Zal de game net zo mooi zijn?

De game speelt zich af in het jaar 1191, tijdens de Derde Kruistochten. Je speelt Altaïr, een uitstekende seriemoordenaar, geliefd door iedere assassin, en vooral geliefd bij zijn leider. Totdat hij op een dag een enorm domme actie maakt en daar totaal geen vrienden mee maakt. Ook zijn leider komt erachter, met als gevolg dat Altaïr gedegradeerd word naar de laagste klasse. Al zijn wapens, al zijn vaardigheden, al zijn kennis. Allemaal weg. Maar je leider blijft in je vertrouwen en geeft je 9 namen. Aan jou de taak ze allemaal te vermoorden.

Dit is het beginstuk van het verhaal, het enige wat ik er nog bij ga zeggen is dat er 2 verschillende verhaallijnen zijn. Zo zijn er dus ook 2 verschillende einden en ik vertel je; het ene einde is een beetje standaard en wel te verwachten, maar het andere is werkelijk briljant en doet je zeker verheugen naar het vervolg. Hoewel het in het begin allemaal wat lastig te begrijpen is, later word je echt erin meegesleept en stel je jezelf enorm veel vragen, welke de meeste wel beantwoord worden aan het eind.

Maar niet alleen het verhaal is briljant, de gameplay is namelijk nog vele malen beter. Zo werkt het klimsysteem erg goed en sta je voor je het weet al op het dak van een gebouw. Ook is het vechtsysteem een geweldig. Je hebt keuze uit 4 wapens: Je 'Assassin' mes, een lang zwaard, een kort zwaard (die je ook nog eens op een vijand kan gooien) en natuurlijk je vuisten. De laatste gebruik je niet echt veel, maar met de andere 3 kan je toch heerlijke moves mee maken. Zo kan je met zowel je lange- als je korte zwaard counterattacks uitvoeren. Ze zijn wellicht wat makkelijk, maar ze zien er schitterend uit, vooral als er veel bloed bij te pas komt. Maar vooral, de sfeer, de levende stad, het realisme en natuurlijk de graphics zijn geweldig. De graphics zijn namelijk echt adembenemend, alle screenshots die je gezien hebt, dezelfde graphics zijn in het spel gebruikt. Vooral van grote hoogtes, als je boven de stad uitkijkt zie je hoe schitterend alles is en hoe ver je wel kan kijken. Zelfs al verwacht je er veel van, zal je er nog van opkijken.

Hoewel de AI van de 'guards' tijdens gevechten niet echt hoog is, is dat in alle andere gevallen wel zo. Zo word je al vrij snel verdacht van iets, door bijvoorbeeld langs te rennen of over daken te klimmen. Misschien is het wel realistisch, waar soms word je er niet echt blij van. Want als je aan de andere kant van een stad moet komen, heb je natuurlijk geen zin om erg rustig daar na toe te lopen. Door geen 'fasttravel' mode of iets anders word je altijd gedwongen er naartoe te lopen. Maar als je gaat rennen, heb je binnen de kortste keren een guard achter je aan. En wat is dan de oplossing? Juist, er is geen oplossing. Hoewel, er zijn wel oplossingen, maar hierdoor duurt het alleen maar langer aan de ander kant te komen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan bidden met 4 andere mensen, zodat het net lijkt dat je een monnik bent en geen assassin. Maar die andere monniken lopen ontzettend langzaam. Zo'n groepje monniken word ook wel een 'hiding spot' genoemd. Zo zijn er ook een aantal andere hiding spots. Voorbeelden zijn in een hooibaal, een gebouwtje en……… Tussen 2 mensen op een bankje. Handig, als je achtervolgd word door tientallen guards, wat is het eerste wat je doet? Op een bankje zitten! Zou ik ook doen… (sarcasme)

Maar goed, nu naar het onderwerp waar de game écht om draait; het vermoorden. Voordat je een specifiek persoon wilt gaan vermoorden moet je eerst informatie over hem vinden. Dit moet bij iedereen en dus ga je daarna naar opzoek. Dit is op verschillende manieren te doen. Zo kan je mappen stelen waarop staat waar je toekomstige slachtoffer zijn dag aan verspeelt. Of mappen waarop staat waar en wanneer hij bewaakt word door guards. Zo kan je ook iemand die informatie over je doelwit heeft een paar klappen verkopen, zodat hij gaat praten. En je kunt op een bankje gaan zitten (daar is die weer!) en een gesprek gaan volgen, wat weer erg toevallig over jouw doelwit gaat. Natuurlijk kom je ook op precies de goede tijd aan om het gesprek op te vangen. In het begin kan dit allemaal wel leuk zijn, maar na de eerste 3 moorden en dan kom je erachter dat je wéér hetzelfde moet gaan doen, dan begint het vervelend te worden en ook erg eentonig. Bovendien zit er totaal geen uitdaging hierin en de game word zo wel erg simpel.

Maar als je uiteindelijk al die informatie in je hoofd hebt zitten kan je overgaan naar de echte moord. Hiervoor moet je sowieso dicht bij je doelwit komen en hier moet je erg voorzichtig mee doen. Je hebt namelijk veel manieren om te lopen, je kunt rustig lopen zonder iemand te hinderen, maar als je niet oppast loop je al tegen iemand aan waardoor die op zijn bek gaat. Dit trekt natuurlijk alle aandacht op jou. En dat is precies wat je niet wilt als assassin; aandacht. Maar als je het wel voor elkaar krijgt bij je doelwit te komen zonder alle aandacht is het de taak hem te vermoorden. In het begin gaat dit bijzonder makkelijk en zit de uitdaging alleen maar in het overleven tegen de guards. Later word het echter veel moeilijker om je doelwit neer te halen en dan zal je er vanzelfsprekend meer moeite voor moeten doen. Maar door het feit dat jij enorm veel health hebt en je tegenstanders niet, is het nog steeds makkelijk te doen.

Dan zijn er wel wat trucs gebruikt om het wat moeilijker te laten worden. Zo zijn de counter attacks niet mogelijk bij je doelwitten en als je je doelwit op de grond hebt gekregen, is het niet mogelijk een zwaard in zijn ribbenkast te steken, waar dit bij normale mensen weer wel mogelijk is. Zo zie je het zwaard gewoon dwars door hem heen gaan. Het maakt de game misschien uitdagender, maar realistisch kan je het niet noemen. Het enige wat het oplevert, is een beetje frustratie.

De game is dus makkelijk, kort en eentonig. Daar heb je al 3 grote minpunten die ervoor zorgen dat de game verre van perfect is. Tel daarbij nog eens bij dat de game ontzettend veel bugs bevat, waarvan de meeste nog niet opgelost zijn. Veel van die bugs betekenen dat je terug gezet word naar je laatste savepoint. En aangezien er geen quicksave optie in de game zit kan dit erg ver terug zijn. Daar word je ook niet echt blij van...

Tel daar nog eens bij dat de cutscènes veel te lang, onverstaanbaar en niet over te slaan zijn. Maar ondanks de vele minpunten is Assassin's Creed toch een hele mooie game geworden. Assassin's Creed is niet echt te beschrijven, je moet hem ervaren en dan weet je waar ik het over heb. Alleen de adembenemende graphics en soepele gameplay zorgt er al voor dat dit een toppertje is. Geen minpunt kan daar tegenop!