Weer een weblogje, dit keer over The Orange Box.

Ik heb alleen Portal uitgespeeld!!! De echte review volgt later, met van elke game een apart cijfer en bespreking.

Je zou hem bijna vergeten door al die Halo 3 hype, The Orange Box van Valve. Ik betwijfel ook nog steeds of het wel slim was om de game rond dezelfde tijd als Bungie's shooter in de winkel te leggen, maar ik bemoei met niet met Valve's, of wacht, EA's marketingtaktieken. Mij gaat het er enkel om of de game leuk is, en dat kan zeker gezegd worden!

Voor de mensen die onder een gigantische geluidsdichte steen hebben gelegen de afgelopen 5 jaar, Half-Life 2 is een FPS waarin je opnieuw in de huid van Gordon Freeman kruipt om de mensheid te redden. Geen bijster origineel verhaal, maar door de bijzondere personages is HL2 met zijn episodes toch heel wat meeslepender dan de gemiddelde shooter. De engine die de gezichtsuitdrukkingen verzorgt is nog steeds de beste in de geschiedenis van de mensheid, en nog nooit zijn virtuele personen zo realistisch neergezet. Maar wie het origineel nu nog niet gespeeld heeft mag zich flink gaan schamen, nu onmiddelijk naar de winkel rennen en die game gaan halen. Ik ga het hier over The Orange Box hebben.

The Orange Box is hoogst waarschijnlijk de beste besteding van je 60 euro's op dit moment. Waar je meestal 1 game voor die prijs krijgt geeft The Orange Box je Half-Life 2, de uitbreidingen Episode 1 en Episode 2, de bijzondere puzzelgame Portal en daar bovenop ook nog eens de uiterst vermakelijke multiplayer-shooter Team Fortress 2! 5 games voor 60 euro dus, da's nog geen 15 euro per stuk! Ik kocht de 360 versie en stopte hem gelukzalig in mijn CD-lade.

Je komt in een menu met de keuze tussen alle eerder genoemde games. Moeilijk, zal ik bij HL2 beginnen en alles opnieuw beleven of stort ik me toch gelijk in Episode 2? Ik besluit vanaf het begin te beginnen en voor ik het weet sta ik in de trein op weg naar City 17. Heerlijk, zon prachtgame nog een keer beleven. Ik kan me nog herinneren hoe leuk het was om het blikje tegen het hoofd van de metrocop te gooien in het origineel, alleen is het dit keer nog leuker omdat ik er nog een achievement voor krijg ook! HL2 speelt in mijn geval zelfs stukken beter op de 360, de laadtijden zijn per stuk ongeveer 10 seconden, waar mijn PC soms wel 3 minuten nodig had, en de graphics zien er heerlijk uit. Valve heeft ook een compliment verdient voor de besturing, deze werkt prima met een controller. Waar ik eerst vreeste voor bijvoorbeeld het rijden in de buggy en schieten tegelijk, blijkt dit goed opgelost te zijn door het invoegen van een lichte auto-aim die lockt zodra je over een vijand gaat met je vizier.

Maar ik zit nog maar net bij Anticitizen 1 van HL2, dus zoveel heb ik daar niet over te zeggen. Ik heb mezelf voorgenomen niet aan Episode 2 te beginnen voordat ik HL2 en Ep1 weer opnieuw heb gespeeld, en ondanks dat ik die al 2 keer achter de rug heb vermaak ik me zo vreselijk erg dat de drang naar het spelen van Ep2 veel kleiner is dan ik had gedacht. Maar goed, leuk dat HL2, maar we kenden het al, en de episodes zijn slechts voortzettingen van het verhaal. Wat echt vernieuwing brengt in The Orange Box is Portal, een pittige puzzelgame draaiend op de source engine. Portal draait, zoals de naam al doet vermoeden, om portalen. In de eerste paar levels staan die voorbepaald, maar al snel krijg je de Portal Gun in handen waarmee je naar eigen inzicht portals kunt strooien. Nog nooit heb ik zo veel lol gehad met oneindig vallen door een portaal recht onder en boven mezelf te plaatsen. Portal zou zelfs met slechts 1 groot vierkanten level nog een prachtige game zijn, maar de game heeft meer te bieden! Erg veel verhaal biedt Portal niet, maar de game maakt dit allemaal meer dan goed met iets wat tegenwoordig nog wel eens ontbreekt; humor en innovatie.

In Portal word je als testpersoon voor Aperture Science wakker in een vreemd gebouw. Hier moet je met de portal gun allerlei kamers doorlopen, het liefst zo snel mogelijk, onder leiding van de pratende comuter GlaDoS. Deze computer is zo vreselijk letterlijk, en in combinatie met de vreemde stem barst je vaak zomaar in lachen uit tijdens het spelen. Portal heeft humor die je haat of waar je dol op bent, er zit niks tussenin. Ik hou er in ieder geval wel van! Dan de puzzels, die genoeg uitdaging bieden. Je moet gebruik maken van zwaartekracht, en je moet op exact de goeie snelheid in portalen springen om er aan de andere kant met de juiste snelheid uit te komen. Het leveldesign is perfect en zorgt ervoor dat je vaak tot wanhoop gedreven word en dan opeens de oplossing ziet, waarna het opeens heel erg voor de hand ligt. Portal heeft de perfecte moeilijkheidsgraad, pittig.

Portal bied dus humor, uitdaging en een redelijke speelduur van 3 uurtjes. Verder is de game nu al legendarisch wegens zijn "weighted companion cube" en "the cake is a lie", die overal over het internet te vinden zijn. Je kunt dus eigenlijk geen miskoop doen met The Orange Box, zelfs voor Portal alleen zou het z'n geld waard zijn! De beste gamesverzamelbox in de geschiedenis!