vaak in films ziet. Met bandana's en New Era caps sjoemelen ze door de straten. In gangs, oftewel groepen uiteraard om hun eigen ''hood'' te checken, hier en daar wat crack te verpatsen en leden van andere gangs te vermoorden.. Niet voor iedereen iets wat ze dagelijks tegenkomen of wíllen tegenkomen. Maar het is een prima recept voor een game als Saints Row 2 waarin niks een taboe is. En je alles en iedereen kan vermoorden zonder dat je al te veel gezeik krijgt.

De wapens mogen hierbij natuurlijk niet ontbreken. Naast dingen als een standaard SMG of Assault Rifle zitten er her en der ook nog erg leuke wapens tussen. Wat dacht je van een katana waarmee je iemands strot kan doorsnijden. Of een kettingzaag die je bij je draagt als je een missie aan het doen bent als politie, en allemaal criminelen moet oppakken. Niet dat je dat gaat doen, want daar doen we hier niet aan. In Stilwater is het leven, of dood. En de politie denkt er zelfs bij één ster wanted-level niet over om je op te pakken, maar ze pompen liever wat 9mm lood in je lichaam.

Saints Row 2 bevat die kleine details die de game helemaal compleet maken. Zo zijn er heel veel ''stores'' oftewel winkels in Stilwater en kun je deze ook gebruiken om alle dingen te customizen. Zo kan je de kleur, uiterlijk en soort van de voertuigen waar je gangleden in rijden totaal veranderen. Elke gang heeft een eigen kleur, en vaak ook hun eigen wapen waar ze in gespecialiseerd zijn. Jouw gang heeft bijvoorbeeld de kleur paars, en je kan de paarse logo ook over op muren spuiten door middel van graffiti. Misschien niet dingen waar je van wakker zal liggen, maar leuk zijn ze in ieder geval wel.

Naast dit allemaal is Saints Row 2 ook nog online bespeelbaar. Zo kan je tegen andere mensen spelen via PSN of LIVE, maar ook met. Door middel van een online co-op modus is het mogelijk om alle missies van de singeplayer samen te spelen. Nog meer lol dus. Jammer genoeg ontbreekt er een offline co-op modus. Hierdoor is het onmogelijk om samen met een paar vrienden op de bank Stillwater missies te spelen, en Stillwater onveilig maken. Saints Row 2 bezit helemaal geen offline multiplayer modus, dus ook geen versus modus. Erg jammer.

De graphics in Saints Row 2 zijn net voldoende, maar zeker niet goed. Misschien zelfs te slecht voor een next-gen game. De fouten in de afwerkingen zijn duidelijk te merken. Niet alleen de graphics zijn niet goed uitgewerkt maar de game barst ook van de bugs. Voor de rest doet de game wat het doen moet: dikke lol brengen. Iets wat GTA4 niet lukte, maar Saints Row 2 uiteraard wel. De game is grappig, lollig maar toch goed tegelijk. Saints Row 2 is een game die je net als GTA: Vice City en San Andreas na maanden nog niet je cd-lade zal halen.