Ik denk dat iedereen ondertussen wel heeft gehoord van de twee zombie games. Dead island 2 speelt zich af in de prachtige staat Californië. Wapens, zonneschijn en kickass zombie-slaying. In de demo wordt het allemaal prachtig neergezet. Aldus is de vraag of dat de rest van de game ook zo goed wordt... Éen ding is zeker, aan de graphics en badass wapens ligt het in ieder geval niet.
Dying light speelt zich af in de sloppenwijken ergens in Brazilië. De stad ook wel Harran genoemd. Bij Dying light is een groot verhaal opgezet, prachtig weergegeven en mooi uitgevoerd. Ook wordt bij Dying light veel gebruikt gemaakt van Freerunnen. Van enorme gebouwen in een vuilnisbak springen of juist dat gebouw opklimmen. In Dying light is het allemaal mogelijk. Dying light is echt een zombie spel dat het "zombie-genre" nogal heeft veranderd. Freerunnen was aldus nog nooit gezien in zombiespellen, maar Dying light heeft niet voor niets de naam Dying Light gekregen. De gameplay van de game hangt totaal af van de tijd die het is. Overdag kun je traps zetten voor s'nachts, kratten overmeesteren die worden gedropt of simpelweg missie's voltooien. S'nachts is het gevaarlijk en is het het beste om in een safe zone te blijven, omdat er speciale zombies rondrennen en omdat de normale zombies sterker zijn. Good Night, Good Luck.
Zoals je wel begrijpt zijn het allebei fantastische games die, ondanks ze tegenovergestelde gameplay hebben, toch goed presteren. Als je het mij vraagt tenminste. Maar omdat het 1ste deel van Dead Island en Dead Island riptide gemaakt werden door techland, die weer door Deep Silver (publisher van Dead Island Series) werden gevraagd, in plaats van aan Dead Island 2 mee te werken aan Dying light samen met Warner Bros Games gingen werken. Dus toen Deep Silver Yager voor de klus vroeg (Ook wel bekend van Spec ops:the line) kwam er spanning tussen techland en deep silver. Aldus ontstond de uitspraak '"Dead Island 2 Vs. Dying Light."


Maar welke is nu echt beter? Dit kun je natuurlijk op twee manier formuleren. Je kunt je mening geven als bijvoorbeeld: Ik vind Dying light beter omdat... Of je kunt het via de feitelijke manier doen. Bij de feitelijke manier wordt gebruik gemaakt van de 6 belangrijkste begrippen van een game: De mapgrootte, de gameplay, de graphics, de multiplayer, het verhaal en het systeem waar je het op kunt spelen. Let's Begin!

1-Het verhaal:
Dying light neemt plaats ergens in Brazilië in de achterstandswijken vol met zombies. Na de zombie-outbreak begonnen de mensen manieren te bedenken om de zombies zoveel mogelijk te vermijden. Zo kwamen ze op freerun mechanismes die ze gebruikten om zo weg te blijven van het gevaar. Omdat het in achterstandwijken is kun je deze mechanismes goed gebruiken.
Dead Island 2 neemt plaats in het zonnige Californië. Een paar maanden na de zombie-outbreak op Banoi (bekend uit Dead Island deel 1) is heel Californië afgesloten van de buitenwereld om zo de outbreak, die nu ook in Californië is verspreid, daar binnen te houden. Degene die blijven bevinden zich nu in een reuzige bloedstaat en proberen zo te overleven. Paradijs ontmoet de Hell.

Zoals je kan zien zijn beide verhalen een nieuwe, maar leuke toepassing tot de zombie-genre games. Hier hangt het echt af wat je leuker vind. Freerunnen door de kleine stadjes in Zuid-Amerika of Fantasierijke wapens ontwerpen en proberen de burgers te helpen door hordes van zombies uit te schakelen. Beide klinken super leuk. Maar ik zelf vind het idee van Dead Island toch leuker. Dead island wint ronde 1


2-De graphics:
Dying light heeft prachtige graphics maar Dead Island 2 heeft deze ook. Verschil is er niet echt in te zien. Al is Dying light meer donkerder en Dead Island 2 lichter passen ze echt bij het thema van de games zelf. Maar er is wel een verschil in development. Dying light werdt al weergegeven in E3 in 2013, Dead Island pas in 2014. Dying light heeft super lang gedaan over het maken van de graphics (ongeveer 2/1.5 jaar) en Dead Island 2 maar 1 jaar. Dead Island wint ronde 2


3-De gameplay:
Dying light is erg gebaseerd op parkour en freerunning, iets wat nog nooit van tevoren is gezien in het zombie-genre. Ook is de verhouding tussen dag en nacht mooi neergezet en ook iets wat compleet nieuw is. Bij Dying light krijgt de speler de keus om Full-In te gaan of juist de zombies te vermijden. Ik vind dit knap gedaan en goed uitgevoerd.
Dead Island 2 is echt een game wat gaat over wapens, zombies Slayen en nog eens wapens. Iets wat we al eerder hebben gezien (onder andere al in het eerste deel van Dead Island). Ook zijn er weer 4 mannetjes om uit te kiezen, met iedereen een eigen play-style, en kun je net zoals in Dead Island rondrijden met voertuigen of Fast travel gebruiken. Dying Light wint ronde 3


4-De multiplayer:
Dying light heeft een 4 player co-op en nog een gamemode, genaamd: Be the zombie, die je tot nu toe alleen nog kunt spelen als je het spel hebt gepre-orderd. Verder kun je ook een beetje je personage aanpassen, maar dit is ook niet echt veel.
Dead Island 2 in tegenstelling heeft een seamless 8-player co-op. In deze co-op hebben ze het mooi neergezet. Je kan elkaar niet aanvallen. Behalve bij pvp-events. Bijvoorbeeld: Je bent lekker spullen aan 't verzamelen en BOOM! In de verte is er een helicopter gecrashed. Je kunt kiezen. Ga je door met looten of ga je de helicopter crash checken voor betere loot. Maar jij bent niet de enige. Opeens worden de mensen, waarmee je net nog hebt samen gespeeld, bloeddorstige wezens die zelf meer op zombies lijken. Die shotgun die er ligt wil iedereen hebben. Maar er is er maar één. Vechten tot de dood... of ondood. Het is best duidelijk: Dead Island 2 wint ronde 4


5-De mapgrootte:
Dying light, zoals al vaak genoemd, speelt zich af in Zuid-Amerika, ergens in Brazilië. Je hebt 2 ''plaatsen'' in de game. De stad en de krottenwijken. Één van die plaatsen is al groter dan de hele grootte van de eerste Dead Island game. Verbazingwekkend zou je denken. Maar dat valt wel mee. Terug in 2011 werd er nog veel gebruik gemaakt van oudere apparatuur en toen leek het dat Dead Island de grootste game ooit was, maar nu het kan veel groter.
Omdat Dead Island 2 deze nieuwere apparatuur nu ook gebruikt, wordt deze map natuurlijk ook veel groter. Helaas is de specifieke grootte van Dead Island 2 nog niet uitgegeven. Alzo wordt er wel uitgegeven door Yager dat je in Los Angeles, San Fransisco en nog een derde stuk waar ze nog niet over mogen praten, kunt spelen. Dit is natuurlijk enorm. Maar ja, of dat de verhouding klopt met de echte wereld en de ''gamewereld'' is niet duidelijk. Dus deze ronde is gelijk.


6- Het systeem:
Dying light wordt uitgegeven op xbox 360, xbox one, ps3, ps4 en pc. De last gens en the next gens dus.
Dead Island 2 wordt uitgegeven op xbox one,ps4 en pc. Alleen next gens dus
Dying light wint duidelijk ronde 6


Conclusie:
Nu we alle feiten hebben gehad kunnen we de rondes even op een rijtje zetten:
Ronde 1:Dead Island 2
Ronde 2:Dead Island 2
Ronde 3:Dying Light
Ronde 4:Dead Island 2
Ronde 5:Gelijk
Ronde 6:Dying Light
Zoals je kunt zien is ronde 5 de beslisser. Is Dead island 2 feitelijk echt beter, of zijn ze gelijk. Na dit hele verhaal eisen jullie natuurlijk een antwoord van mij. Als ik naar de feiten nu zou moeten kijken is Dead Island 2 de winnaar.

Als het aan mij ligt zijn allebei de games geweldig op hun eigen manier en raad ik het aan om zeker één van de twee te kopen. En misschien als het kan ze zelfs allebei te halen...