Heb de game afgelopen vrijdag gekocht en heb hem sindsdien niet neer kunnen leggen.

De vergelijking met GTA is snel gemaat natuurlijk en hoewel deze game op bepaalde punten niet aan GTA kan tippen is deze op andere punten veel beter.

Het verschil zit hem vooral in 2 dingen. Saints Row heeft veel meer vrijheid qua customization en het spel heeft van die idiote situaties, personages en dus ook humor die GTA vroeger had (met San Andreas). Want die was in GTAIV nogal afwezig. Evenals alle wapens uit San Andrea.

En ik wil niet zeggen dat dit slecht is, vond GTAIV echt briljant. Alleen miste ik die dingen wel. Maar Saint's Row maakt dat weer goed want die heeft ze -alsmede de side missies, hier activities genoemd- ruimschoots.

Mijn favoriete feature van de game is dat je je eigen personage kan aanmaken. Dat een game als GTA dit nooit geprobeerd heeft is jammer. Het limiteert wel de verhaallijn opties een beetje maar het voegt ook veel toe aan de game. Het lijkt me sterk dat iemand Niko niet mocht maar bij de voorgaande GTA's (beide delen voor de PSP) had ik niets met de hoofdpersoon. Saints Row lost dit probleem heel effectief op.

Het customizen van je personage (en diens garderobe) is niet alles, je kan ook je gang en je crib (huis) customizen. Later in de game kun je meerdee cribs kopen en ook die leuk inrichten met supergrote flatscreens en zo.En je wagenpark natuurlijk, je kan echte "patserbakken" maken.

Dat doet (deed want deel 1 had dit ook al) Saints Row 2 ook veel beter want bij GTA kun je eigenlijk geen auto's storen. Bij Saints Row 2 werkt dit perfect, alle auto's blijven bewaard en mocht je er een opblazen dan kun je hem voor $500 terugkopen.

De missies zijn heel gevarieerd. Het spel bestaat uit een serie missies voor elke bende (die net als bij GTA of Manhunt elk hun eigen "ding" heeft). Om missies te doen heb je respect nodig dat je vergaart door activities te doen of door een stronghold (een gebouw waar een bende iets heeft zitten) "schoon te maken".

Na elke missie neem je een gebied van een vijandelijke bende over en groeit het geld dat je per dag binnenkrijgt. Hiermee kun je ook winkels opkopen waarmee je een deel van hun dagwinst krijgt EN (nog veel belangrijker) korting op alles.

Zo heb je binnen de korste keren een grote lading spullen iets wat ik wel prettig vind want zo hoef je niet uren te zwoegen om een auto of huis te hoeven kopen.

De missies zijn overigens ook opgebroken in checkpoints dus je hoeft niet snel lange stukken opnieuw te spelen. Je hebt overigens wel de optie dit te doen dus voor ieder wat wils.

De voice acting is heel goed te noemen en ook de muziek in de game is van hoge kwaliteit.

Het enigste waarop Saints Row 2 ietwat tekort schiet zijn de graphics. Ze zijn niet veel beter als die van het eerste deel en vergeleken met GTAIV is dat een terugval. Maar het zit hem vooral in het detail zoals de kogelgaten die soms in je auto zaten.

Maar het spel ziet er goed uit en is lekker kleurrijk. De cutscens zijn goed geanimeerd en zien er mooi uit. De bugs waar Gamer het over heeft heb ik geen last van gehad. Het enigste wat lastig is de pop-up.

Vooral als je mensen in een auto hebt gegijzeld en op de vlucht bent voor de politie is dit irritant want dan staan opeens de S.W.A.T. vans voor je en kun je ze met moeite ontwijken.

Een ander nadeel is de lengte van de game. Zelfs met activities (die je moet doen om genoeg respect te krijgen) duurt het spel niet heel lang. Ik zou hem morgen uitgespeeld kunnen hebben. GTAIV duurde langer maar dat kwam ook mede voor alle vriendschappen die je "moest" omderhouden en de dates. Bij GTAIV moest je natuurlijk ook missies helemaal opnieuw beginnen en dat kostte ook veel tijd.

Maar je kan toch al gauw zo'n 30 tot 40 uur bezig zijn met de main storyline van Saints Row dus kort is de game zeker niet. Je bent er alleen niet zo lang mee bezig als GTAIV. Echter door alle opties die je hebt, zal je wel langer doorgaan na het voltooien van de verhaallijn.

Had het bij GTAIV wel gezien na de laatste missie en er was ook niet veel meer te doen. Echter bij Saints Row 2 kun je zoveel doen dat je nog dagen doorgaat om je wagenpark te maximaliseren of andere ongein zit uit te halen.

Daarin is de game perfect en iedereen die GTA goed vindt hoort deze in zijn collectie te hebben.