Één van de eerste kennismaking met de originele Xbox was voor mij de game Freedom Fighters. Een spel dat ik eerst al op mijn pc had, maar om onbekende reden steeds vastliep. Wat was ik blij toen ik weer met deze topgame aan de slag kon, maar nu op de Xbox. Een topgame waar het draait om een groep rebellen die je moet leiden in de strijd tegen de Russen. [img="http://img232.imageshack.us/img232/230/freedomfighters1dq7.jpg"]

Het verhaal draait om het feit dat de Russen Amerika zijn binnengevallen doordat de geschiedenis ietsje anders gelopen is. De Russen hebben op een gewelddadige manier de oorlog in Europa beëindigd en zijn nu ook van plan Amerika te bezetten. Omdat de Amerikanen achterlopen met allerlei technieken en wapens is het voor de Russen bijna een peulenschil. Lijkt het.

Christopher Stone, kortweg Chris, woont in Brooklyn en werkt als loodgieter. Samen met zijn broet Troy doet hij loodgieterklusjes (duh) en op een dag moet hij naar een huis, waar vervolgens niemand is. Dan vallen de Russen het huis binnen, vragen waar ene Isabella Angelina is en nemen Troy mee. Chris blijft achter, met zijn onmisbare Engelse sleutel.

Eerst moet je een Russische soldaat de hersens inslaan zodat je via een oude man betrokken raakt bij een rebellengroep die tegen de Russen vecht. Het hoofdkwartier van deze groep is in het riool, waar je uiteraard via je moersleutel in kan komen door de rioolputten ermee open te peuteren. En nou is het tijd om te knokken.

In Freedom Fighters kun je een groepje rebellen leiden door ze te rekruteren. Ze lopen gewoon ergens op een veile plek op straat en kun je ze vragen om mee te gaan. Wat wel een beetje jammer is is dat die gasten er niet echt gevarieerd uitzien. Er zijn maar ongeveer 5 verschillende en het kan soms zijn dat je ineens met een 'vierling' loopt. Je rekruteert rebellen door charisma, hoe meer charisma je hebt hoe meer rebellen je mee kunt nemen (maximaal 12, aangegeven met rondjes onder de charismabalk hoeveel je er mee kunt nemen). Deze volgelingen zijn niet bijster slim maar zeker wel handig, vooral ter afleiding zodat jij om de vijand heen kunt sneaken. Dit is tegelijk een leuk aspect aan Freedom Fighers, je kunt verschillende routes kiezen. Ga jij als keihard rambo-figuur de confrontatie aan of sneak je door die gebouwen zodat je sneaky de helipad kan opblazen? Ik zou voor het laatste kiezen.

Je kan je rebellen verschillende orders geven, namelijk follow, hold en attack. Niet zo uitgebreid dus, maar je kan wel elke rebel een andere order geven. Zoals ik al zei, het is erg handig als je bijvoorbeeld 4 strijders van de voorkant laat aanvallen en jij met de rest ze via een omweg van achteren beschiet. Mogen ze doodgaan kun je ze altijd nog tot leven wekken met een verbandtrommeltje.

Qua graphics zit het ook wel snor met Freedom Fighters. Als je weet dat de game uit 2003 komt ziet het er gewoon goed uit en ik heb geen bugs kunnen ontdekken. Ik weet ook nog wel hoe revolutionair ik het vond dat als je een soldaat neerschoot die voor een doos stond, hij niet achterover door de doos heen viel maar er echt met een vloeiende animatie opviel. Het geluid is wat minder te noemen (redelijk eentonige muziek, soms wat saai) maar dit geeft geen hinder.

Een irritant feit aan Freedom Fighters is het savesysteem. Je kunt je game saven door een rioolput op te zoeken, waarvan er ongeveer 3 in elk level zijn. Deze zijn soms best onlogisch opgesteld, zodat als je het spel laadt er gelijk een peleton Russische kalasjnikovs aan komt rennen. Of nog erger, je kunt in een missie helemaal niet saven. Er was bijvoorbeeld een missie die zich in het riool zelf afspeelde, en die nog moeilijk was ook. Saven kon niet en als je dood ging had je dus een probleem.

Je kunt de missies starten door naar de rebellenbasis te gaan en op een grote kaart te kijken. De game bestaat uit een aantal episodes met elk ongeveer 4 missies.

Wat wel weer leuk is dat verschillende missies van elkaar afhangen. Zo heb je missies waar je eerst een helipad moet opblazen, omdat je anders niet normaal dat ene level kunt spelen want die vervelende helikopter komt steeds langsvliegen. Maar om dat helipad op te blazen moet je weer C4's halen die weer in een andere missie zitten. Zo kun je elke missie stukje bij beetje uitspelen, want midden in een missie kun je natuurlijk ook gewoon naar een rioolput lopen om dan naar je basis te gaan en een andere missie te starten of verder te spelen, precies waar je gebleven bent.

De wapens in Freedom Fighters zijn wat karig. Je hebt gewoon de standaars wapens zoals een pistool, AK 47, Shotgun, SMG, Sniper en Bazooka en natuurlijk Molotovs en Granaten. Dit zijn er wat weinig, maar gelukkig heb je altijd nog je Engelse sleutel waar je met hartelust Russische bovenkamers mee kan platmeppen.