Het is tijd voor iets anders dan DragonBall Z. De Kamehameha's worden vervangen door Ninpo's, de Super Saiyans door Uchiha's en Frieza en Cell mogen plaatsmaken voor figuren als Orochimaru. Welkom bij Naruto Ultimate Ninja Storm.

Anime is niet echt populair te noemen in Nederland. Van oorsprong komt het uit Japan. De meeste mensen in Nederland weten nauwelijks wat het is, maar als ze de naam DragonBall Z horen gaat er een belletje rinkelen en beginnen ze een beetje te snappen waar het over gaat. Wie kent die serie nou niet? Het werd razend populair en wist vele harten te veroveren. Nu er al een tijdje geen afleveringen van zijn verschenen en DragonBall Z als een serie “van vroeger'' wordt beschouwd, wordt de anime-serie Naruto steeds populairder. Vooral in het land van de rijzende zon - waar het vandaan komt - is het hartstikke populair en er zijn al meerdere games van verschenen. DragonBall Z maakt plaats voor Naruto.

De naam van de serie is gelijk aan de naam van de hoofdpersonage: Naruto. Naruto is een ninja uit de Hidden Leaf Village “Konoha''. Konoha is één van de steden waar veel ninja's wonen. In Naruto Ultimate Ninja Storm is het de bedoeling dat je samen met je squad missies voltooit. In je squad zitten behalve jezelf ook nog twee andere personen die de namen Sasuke en Sakura dragen. Sasuke is een jongen van dezelfde leeftijd als Naruto en ook Sakura is even oud, maar dit is een meisje. Naast missies voor je eigen squad speel je ook vaak missies voor andere squads die uit dezelfde stad als jou komen. Alle personages uit de game zijn overgenomen uit de serie. Ze zien er niet alleen grafisch identiek uit, maar ook de karaktereigenschappen van de personages zijn in de game verwerkt. De mensen die de serie kennen zullen dit ongetwijfeld opmerken, aangezien het bij anime niet alleen om vechten draait; er komt ook emotie bij kijken. En in de game stralen de personages dit opzienbarend goed uit. Grafisch is het spel erg mooi, wat onder andere komt door het kleurgebruik. De sfeer in Konoha is erg fijn, waardoor je je gelijk thuis voelt. Jammer genoeg zijn de lijnen onafgewerkt en zien de personages er niet altijd evengoed uit.

In Konoha is altijd wel wat te doen. Als ninja kan je overal opklimmen doordat de gebouwen daar erg geschikt voor zijn. Verder zijn de spullen die je hebt verdiend te verkopen aan winkeleigenaren, spullen voor jezelf kopen of kleine sidemissions aannemen om zo de nodige mission-xp te verdienen. Deze mission-xp heb je nodig om main-missions te spelen. Main-missions zijn missies die te maken hebben met de verhaallijn. Het doel van deze missies is bijna altijd hetzelfde; vechten. Het vechtsysteem is erg goed. Het is niet als Tekken en Street Fighter vanuit een 2D camerastandpunt, maar de camera is in 3D, iets wat je weinig in vechtgames ziet. Tijdens deze gevechten moet je verschillende aanvallen gebruiken. Het klassieke hand-to-hand vechten is natuurlijk een vereiste, maar ook kun je gebruik maken van projectielwapens als Shurikens en Kunai's. Om het dan af te maken heb je Ninjutsu's tot je beschikking. Deze aanvallen, die vooral het best te vergelijken zijn met “magische aanvallen'', zijn erg sterk en kunnen alleen gebruikt worden als je Chakra-balk voldoende opgeladen is. Je Chakra-balk kan je door een bepaalde knop ingedrukt te houden opladen. Zoals elke ninja heb je natuurlijk ook de zo nodige equipment. Deze bestaan uit dingen als bommen, boobytraps en voeding om te herstellen.

Zoals ik al zei is het vrij ronddwalen in Konoha erg leuk. Jammer genoeg is het verband tussen het vrij ronddwalen in Konoha en de missions van de verhaal-modus niet makkelijk te leggen. Als je een mission wilt doen zul je persé op de start-knop moeten drukken, waarna je in een lijst komt om de missie te selecteren. Dit haalt gelijk een stuk van de algehele ervaring naar beneden, maar er zit helaas niets anders op. Er is dus geen samenhang en dat is erg jammer te noemen. De missions van de verhaallijn kunnen ook bestaan uit mini-games. Denk hierbij aan dingen als rennen en springen op bomen in het bos met een tijdlimiet. Onderweg kun je dingen oppakken die je kunnen helpen, of juist tegen dingen als bijvoorbeeld takken aanlopen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Deze mini-games zijn erg simpel en leuk, maar ook zeer verslavend omdat je steeds je record wilt verbeteren. Dit neemt niet weg dat er jammer genoeg niet veel wordt verteld over het verhaal in de game. De mensen die de anime niet volgen zullen op een gegeven moment denken “Huh, waarom moet ik alweer tegen hem vechten?'' of “Heb ik hem niet net verslagen?” en “Was hij niet dood?” De game bevat ook erg weinig cutscenes, wat het verhaal eventueel nog had kunnen verduidelijken.

Je zal je op een gegeven moment dus ook moeten afvragen; is de game wel wat voor mij? Als je de serie niet volgt kan de game als een standaard-fighter uitpakken, die magertjes is uitgewerkt. Maar ben je een grote fan van Naruto, net als ondergetekende, en weet je de serie te waarderen dan is dit een leuke titel. Niet is er alleen een story-mode, maar je kan het ook tegen je vrienden opnemen. Deze modus is erg leuk. Je kan je equipment kiezen en twee personages die je bijstaan, net als in de singleplayer. Hiervoor moet je wel achter één PlayStation3 zitten, want de game is niet online bespeelbaar, wat erg jammer is. Als ze nou de offline multiplayer ook online speelbaar hadden gemaakt, was de game beter geworden. Want zo had je tegen mensen over de hele wereld kunnen spelen.