Deze nieuwe telg in de Advance Wars serie speelt grotendeels zoals zijn voorgangers. Je krijgt de beschikking over een aantal units waarmee je vervolgens de strijd met de vijand aangaat. Dit gebeurd turn-based, eerst mag jij je soldaten verplaatsen over de map, vervolgens mag de tegenstander dit doen. Er staan op de maps verschillende gebouwen die ook in te nemen zijn. Neem deze in, en je zult nieuwe units bij kunnen bouwen. Ook zijn er verschillende weersomstandigheden, als het bijvoorbeeld mistig is kun je veel minder zien van de wereld. Het rondsturen van je troepen werkt erg goed op de DS, waarbij je de units kan besturen door de gewone buttons en door de stylus. Ik geef zelf voorkeur aan de gewone knopjes, dit speelt net wat lekkerder en relaxter, aangezien Advance Wars een spel is dat je vrij lang door kan spelen.

In Advance Wars zit de vertrouwde campaign mode. De alliantie neemt het op tegen de Black Hole, een kwaadaardige supermacht, die de wereld over wil nemen. Door de missies heen krijg je steeds meer co's tot je beschikking, deze commanding officers waarmee je die boel beheert hebben elk hun eigen speciale vaardigheden waar je voordeel van kunt hebben. Kies je de co's met verstand, dan zal dit veel voordeel opleveren in de strijd. Ook komt het vaak voor dat je twee co's tot je beschikking krijgt. Elk hebben zij een balkje, zodra dit bij beiden vol is, kan er een dual strike uitgevoerd worden. Hierdoor ben je als speler twee keer achter elkaar aan zet, wat een gigantisch tactisch voordeel oplevert. Als je het spel slim speelt, kan een Dual Strike beslissend zijn op het slachtveld. Jammer genoeg is er behalve de Dual Strike niet heel veel nieuws onder de zon ten opzichte van de vorige delen. Wel is er nu het dubbele scherm, wat goed gebruikt wordt. Op het onderste scherm de map met de units, op het bovenste scherm allerlei handige informatie.

Naast de toffe campaign zijn er ook nog de aparte skirmish maps. Hierin kan je het opnemen tegen elke co die ook in de gewone campaign zit, en krijg je de co's van de Black Hole tot je beschikking. De scribent ging zelf compleet los op deze skirmish modes, de moeilijkheidsgraad ligt lekker hoog, en dat blijft boeien. Gelukkig zijn er ook makkelijkere maps, dus voor ieder wat wils. Als je hiermee klaar bent, zijn er nog meer leuke dingen te doen in Advance Wars wereld. Zo kun je de singleplayer op een moeilijker niveau spelen, wat erg uitdagend is. De a.i. in Advance Wars is namelijk erg goed voor elkaar, wat je op een hogere moeilijkheidsgraad zult merken. Behalve de gewone skirmish en de campaign kan je ook nog enkele andere varianten op skirmish spelen, deze voegen echter niet heel veel toe maar zijn voor de liefhebbers goed te pruimen. Door de uitgebreide skirmish en diepgaande campaign heeft Dual Strike een grote herspeelbaarheid, wat in mijn ogen uitzonderlijk is voor een DS game.

De gameplay staat dus weer als een huis. Grafisch is dit gelukkig ook zo. Het spel ziet er degelijk en solide uit. Alle elementen op de maps zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden, wat ervoor zorgt dat alles overzichtelijk is. De tussenfilmpjes zien er wel leuk uit, maar dit wordt helaas gevormd door de welbekende gezichten en tekstballonnetjes. Opzich is dit niet zo'n probleem, tenzij het saai is. En de gesprekken zijn grotendeels saai. Grotendeels zijn de gesprekjes die de verschillende co's hebben ter onderbouwing van de verhaallijn een grote feelgood show. Dit in tegenstelling tot het verhaal, wat wel een leuk plot heeft met leuke en diverse karakters. Sommigen erg serieus, anderen gestoord, anderen komen niet verder dan af en toe '…'.

Elke bezitter van de Nintendo DS zou dit spel moeten kopen, al helemaal als je daarbij ook nog eens een strategiefan bent. Het spel doet op het gebied van gameplay alles wat je mag verwachten, grafisch staat het spel als een huis. Voor de gesprekjes tussendoor raad ik je van harte de startknop aan, al zul je dan het een en ander van het verhaal mislopen. Heel vernieuwend is het ook weer niet, dit maakt echter niet zoveel uit aangezien de vorige delen ook prima waren, en dit deel is alles bijgeschaafd. Het dubbele scherm van de DS wordt ook goed gebruikt en de Dual Strike uitvoeren geeft veel voldoening. Advance Wars:Dual Strike is al een hele tijd geleden uitgekomen, maar zelfs op de dag van vandaag is het het beste spel wat ooit achterin mijn DS terecht is gekomen.