Nintendo is de laatste jaren, eigenlijk sinds de Nintendo DS, toonaangevend geweest op het gebied van innovatie, met grote successen tot gevolg. Maar laat dit, naast absolute verkoopcijfers, ook het enige zijn geweest waar Nintendo hardware-matig de absolute leider in was.

Waar Nintendo het heeft laten liggen is de connectie met de hardcore community. Dit is geen geheim. Een simpele zoekopdracht op Google levert een lijst aan ontevreden fans en hoongelach van fanboys van concurrerende consoles op. Qua games heeft Nintendo zelf er veel aan gedaan. We zijn er wellicht een paar vergeten (Day of Disaster, Madworld, Silent Hill etc), maar de Wii had wel degelijk games voor de echte gamers. Nee, waar Nintendo het grotendeels heeft laten liggen is de functionaliteit van de Wii zelf.

En zie daar de aankondiging van een nieuwe console. Ver voordat Sony en Microsoft ook maar iets concreets hebben, laat staan uitbrengen. Een slimme zet, gezien de vermoede strategie de echte gamers terug te winnen, maar wat zouden we daarvoor kopen?

Gisteren viel mij pas het kwartje, dat bij anderen wellicht een tijdje geleden al is gevallen. Ik had het zojuist over de functionaliteit van de Wii. Wat miste deze precies? Graphics en online. Dat is het voornaamste. We weten al dat de HD graphics eraan komen. IGN heeft een Frankenstein Cafe PC gemaakt waarin de vermoede specs van de console zijn verwerkt, en de resultaten zijn grafisch goed (lees: beter dan de concurrenten). Dus stap 1, graphics, check.

Maar dan het meest interessante. Nintendo is de afgelopen jaren een drama geweest op het gebied van alles dat internet heet. Downloadable content, maar vooral multiplayer, is zeer slecht geregeld. Zie daar de nieuwe console. Er zijn inmiddels twee projectnamen die de ronde doen: Project Cafe en Stream. Wat is de connectie tussen (internet) Cafe en Stream... Juist, internet. 

Dan de controller. Er is veel gespeculeerd over het nut van een touchscreen op de controller. Is iemand al tot de volgende conclusie gekomen? .... Typen. Een touchscreen is uitermate geschikt om te typen, net als op de NDS. Net als wij in het westen inmiddels gewend zijn op de smartphones. Vergeet niet dat in Japan men al tijden complete boeken schrijft op de telefoon.

Project Cafe, Stream, touchscreen scherm in de controller. Alles lijkt erop te wijzen dat Nintendo verloren terrein goed wil maken. Stel dat Nintendo inderdaad een service neer weet te zetten die WEL tot goede multiplayer leidt? Smash Bros, Pokemon, elke MMO, Zelda Online, Death Match Metroid Prime, Super Mario World co-op, en met de nieuwe specs uiteraard ook nog de battlefields van deze tijd.

Nintendo stapt dan eindelijk de nieuwe wereld in en wij gamers profiteren daar het meeste van. Vooral het topic MMO spreekt mij aan, vanwege de type-functionaliteit van een touchscreen (en dit type games heeft vaak uitgebreide menus).

Wat mij verder blijft bezighouden is de codenaam Stream. Waar rook is, is vuur. Wat houdt Stream in deze context in? Wil Nintendo de extreme stap vooruit zetten en een service ala Onlive introduceren? Wordt Stream dan een functie om op langere termijn de kracht van de console te verbeteren door het netwerk wat van de load over te laten nemen, en ook om online games te spelen zonder de download (vandaar wellicht de beperkte harde schijf van 80gb, wederom volgens geruchten). We zullen zien. Maar 1 ding lijkt zeker. Nintendo wil het roer drastisch omgooien qua online, en dit wordt de console die het moet gaan doen.

Nog 1 laatste ding. De zet van Nintendo om nu uit te komen met deze console is natuurlijk slim (tegelijkertijd met een next-gen van Sony en Microsoft was een console als deze gedoemd), maar moeten we vrezen voor een Dreamcast effect? Nee, daar is Nintendo te sterk voor. Deze console wordt winstgevend, want de paus is katholiek (heerlijke logica...).

Volgende week woensdag 7 juni, 18.00 Nederlandse tijd zullen we het allemaal weten. Spannend!