guildwars word op sites ongder het genre mmorpg gezet maar ik vind dit eigenlijk onterecht. Je speelt het spel namelijk nie zoals de traditionele mmorpg's want je speelt het grootste gedeelte van het spel in een instance. De meeste weten wel wat dat is maar toch even verdere uitleg: een instance is een apart voor jou gegenereerd level voor alleen jou of je party in een online wereld. Je kan dus niet overal met andere mensen traden en praten enzo (hierover later meer)

Het is een van de weinige mmorpg's met een meeslepend en origineel verhaal waarin word verteld hoe de wereld is ontstaan (ze hebben een leuke eigen godsdienst in het spel ontworpen) en wat de vijhanden van de humans zijn

je speelt in dit spel alleen met humans en dus niet zoals in WoW met orcs en soortgenoten tegen de mensen met soortgenoten. De computer bestuurd alle vijhanden dus alle slechterikken die je moet verslaan zijn door de computer gegenereerde npc's in je instance.

De steden:

In de steden kan je wel andere mensen ontmoeten zoals in andere mmorpg's. Hier kan je je party zoeken en traden met vendors en andere spelers. Ook kan je hier de meeste quests oppakken maar sommige questgivers zitten ook in de instances.

Omdat de slechterikken (de char) npc's zijn vallen ze de steden niet zomaar aan tenzij het scripted is. Dit is opzich wel een minpunt want hierdoor voelt het toch een minder levende wereld omdat het allemaal scripted is

pvp met guild

Het is omdat de slechterikken npc's zijn wil dat nog niet zeggen dat er helemaal geen pvp is. Zoals de titel al zegt kunnen de verschillende guilds met elkaar vechten in leuke instances en kan je op battlefield achtige manier posten veroveren maar ook de standaard dingen zoals capture the flag kan met je guild

pvp

Je kan aan het begin van het spel ook kiezen om een pvp character aan te maken die dan meteen op lvl 20 zit (het hoogste lvl in guildwars) en je dan dus niet meer hoeft te trainen of te grinden en je meteen voor de pvp kan gaan. Je kan dan gewoon 1vs1 of met groepen deathmatchen spelen in de arena. omdat iedereen op lvl 20 zit gaat het dus niet om hoelang je hebt gegrind maar om hoe goed je bent in de game. Dit vind ik een groot pluspunt ;)

De skills en calsses

Je hebt veel verschillende en uiteenlopende classes genaamd: necromancer, mesmer,warrior,ranger,elemantalist (goed gespeld..?:P)

Als je je klassen hebt gekozen moet je eerst wat simpele begin quests doen en dan mag je na een tijdje een 2e klass kiezen die je dan wat extra skills geeft van die klassen en je kan alle klassen goed combineren voor jou speelstijl.

Elke klasse heeft 150 skills die je kan kopen of krijgt van de questgivers van je 2e profession krijg je nog ongeveer 50 skills dus zit je met 200 skills als je op de lvl 20 zit wat lekker ruim is en genoeg keuzen geeft.