Interview

World of Warcraft Legion: 'Verhalen vertellen zonder quest-tekst'

In gesprek met de ontwikkelaars van de nieuwe WoW-uitbreiding

Geschreven door Harry Hol op
Tijdens Blizzcon had Gamer.nl een uitgebreid gesprek met Chris Robinson, senior art director, en Louis Ferriga, een van de lead game designers van World of Warcraft. Zij vertellen hoe de Demon Hunter een totaal nieuwe manier van spelen moet betekenen en hoe zij experimenteren met zones waarin de speler automatisch in level geschaald wordt. Gaat World of Warcraft Guild Wars 2 achterna?

Gamer.nl: De Demon Hunter is de eerste nieuwe hero-klasse sinds de Death Knight. Wat hebben jullie van de Death Knight geleerd en hoe zien we die lessen terug in de Demon Hunter?

Louis Ferriga: Een van de dingen die we geleerd hebben is dat we een epische startervaring nodig hebben. Er moet een sterke korte introductie zijn die je leert wat de klasse precies is. Een ander punt is dat we meer manieren wilden hebben voor spelers om hun personage naar eigen smaak aan te passen. Zo hebben we nieuwe stemmen, nieuwe skins en allerlei andere manieren om de Demon Hunter erg gevarieerd te maken.

Chris Robinson: De Deathknight had echt te weinig variatie in het uiterlijk om spelers de fantasie te bieden die we voor ogen hadden. Daarom hebben we hier extra veel aandacht aan besteed. Het is voor ons ook belangrijk dat spelers de fantasie van Illidan kunnen beleven: een echte demonische ervaring. Maar wie erg graag een ‘mooie’ Demon Hunter wil maken moet dat ook kunnen doen.

LF: We willen ook onze verhalen zo veel mogelijk vertellen zonder dat je tekst hoeft te lezen. Ik kan quest-teksten schrijven tot mijn ogen bloeden…

CR (lacht): En dat heb je ook gedaan!

LF: De Demon Hunter speelt met verboden magie die hun hele wezen verwringt. Als je dat niet ziet, als je dat niet ervaart, klopt het niet. De Demon Hunter is de meest demonische klasse die we ooit hebben gemaakt voor spelers.

GNL: Het klinkt alsof jullie de Demon Hunter vooral ontworpen hebben op basis van het verhaal van de uitbreiding. Maar waren er ook gameplay-redenen om de Demon Hunter te introduceren? Waren er nog rollen in het spel die nog niet goed genoeg door andere klasses vervuld werden?

LF: Dat was zeker een uitdaging. We hebben al mellee-klasses, waaronder een aantal die heel bewegelijk zijn. Waar past dan de Demon Hunter? Zodra we begonnen met prototypes van vaardigheden en de concept art zagen, werd snel duidelijk wat De Demon Hunter ging worden. Ze zijn een combinatie van magie met man tegen man-gevechten. Ze zijn daarin heel anders dan de Rogue, die wel ongeveer dezelfde functie vervult. Maar een Rogue werkt met sluipen en ongezien bewegen, dus die kan geen spectaculaire effecten gebruiken.

GNL: Ongezien blijven is inderdaad erg lastig als je de hele tijd vuurbollen afschiet.

LF (lacht): En die beperking heeft de Demon Hunter niet. We werken met veel spektakel en transformaties. Bovendien is de Demon Hunter erg bewegelijk: je kunt double jumps maken en een korte tijd zweven. Dat verandert de manier waarop je de wereld beleeft totaal. Op het moment dat ik weer naar mijn eigen Mage toeging miste ik de double jump heel erg.

GNL: Is dat cosmetisch of…

LF: Nee, je kunt echt hoger springen en plekken bereiken waar anderen niet zo makkelijk komen.

GNL: De nieuwe Hero-klasse begint op een hoger level zodat gamers snel mee kunnen met hun vrienden die een max level personage hebben. Waarom kan dat eigenlijk niet met alle klasses? Het zou toch fijn zijn om niet weer bij level 1 te hoeven beginnen, vooral als je dat al een paar keer hebt gedaan?

CR: Nou, we geven spelers die de expansion kopen dan ook een boost naar level 100, net zoals we in de vorige expansion een boost naar level 90 gaven. Dit helpt mensen om snel met hun vrienden te kunnen spelen. Dus als je een expansion gemist hebt ben je snel up to speed.

GNL: Maar jullie willen niet de level-curve van alle klasses aanpassen?

CR: Nee, niet op dit moment.

GNL: Jullie voegen nieuwe zones toe. Wat zijn de vernieuwingen in die zones?

CR: Er zijn er heel wat: er is een hele zone gebaseerd op de vraag wat er met de night elves gebeurd zou zijn als ze een ander pad hadden gekozen in de geschiedenis. En er zijn nieuwe vijanden en nieuwe effecten in de gebieden, en magie speelt een belangrijke rol.

LF: Ook nieuw is de Nightmare. Dat is het tegenovergestelde van de Emerald Dream. In feite sijpelt die nachtmerrie de wereld binnen. Spelers werken samen met de Druids om die nachtmerrie in te dammen.

CR: Een belangrijke nieuwe feature is ook dat de wereld in de nieuwe zones schaalt met de speler. Dat betekent dat jouw personage altijd het juiste level heeft in die zone voor de juiste uitdaging. Dit hebben we gedaan op basis van onze ervaringen met Outland, waar spelers altijd in een bepaalde volgorde door de zones moesten, omdat je anders ofwel te hoog of te laag in level was. In de nieuwe zones ben je dus meteen tijdelijk aangepast aan het level van de omgeving. Dit maakt het ook makkelijker om met vrienden samen te spelen die misschien een voorsprong hebben of juist nog een paar levels onder je zitten. Nu zijn die nieuwe zones altijd voor iedereen leuk, ongeacht of je level 101 bent of level 110.

GNL: Dat kennen we van Guild Wars 2; het altijd met je vrienden kunnen samenspelen ongeacht je level is een van hun selling points. Is dit iets dat jullie ook in de rest van de wereld willen uitrollen?

LF: We doen het nu alleen in Legion, maar we gaan zeker kijken of dit ook op andere plekken kan. Legion is vooral een experiment, dat zeker in de expansion erg goed werkt. Ook qua verhaal is het erg logisch om het om die manier te doen. Maar of de rest van de wereld ook zo aangepast kan worden? We weten het nog niet.

World of Warcraft Legion verschijnt in de zomer van 2016.

Dit artikel delen:

Lees meer

‘Battleborn is meer dan een game, het is een nieuw platform’ Nieuws van de week: Zelda: Twilight Princess HD aangekondigd
7

Reacties op: World of Warcraft Legion: 'Verhalen vertellen zonder quest-tekst'

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Tombraider225

  • 14 november 2015 18:03
  Zijn dat gameplay beelden of animatie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 14 november 2015 18:08
  Het filmpje is animatie en zo ziet de game er absoluut niet uit, de screenshots zijn wel ingame.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 14 november 2015 18:23
  Don't feed the trolls!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dennispls

  • 14 november 2015 21:35
  Leuk om te zien hoe ze experimenteren met het idee de Demon Hunter zo ontwerpen dat er talloze opties zijn om jouw character te onderscheiden van anderen. Zoals elke expansion dat een nieuwe class bevat, zal ook nu weer de wereld vollopen met Demon Hunters. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in. De Legion is denk ik ook een prima lore punt om een expansion mee te vullen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 15 november 2015 02:01
  Toen de Death Knight en Monk uitkwamen viel het reuze mee hoeveel er van die class rondliepen. Vooral Monk was nog vrij weinig. Voor mijn gevoel gaan wel meer mensen Demon Hunter nemen, je begint namelijk op een hoger level (100, net als alle andere classes die vanaf Warlords verder gaan) en het is een class die volgens mij al lang 'gevraagd' wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 15 november 2015 13:18
  Monk viel inderdaad mee maar Death Knights kwam ik in om op mijn realm destijds (Sunstrider EU). Ik verwacht inderdaad ook dat veel mensen eerst een periode Demon Hunter gaan spelen al is het alleen al om even een keer een andere class te spelen als dat ze al kennen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Qinneth

  • 18 november 2015 12:21
  Grootste probleem wat ik had met de Deathknight was dat zodra je hun eigen starting area gehad had, en je je walk of shame door Stormwind achter de rug had, je met je ondode reet in Outland stond en die nare reputatie en stigma van Deathknight zijn totaal geen rol meer speelde.

  Alle questgivers van Outland begroetten je alsof je de perfecte held was. Nou was Outland ontwikkelt voordat Deathknights geintroduceerd waren, maar zodra je WoTLK content inging, maakte het ook allemaal geen klap meer uit.

  En dat is het grootste probleem van World of Warcraft, het RPG element van MMORPG heeft geen hoofdrol. Alleen al Nightelf Sentinels die je in de nek aankijken als je ze om informatie vraagt zou al wat toevoegen; als je de Lore leest, hebben Nightelves echt een enorme hekel aan Deathknights en Demon Hunters, maar loop door 1 starting area heen en je bent helemaal te gek gaaf voor hun. Verpest totaal de immersie en alle 'world-building' die Blizzard tot dusver gedaan heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.