Met het oog op de nieuwe Harry Potter-film staat ons ook weer een nieuwe Harry Potter-game te wachten. Met een debuut op next-gen consoles zien we dit keer voor het eerst Zweinstein in volle glorie en hopelijk een hogere kwaliteit in gameplay. Wat staat ons te wachten in het 5e jaar op Zweinstein?

Electronic Arts heeft het al redelijk verprutst wanneer het aankomt op de games van de jongen die bleef leven. "Harry Potter en de Vuurbeker" was werkelijk de verschrikkelijkste uit de reeks en hierdoor is ons vertrouwen in EA nogal gezakt. Met de kracht van de Xbox 360 en de PLAYSTATION 3 gaat het misschien lukken om de wereld van Harry volledig tot zijn recht te brengen. Ten eerste hebben we weer de gigantische toverschool Zweinstein tot onze beschikking. In tegenstelling tot Harry Potter en de Vuurbeker wordt het deze keer weer mogelijk om Zweinstein van top tot teen te bekijken. Hierdoor lijkt het erop dat het sterkste punt van de vorige games weer is teruggetoverd.

De leerlingenkamer van Griffoendor.

Voor de Wii dient de afstandsbediening deze keer als toverstok. Met een speciale beweging doe je een bepaalde spreuk, en dit gaat wellicht het speelplezier heel wat verhogen. Ook de PLAYSTATION 3 gaat van bewegingen gebruik maken, simpelweg door de controller in een vorm te bewegen zoals je dat zou doen met een toverstok. De Xbox 360 en Playstation 2 zullen het moeten doen met een Analoge-stick. Wel teleurstellend zijn de personages. Net als in Spider-Man 3 zijn de gezichten minder goed nagemaakt, en is zelfs Harry onherkenbaar (uiteraard gaan we hem herkennen aan z'n brilletje). Het plot van het 5e deel wordt voor EA moeilijk om te vertalen naar een gamewereld, omdat een toverschool toernooi meer mogelijkheden en vrijheid biedt dan een verhaal met veel personages en onverwachte wendingen. Het eindgevecht bestaat uit onwijs veel delen en scènes en wordt ook zeker één van de moeilijkste levels die EA in een lange tijd gemaakt heeft.

Speel als Harry, Ron, Hermelien, Sirius Zwarts, Perkamentus en nog veel meer personages.

Ook één van de sterkere punten in Harry Potter en de Orde van de Feniks, wordt de mogelijkheid om te spelen als Harry, Ron, Hermelien, Perkamentus, Sirius en nog meer andere personages. Deze zullen natuurlijk allemaal hun eigen vaardigheden hebben en de wat oudere tovenaars zullen waarschijnlijk andere spreuken kunnen uitvoeren. Wat ik wel eens zou willen zien is online actie in een Harry Potter-spel, bijvoorbeeld duels of groepactie. Dit is voor EA nog steeds een te grote uitdaging en gaat ook niet deel uitmaken van het 5e jaar. Maar een online Zweinstein zou elke gamer met open armen ontvangen.

Ookal is hij de hoofdpersoon en in next-gen, Harry is naar mijn mening niet zo mooi nagemaakt.

Hoewel de screenshots en filmpjes ons een beetje teleurstellen, valt er nog niet te beoordelen over Harry Potter en de Orde van de Feniks. Dat kan pas wanneer we de disc in het station schuiven en de controller oppakken om de game eens grondig te inspecteren. De game ligt waarschijnlijk rond 13 juli in de winkels voor de Xbox 360, PlayStation 2, PLAYSTATION 3, PC, Nintendo DS, Wii en PSP.