Vandaag de dag speelt iedereen natuurlijk cod5. Of 4, echt veel verschil is er niet tussen de beide games, niet in prijs en niet in kwaliteit. Slechts de setting, wapens en perks. De gameplay in deze laatste twee delen in de serie is vrijwel hetzelfde. Hoe was dit vroeger anders.

Ik weet nog toen de eerste call of duty bij de lokale gameboer lag. Ik was vrij benieuwd naar deze game, niet wetende dat het mij en vele mede-gamers zo zou gaan grijpen. De eerste game werd werkelijk helemaal kapotgespeelt, nouja, niet de game maar de pc begaf het tijdens het spelen. Toen deze kleine jongen een nieuwe pc in het huis had staan was het alweer tijd voor de uitbreiding: United offensive. Gemaakt door een andere uitgever, maar dat zegt niks tegen de gemiddelde gamer. Vooral niet zo'n jonge. Deze game werd vervolgens ook weer tot in de late uurtjes gespeelt, online met vrienden via het altijd handige xfire, en ik beschouwde mezelf als cod'er. Toen kwam Cod2. Boem. Dat sloeg in als een bom. Wat een game, alles klopte. De wapens, de maps, de gameplay, echt alles. Want wat was het geval, iedereen nam een rifle. Af en toe liep er een dwaas tussen met een shotgun of iets dergelijks, maar deze werd snel op zijn vingers getikt door de meeste andere spelers. Zo onstonden er bloedstollende potjes cod, die mij mijn hele leven bij zullen blijven. Puur op skills, puur op klasse. Granaten gebruikte je amper, gewoon gooien mischien raak je wel wat. Vervolgens rifle, gebouwtje in gebouwtje uit, tegenstander, aim, zoef kill. Dat gaf echt voldoenning.

Maar hoe anders is het deze dagen. Ik heb een beetje het gevoel dat de cod reeks mij aan het ontglippen is. Na ongeveer een jaar gecod4't te hebben en door omstandigheden 2x opnieuw begonnen te zijn, ben ik nu al een tijdje rank55, de top. Dan ga je bezig met de challanges, het krijgen van een nieuw laagje verf op je geweer. Allemaal erg leuk om te verkrijgen, maar zodra je dit voltooid hebt, de stofwolken van mooie graphics zijn opgetrokken, blijft er niet eens zo heel veel over van de game die mij toen zo gegrepen heeft. Met een snipergeweer heb je niet de garantie op een kill, iemand keihard ownen met een knife kan dodelijke gevolgen hebben, bazookas vliegen op een willekeurige manier door de lucht. Dit zijn enkele voorbeelden van dingen in cod4 die mij na een bepaalde tijd van spelen erg beginnen te storen. Het lijkt wel alsof de wat mindere goden onder de cod'ers beschermd worden tegen de echte diehard spelers. Bang om te snel dood te gaan, neem juggernaut heb je 2x zoveel leven. Wil je na de dood nog proberen een kill te halen, neem martyrdom ontploft er een granaat. Het lijken wel medicijnen, overal kan je iets tegen doen. Natuurlijk kan je zeggen, stel je niet zo aan man, mischien dat je dat maar een paar keer overkomt... Maar stel dat je in gevecht bent met iemand, deze persoon het niet meer kan winnen, ergens gaat liggen en een paar pakjes c4 naast zich neer gooit om zichzelf en jou als zelfmoordterroristje op te blazen.. Ja, dat frustreert. Zo zijn er talloze voorbeelden van perks die de wat mindere speler in bescherming nemen. En dan blijft het niet bij perks. Alsof dat niet genoeg is, kan je als mindere speler altijd nog een grenadelauncher gebruiken. Dit lijkt op het oog heel vet, maar iemand die ooit cod4 heeft gespeeld weet hoe dit werkt.

Deze trend lijkt zich door te zetten naar CoD: World at wor, aka 5. Hier worden nog wat extra levels beschikbaar gesteld, wat extra perks etc. In deze game begint het mij al op te vallen dat dit te ver doorslaat. Waar het in Cod4 nog enigzins paste door de moderne setting, is het hier voor de speler die iets verder doordenkt ronduit lachwekkend. Zo heb ik bijvoorbeeld scherpe kritiek op de honden die op te roepen zijn nadat je 7 kills gemaakt hebt, waar het in 4 nog de helikopter was. Zie je het al voor je in Wo2!! We need reinforcements, call the doggs! Dat gaat er bij mij niet in. Ik wil de 1e soldaat uit de tweede wereldoorlog nog wel eens zien die een red-dot-sight gebruikt. Dit zijn 2 kleine voorbeelden van hoe dit doorslaat.

Helaas worden in 4&5 op een jammerlijke manier de slechtere spelers in bescherming genomen tegen de echte die-hards. Natuurlijk zijn de perks leuk, maar sommigen voegen niks anders toe dan irritatie. Ook voor het level gedeelte, Infinity Ward, ik smeek jullie er met cod6 geen rpg van te maken! Voor mij, en ik denk nog wel meer echte fans met mij, zou het vooral mooi zijn als het iets terug ging naar de gameplay zoals in Cod2. Maar dan wel in een modern jasje. Wordt de ''verperking'' nog verder doorgevoerd, weet ik niet of het nog wel de serie voor mij is, al zullen er op de ''verperking'' wel veel andere gamers afkomen. Hoe dan ook zal ik de games blijven kopen, al is het maar voor dat speciale gevoel van call of duty.

''To bad comrade, get ready for the next round.''

Roelofzen.