Al sinds een behoorlijke tijd ga ik met 3 (ps-)vrienden eens in de zoveel tijd een avondje gamen. In het begin veel 1 tegen 1, waarbij twee man zat te kijken, maar naarmate de tv's groter werden steeds meer 4-player offline. Nadeel is alleen dat we als "playstation fanboys" soms hard moeten zoeken naar leuke "party spellen" die ook nog eens leuk en uitdagend zijn. De laatste tijd komen er steeds meer van dit soort spellen en daarom wil ik er eens een paar een review geven, te beginnen met SARPBC

PSN

SARPBC is een PSN titel, zoals de meeste leuke party-spellen op de PS3. Je kunt gratis een demo downloaden van SARPBC, welke eigenlijk al het hele spel is met de meeste functies uitgeschakeld. Leuke aan de demo is wel dat je hem al direct met 4 man kan spelen. Het enige dat je dan echt mist zijn de andere werelden/speelvelden (waarvan er één zeker de moeite is). Tegen betaling (9,99 als ik het goed heb) is het hele spel speelbaar.

Het spel.

Tijdens het downloaden (van de demo) merk je al dat het spel niet superveel inhoud heeft (200 mb). het idee is dan ook simpel; je hebt een auto'tje die wat weg heeft van een RC auto'tje, waarmee je moet "voetballen". De Voetbal is een grote metalen bol die min of meer lijkt te negeren dat er zoiets is als zwaartekracht (hij komt wel naar beneden, maar alsof hij op de maan is zeg maar). Door met je auto tegen de bal aan te rijden verplaats je de bal.

Je auto kun je op de grond besturen, maar ook wanneer je springt in de lucht. Zo maak je kurkentrekkers, salto's en rij je tegen het plafond op als het moet. De besturing werkt nagenoeg perfect. Zolang je alle 4 de wielen op de grond houdt stuurt je heel direct en sta je bij remmen bijna direct stil. Ook in de lucht bestuurt het auto'tje prima. Enige nadeel hier is dat je in de lucht uiteraard niet kan remmen, maar met de rem een kurkentrekker maakt, wat zorgt voor heel wat onbedoelde kurkentrekkers in de lucht.

Verder kun je nog boost krijgen door over gele vlakken te rijden (klein beetje boost) of een gasfles te pakken (volle boost). Met je boost vol open tegen een tegenstander aanrijden zorgt er voor dat je tegenstander tijdelijk niets kan doen.

Single player.

De single player valt een beetje tegen. Je hebt twee soorten in de single player modus, tournament en challenge.

In tournament moet je een toernooi spelen. Ik heb dit nooit afgemaakt, want het duurt me te lang en de fun is gewoon een stuk minder als je tegen en met de computer speelt.

In de challenge mode moet je een aantal uitdagingen uitvoeren. Hiermee speel je nieuwe auto's vrij. De toegevoegde waarde van deze auto's is nagenoeg nihil. De challenges zelf zijn redelijk te ooen tot een bepaalde hoogte. Per challenge zijn een aantal sterren te verdienen, maar het lijkt bijna onmogelijk om het volle aantal sterren te scoren. Voorbeeldje; een challenge waarbij ik minimaal 25 gasflessen moest pakken. Ik was zeker 20 minuten op volle kracht gasflessen aan het scoren en nóg "maar" 4 sterren van de 5. Andere challenges zijn bijvoorbeeld je doel verdedigen tegen "penalty's" door kannonnen, zolang mogelijk in leven blijven terwijl een paar anderen jouw kapot willen maken, zoveel mogelijk vijanden kapot maken, in je eentje tegen 2 CPU gestuurde vijanden een potje spelen (en winnen), etc.

Multiplayer.

De reden waarom dit spel wél zeer geslaagd is! met 3 vrienden op de bank dit spel 2 tegen 2 multiplayer spelen is gewoon hilarisch..! Alles gaat zo snel dat je regelmatig je eigen teammaat tegenwerkt, de bal per ongeluk de verkeerde kant opschiet, de bal net mist doordat je springt in plaats van remt, vergeet dat je in de lucht niet kan remmen, etc. De verschillende werelden helpen hier ook nog bij. De ene wereld heeft een verhoging voor het doel, wat scoren moeilijker maakt. De andere wereld is rond, wat de hectiek lekker helpt en de makkelijkere werelden zijn gewoon lekker recht toe recht aan met veel mazzelgoals. Je wint niets door het spelen met vrienden, maar door het hoge speltempo, de goede besturing en de gezonde mate van agressie die er in het spel zit qua beuken tegen je tegenstanders én de bal is het een spel dat erg lang leuk blijft zolang je het met gezellige vrienden speelt.