Stel je voor, je bent opgeroepen voor het WK. Je bent één van de 23 uitgekozen soldaten onder leiding van van Basten. Je staat erin, je hebt 90 minuten de tijd om jezelf te bewijzen. Je scoort in de laatste minuut in de finale tegen Brazilie. Hoe voel je je dan? Helaas zullen weinig mensen dit soort glorie meemaken. Echter kun je het via console meemaken met 2006 FIFA World Cup. Als je het niet real life kan, dan maar via een videospel. Is Electronic Arts met deze game wel geslaagd? Is dit niet weer uitmelkerij? Het is inmiddels de 6de voetbalgame in anderhalf jaar, maar ik waagde het er toch op. Hieronder volgt mijn recensie over 2006 FIFA World Cup voor de Xbox 360: Ik startte het spel op:

Iedereen kijkt er naar uit, volgende maand begint alweer het WK in Duitsland. Het evenement wat om de 4 jaar wordt gehouden heeft weer grote prioriteiten. En wat zou een WK zijn zonder een videospel? Ik heb het spel gisteren gekocht voor de Xbox 360 en ging het onmiddellijk testen. Toen ik het spel opstartte werd ik verrast door een knap filmpje met lekkere muziek. Een genot was het om naar te kijken. Het menu was ook fijn afgewerkt met lekkere muziek op de achtergrond. Gelukkig niet die rockmuziek waar we jaren mee verveeld werden. Ik nam eerst even een kijkje voordat ik met de wedstrijd begon. Ik merkte onmiddellijk dat je van alles kon vrijspelen, waaronder legendarische spelers, nieuwe ballen, nieuwe modi en dergelijk. Dat is heel gaaf want zo blijf je het spel spelen, en het is natuurlijk altijd leuk om met Ronald Koeman en Dennis Bergkamp te spelen. Ook werd ik verrast door de mogelijkheden die het spel biedt, zo kan je Global Challenge spelen. Een mode waarin je legendarische wedstrijden opnieuw kan spelen. Stel je voor dat je weer met de soldaten van commandant Rinus Michels kan spelen! Ook is er een zogenaamde Penalty Shootout, waarin je met je eigen gekozen team penalty´s kan schieten tegen je vriend(in) of een tegenstander. Dit wordt vergezeld met prachtige sfeer in het stadion. Nadat ik alles zowat bekeken had, besloot ik om mijn eerste wedstrijd te spelen onder leiding van van Basten.

Hoe is de speelwijze tijdens een wedstrijd:

Ik besloot om Nederland te pakken, en natuurlijk wilde ik wat concurrentie dus besloot ik als tegenstander Brazilie te pakken. Ik vond het nogal opmerkelijk dat er meer dan 125 nationale teams in het spel zitten. Daar komt nog eens bij dat je mag kiezen uit 12 officiële stadions uit Duitsland. Ik besloot om in het Olympia Stadion Munchen te spelen. Jawel, het stadion van FC Bayern Munchen. Ik begon aan de wedstrijd, ik merkte onmiddellijk dat EA het zaalvoetballen, tijdens het laden, heeft afgeschaft. Dit maakte voor mij niks meer uit, want voor alle landen is er tijdens het laden een screenshot afgebeeld. Zo zie je op de Nederlandse screenshot molens, tulpen en verschillende soorten kazen staan. Ook wordt de geschiedenis van Oranje weergegeven, zo leer tijdens het spelen tenminste nog eens iets. Toen ik uiteindelijk begon aan de wedstrijd werd ik overvallen door de gigantische sfeer in het stadion! Zo waren er spreekkoren, vuurwerk, ballonnen en dergelijk aanwezig. ¾ Van het stadion was in het oranje gekleed en je voelde die WK sfeer gewoon. Het zag er trouwens ook niet mis uit maar ik merkte wel dat het niet zo’n grafisch pareltje was als haar voorganger. De reden hiervoor is vanwege de enorme framerate die haar voorganger had, want ik merk daar helemaal niets meer van. Wat ik wel erg jammer vind, is dat dit spel geen volksliederen heeft. Je hoort ze dan wel aan het einde van de wedstrijd, maar ik had toch liever willen zien dat de 11 kanjers van Oranje het Wilhelmuslied zongen. Ik begon de wedstrijd; wat mij onmiddellijk opviel is dat de gameplay ontiegelijk veranderd is. De spelers lopen realistischer, de animaties zijn verbeterd en de gezichten lijken nóg echter. Ook is het commentaar veranderd speciaal voor deze game. De Britse verslaggevers zijn weer van de partij en hebben speciaal voor deze game hun stemmen ingesproken. Ook hun leven in een WK sfeer en kunnen nogal behoorlijk uitvallen. Zo schreeuwen ze namen en raken overenthousiast. Ook zijn de spelers zonder bal realistisch, zo coachen ze bijvoorbeeld met gebarentaal. Voorbeeld hiervan is, is dat de keeper tijdens een corner zijn teamgenoten neerzet. Heel leuk om naar te kijken! Ook kan je mooiere goals maken, in Road to FIFA World Cup waren de goals zo standaard, dat je in slaap viel van verveling. Nu kun je zelfs de commentatoren verrassen met prachtgoals. De gameplay is in ieder geval een plus punt voor mij, zo geldt het ook voor de sfeer die deze game bezit.

Grafisch beter dan haar voorganger?

Nee, dat niet. In Road to FIFA World Cup was echt alles zó ontiegelijk mooi. Het publiek zag er zo realistisch uit en op het veld kon je gewoon de grassprietjes tellen. Desondanks het een grafisch pareltje was, was ik niet tevreden. Zoals ik al zei was de engine iets té hoog, dat leidde tot enorme framerate. EA heeft van haar fouten geleerd en heeft het wat lager gezet voor deze game. Dus voordeel is geen framerate en nadeel is dat het niet het maximale haalt uit de Xbox 360.

Hoe speelt het échte WK nou?

Goed dat je het vraagt, dat is namelijk het allerbelangrijkste in een WK spel. Het WK mode zélf. Als je een land gekozen hebt mag je een eigen selectie maken, dat is erg handig want als je Kromkamp nou helemaal niks vind, kan je hem alsnog omruilen voor Seedorf of Davids. Wat Van Basten op 15 mei beslist, kan jij het in dit spel vandaag nog beslissen. Natuurlijk begin je het WK in een poule, en wat erg fijn is, is dat de game het échte WK volgt. Dus nu moet je proberen om Argentinië, Ivoorkust en Montenegro te verslaan. Wat ook érg handig is, is dat de commentator tijdens de wedstrijd, de uitslag van de andere wedstrijd in je poule doorgeeft. Nadat je de wedstrijd gespeeld hebt kan je punten verdienen. Zo krijg je punten voor hoeveel je hebt gescoord, of je hebt gewonnen, of je een clean sheet hebt en ga zo maar door. Natuurlijk kun je deze punten uitgeven aan leuke dingen in het FIFA shop. Dingen zoals: legendarische spelers, ballen en verschillende modi. Verder is het WK mode een genot om te spelen, de sfeer hangt er, het geluid is geweldig, alle spelers lijken realistisch, dus wat wil je nog meer? Eigenlijk is haar voorganger enkel nu nog een souvenir, want je kunt zelfs met deze game de kwalificatiewedstrijden spelen. Je ziet het, met 2006 FIFA World Cup heb je zoveel tot je beschikking dat je haar voorganger niet eens meer hoeft aan te raken.