Electronic Arts bracht onlangs voor elke denkbare console FIFA 07 uit. Ik nam de DS versie onder de loep. Zie hier of het een verbetering tegenover 06 is van vorig jaar.

Vorig jaar kwam EA als eerste met een voetbalgame voor de DS. Voor de hand liggend was dat FIFA 06 en die game stelde behoorlijk teleur. In mei kwam diezelfde ontwikkelaar ook met FIFA World Cup 2006: een voetbalgame die uitkwam in verband met het wereldkampioenschap voetbal, maar ook dat spel kwam niet uit de verf op de DS. Laat FIFA 07 wél zien dat voetbalgames goed te doen zijn op Nintendo’s handheld?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: FIFA 07 weet niet het gehoopte niveau van een voetbalspelletje op een handheld te bereiken. Laten we beginnen met de graphics. Net als vorig jaar ziet FIFA 07 er grafisch niet echt mooi uit. Het spel is weliswaar drie dimensionaal weergegeven, maar door de grafische beperking van de DS komen de graphics in deze FIFA niet zo goed tot zijn recht. Het is allemaal erg simpel: een groen veld met 22 hollende spelers er op. Spelers zijn niet nagemaakt (weer de grafische beperking), wat het natuurlijk niet heel veel uitmaakt, maar hierdoor ontbreekt het realisme wel, wat natuurlijk een kleine domper is. Niet zozeer een fout van EA, maar meer een aantoning dat een voetbalgame sowieso niet goed tot zijn recht komt op de met twee schermen bepakte handheld.

Al met al is het beeld redelijk overzichtelijk en is alles wel duidelijk, dus zijn de graphics niet zozeer een struikelpunt van deze game. Afijn, verder met de gameplay, want daar draait het min of meer om. Dit was het grootste minpunt van de vorige FIFA’s op de DS. De AI was niet in orde waardoor je met monsterscores won (zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad) en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Helaas zien we dit ook in FIFA 07 weer terug. Je kunt makkelijk rond tikken, de ruimte vinden en de bal in het net naaien. Saaie boel dus, als je met Excelsior echt wilt gaan knokken voor de titel. FIFA 07 bevat dus hetzelfde probleem als de vorige twee FIFA’s voor de DS: de kunstmatige intelligentie van de tegenstander is erg belabberd en dat doet de game de das om. Daarnaast wordt er amper van het tweede scherm en de touch screen gebruikt gemaakt, dus daar maak ik geen woorden aan vuil. Ook omdat de touch screen functies geen nut hebben.

 Het grootste pluspunt van FIFA 06 voor de DS was de multiplayer. Je kon met z’n tweeën draadloos ballen via 1 game card. Een groots pluspunt, want dat maakte de slechte game toch nog een best leuk spelletje, als je met een vriend(in) aan het DS’en was. Ongelofelijk is dan ook dat de single card multiplayer volledig ontbreekt in FIFA 07 DS. Je kunt alleen tegen multiplayeren als je maat ook over een FIFA 07 exemplaar beschikt. Onbegrijpelijk waarom EA deze modus geschrapt heeft.

Is er dan niks goed aan FIFA 07, vraag je je waarschijnlijk af. Nou, de hele zooi spelers en teams die EA erin heeft gepropt zijn natuurlijk in orde. Er is echter ook meteen weer een nadeel op dit pluspunt: heel wat spelers zitten nog bij hun oude team, en de mogelijkheid is er niet om spelers te verplaatsen naar hun huidige club. Ook een leuke toevoeging in FIFA 07 is de mogelijkheid om je eigen ‘clublied’ te maken. Dit kan door een kreet in je microfoontje te schreeuwen en zodoende knalt je eigen ‘clublied’ uit de speakers als je een doelpunt met je eigen gemaakte team. Leuk gedaan, maar toch zie ik het nut niet zo van deze functie.