De gemene aap Specter heeft een eigen TV station, en probeert daarmee alle kijkers van zijn programma’s te hypnotiseren, zodat zijn apenleger de wereld kan overnemen. Aan jou de taak weer eens de orde op zaken stellen, door alle apen te vangen. Het aantal apen loop tegen de 400, dus daar ben je wel even mee bezig.

Spike en Jimmy, de hoofdrolspelers uit de twee vorige Ape escape spellen, zijn gehypnotiseerd, dus je zult het met twee nieuwe karakters moeten doen. Je kunt aan het begin van het spel kiezen uit een jongen of een meisje. De verschillen zijn minimaal, en moet het vooral van een ander uiterlijk hebben.

Door in een televisieprogramma te duiken start je een level, vaak zijn dit grappige parodiën op bekende films zo is ‘’Monday the 16th’’ duidelijk een parodie op ‘’Friday the 13th’’, er loopt zelfs een aapje rondloopt met een hockeymasker en een kettingzaak in zijn hand. 

Wat opvalt, zijn de apen die nog gedetailleerder zijn dan de apen uit Ape escape 2. De werelden waarin je rondloopt zijn niet al te groot, maar zijn prachtig vormgegeven. Ook is er haast geen karteltje te zien, goed nieuws dus voor de graphics hoeren. Je zou zo stil kunnen gaan staan om rond te kijken en te genieten van de graphics,  Maar je hebt ook nog een taak om te volbrengen; alle apen vangen!

Je zijn een aantal gadgets te verkrijgen gaandeweg het spel, zoals een helikopterschroef om een eindje te vliegen en een op afstand te besturen autootje om aapjes mee te pesten. En natuurlijk heb je je apennetje nog om die vervelende apen te vangen.

Er is gekozen uit de beste selectie gadgets uit de twee vorige Ape escape spellen, dus een aantal overbodige gadgets zul je moeten missen…

Je hebt dit keer keuze uit een aantal kostuums voor je personage.

Tijdens het spel kun je uit de kostuums kiezen en krijg je tijdelijk speciale krachten; zoals het ridderkostuum waarmee je door je schild tegen vuur kan. De kostuums komen handig van pas en kunnen ook gebruikt worden om moeilijke apen te overmeesteren, en om de eindbazen te verslaan.

Om even te ontspannen van al dat gespring door de levels om apen te vangen kun je vrijgespeelde minigames spelen, hoewel ik het de games niet echt mini noem, het zouden bijna losstaande spellen kunnen zijn, zo goed zijn ze gemaakt. Denk aan Mesal Gear Solid , sluipen met een aap en schieten met een banaan is nog nooit zo leuk geweest.

Je kunt naar een paar winkels om met je muntjes verschillende dingen kopen, zoals de mooie muziek van het spel, filmpjes, minigames en plaatjes, en nog een aantal dingen. Die kun je allemaal verzamelen en later terug zien. En als je nog niet genoeg hebt gehad, kun je ook nog de time trials spelen.

Het is duidelijk, Ape escape 3 staat voor jarenlang speelplezier.

En voor de redelijk lage prijs in de winkels raad ik iedereen aan om hem in huis te halen.

Je krijgt er geen spijt van.