EA is aan het veranderen, dat lijkt me duidelijk. Ze zetten zeer goede games neer met Battlefield Bad Company en Dead Space, ze komen daarnaast met een compleet nieuw genre met Mirror's Edge en de series waarmee ze elk jaar een nieuwe game op de markt brengen worden van steeds hogere kwaliteit. Zo is sinds vorig jaar FIFA de betere footie, waarmee de PES-serie verslagen werd. Kunnen ze deze lijn doortrekken of komt het nieuwe deel toch vernieuwingen te kort?

Na het lezen van deze review zal het duidelijk zijn; FIFA heeft meer vernieuwingen dan ooit en kan zeker bestempeld worden als de beste game in zijn serie. De redenen zijn simpel, gigantische vernieuwingen, nog mooiere graphics en een gameplay die uitstekend in elkaar steekt.

We beginnen maar bij de vernieuwingen, waarbij je echt versteld van kan staan als je beseft dat er zoveel verschillende modi zijn in één simpel voetbalspelletje. Zoals gewoonlijk kan je natuurlijk veel landelijke competities naspelen. En als ik veel bedoel, zijn het er ook écht veel. Er zijn competities uit 23 verschillende landen na te spelen en dat is dan niet één competitie per land. In Engeland bijvoorbeeld zijn er vier competities en drie cups te spelen. Mocht je zo enorm verwend zijn dat je dat nog niet genoeg vind, kan je je eigen competitie maken met maximaal 24 teams. Al redelijk indrukwekkend, en dat terwijl de modes waar het echt om draait niet eens genoemd zijn.

Want een échte originele mode is de Be A Pro mode. De meeste zullen de mode vast herkennen van de vorige editie in de serie, en die werd met succes gespeeld. Reden genoeg om die mode eens wat uit te breiden. Je bestuurt in deze mode maar één speler, in plaats van je hele team. Je begint helemaal onderaan en je doel is vanzelfsprekend hogerop de ladder te klimmen en uiteindelijk de sterspeler van je nationale elftal te worden.

Daarnaast heb je nog de manager-mode, die niet voor de eerste keer verschijnt. Verwacht geen taferelen zoals in Football Manager, je krijgt namelijk nog steeds de mogelijkheid om de wedstrijden zelf te spelen, maar daarnaast moet je spelers aan- en verkopen, zal je je scout opdrachten moeten geven, moet je je personeel goed in de gaten houden en zo mogelijk beter personeel kopen. Daarnaast zal je natuurlijk nog vele andere dingen moeten doen om je seizoen tot een goed einde te brengen.

Maar het meest ambitieus is ongetwijfeld de Adidas Live Season mode. Hierin speel je een competitie naar keuze en is de vorm van je tegen- en medespelers gebaseerd op hoe ze in het echt spelen. Scoort Rooney volgende week een hattrick, zal hij ook in de game in bloedvorm zijn. Daar komt wel een nadeel meer verbonden, deze mode zal alleen je eerste seizoen gratis zijn. Wil je er daarna nog eens gebruik van maken zal je ervoor moeten dokken.

Verder is de online mode zeer uitgebreid, met als opvallendste toevoeging, dat het mogelijk is met 10 vs. 10 online te spelen. Wat dus inhoudt dat iedereen één speler onder zijn hoede neemt en jij samen met je teamgenoten de wedstrijd tot een goed einde kan brengen. Zoals wel te verwachten is, is dat er altijd wel eentje voor de rest verpest door egoïstisch te spelen. Maar dit is goed te voorkomen door zelf een team op te zetten en alleen spelers binnen te laten die wél serieus willen doen.

Dus ook voor de mensen die elk jaar weer een nieuwe FIFA kopen, is er genoeg nieuws onder de zon. Maar om goed van al deze modi te kunnen genieten, moet de grafische kant ook een aardig hoog niveau hebben. En zoals we van FIFA gewend zijn, overtreft het nieuwe deel het oude deel en is FIFA 09 ongetwijfeld de mooiste voetbalgame op dit moment. Helaas zijn wat framedrops niet uitgesloten, één keer in de 4 à 5 wedstrijden zal de beeldverversing wat vertragen voor niet meer als 2 seconden. Niet heel ergerend dus. Wat misschien wel ergerend is, is het feit dat lang niet alle gezichten in FIFA daadwerkelijk lijken op hoe ze er echt uitzien. Althans, het is duidelijk dat ze erop gebaseerd zijn, maar meteen herkennen is een ander verhaal. De mogelijkheid is er wel om de gezichten van de spelers zelf aan te passen, maar ik heb zomaar een vermoeden dat men daar niet zo heel veel zin in heeft.

In plaats van gezichten wijzigen, kan gezichten maken wel een toevoeging hebben. Ook in dit deel is het weer mogelijk je eigen speler te maken en hem in elk team te plaatsen waar je wilt. Chuck Norris namaken zal natuurlijk niet eerlijk zijn, omdat hij van tevoren bepaalt welk team zal winnen, ongeacht wie de meeste goals scoort. Maar verder is het perfect mogelijk om jezelf na te maken of, wat ook wel eens hilarische momenten op kan leveren, de lelijkste persoon die je je kunt indenken.

Als je dan uiteindelijk met je zelfgemaakte Niko Bellic of je eigen opa het veld op stapt, weet je meteen weer waarvoor je het doet. De voetbalsfeer is gelijk in de gehele kamer aanwezig, zodat je heerlijk achterover kan zitten en kan gaan genieten van het spektakel. Na een paar minuten spelen merk je dat FIFA 09 pittig is, en dan bedoel ik vooral het voorbij spelen van de verdediging en kansen creëren. En in dit geval is dit zeer positief, het voelt hierdoor allemaal zeer realistisch aan, mede doordat afstandschoten en vrije trappen er vrijwel nooit ingaan en het koppen moeilijker dan ooit is. Hierdoor worden enorme uitslagen als 6-3 voorkomen en mag je enorm tevreden zijn als je je tegenstander heb weten te kloppen met drie doelpunten verschil.

Toch zijn er redelijk wat irritaties in de gameplay verwerkt. Zo wordt de voordeelregel véél te vaak toegepast en gaan de passes lang niet altijd naar de spelers die jij wilt. Daarnaast lijkt de scheidsrechter soms een beetje partijdig te zijn in de spelers' nadeel. Verder klopt het Nederlandse commentaar van Youri Mulder en Evert ten Napel van geen kanten en levert dat vaak hilarische momenten op. Die twee kramen namelijk écht de grootste onzin uit. Engels commentaar is dus zeker aan te raden. Maar dit soort foutjes bederven absoluut niet het plezier wat je kunt beleven aan FIFA 09. Dit deel kan ongetwijfeld als beste voetbalgame ooit genoteerd worden.