Gamer.nl: Kunnen jullie jezelf en het team even voorstellen?
Fabien ‘Shiba’ Turgis:
Mijn naam is Shiba. Ik ben manager en coach van het Dota 2-team bij Western Wolves. Ik speel het spel al sinds versie 5.83c (Deze verscheen rond 2004 – Red.). De line-up bestaat uit kapitein Socks, 7ckngmad, ph0enix, dhany and funzii.
Titouan ‘Socks’ Merloz: Oké, goed ik hoef me eigenlijk niet meer voorstellen (lacht). Ik ben dus Socks en neem de rol van kapitein in het team op mij. En ik ben er trots op!

Western Wolves is nog maar pas opgericht: beangstigt een onzekere toekomst jullie?
Turgis:
Nee, helemaal niet. Ik heb zelf al enkele teams op poten gezet en als speler was ik actief voor verschillende organisaties, dus zulke dingen schrikken me niet meer af.

Hoeveel uur per dag trainen jullie?
Turgis:
Heel veel! Tijdens de week spelen we aan een gemiddelde van drie à vier uur per dag. In het weekend kan dat zelfs oplopen tot zes à zeven uur. Het hangt ook af van ons schema of we veel of weinig kunnen trainen. We houden ook rekening met de beschikbaarheid van spelers of ons wedstrijdschema.
Merloz: Dat klopt. We spenderen heel veel tijd aan het spel, maar het is bijna altijd met het team. Wij hebben al ettelijke uren gewerkt aan onze eigen vaardigheden, maar nu is het belangrijk om samen sterker te worden. En trainen zal ons bij dat doel brengen.

Hoe zijn jullie bij Dota 2 terechtgekomen?
Turgis:
Ik heb het spel ooit getest op een LAN en sindsdien speel ik niets anders meer!
Merloz: Mijn beste vriend liet me drie jaar geleden Warcraft spelen. Ik speelde het graag en behaalde mooie resultaten. Daarna probeerde ik Dota en dat werd steeds belangrijker en belangrijker. Een jaar geleden creëerde ik mijn eigen team... en nu zit ik hier!

Spelen jullie nog iets anders buiten Dota 2?
Merloz
: Vroeger deed ik dat wel, maar ik ben er nu mee gestopt. In het verleden nam ik tijd voor StarCraft II of een van de betere first-person shooters. Sinds we met het team gestart zijn, heb ik gewoonweg geen tijd meer.
Turgis: Ik moet er tijd voor hebben. Ik ben ook manager en coach voor StarCraft II en af en toe speel ik nog eens Quake III of de eerste Dota. Maar het leeuwendeel van onze tijd gaat naar Dota 2.

Weinig tijd. Zijn er misschien toch nog andere hobby’s?
Turgis:
Ik vind het persoonlijk heel moeilijk om meerdere zaken te combineren in mijn vrije tijd. Ik werk overdag en ’s nachts leef ik samen met het team (lacht). Nee, even serieus nu. In mijn vrije tijd speel ik graag schaak, ik ga al eens naar een feestje en ben ook admin voor enkele StarCraft II- en Dota-toernooien (zoals ESWC ’10, French LAN en IronSquid).
Merloz: Ik begrijp het, want zoveel vrije tijd heb je niet meer. Ik probeer naast het gamen ook mijn sociale contacten te onderhouden. Ik ga vaak eens met vrienden weg of naar een leuke fuif.

Met welke helden speel je en welke is een favoriet?
Turgis:
Op dit moment speel ik graag met Magina, Furion, Zeus of Storm. Ik ben niet echt goed in de gameplay met dat laatste personage, maar ik vind het design héél erg knap.
Merloz: In clan wars speel ik vaak een betrouwbaar personage zoals Viper of Slardar, maar ook met Ancient Apparition, Windrunner, PotM of SandKing. Ja, met voorsprong zijn Pudge, Shadow en SandKing mijn favoriete helden.

Denken jullie dat het spel een toekomst heeft in eSports?
Turgis:
Dat is moeilijk te zeggen. Toen ik enkele jaren geleden begon met een competitie was elke speler al heel blij als hij een T-shirt kreeg van de ploeg. Sinds StarCraft II is er wat veranderd. Het spel blijft onder de aandacht en de beste spelers ter wereld streamen hun wedstrijden. Daardoor verdienen ze wat geld en het zou leuk zijn als er teams een volledig salaris en ondersteuning kunnen krijgen. Wie weet komt eSports wel op televisie, bijvoorbeeld op Eurosport? Bij Dota 2 zag ik voor het eerst een toernooi met één miljoen euro aan prijzen. Ik ben heel benieuwd naar wat de toekomst brengt!
Merloz: Daar kan ik mij volledig bij aansluiten. Ik heb gezien hoe goed StarCraft II gegroeid is en ook voortdurend evolueerde. Daarom hoop ik dat we minstens dezelfde aandacht en ondersteuning kunnen krijgen.

Met League of Legends en Heroes of Newerth zijn er twee vergelijkbare games op de markt. Denken jullie dat er spelers zullen overstappen naar Dota 2?
Turgis:
Dat hangt er wat van af. HoN is in feite een slechte kopie van Dota. Ik verwacht niet dat er veel mensen zullen overschakelen op Dota 2. LoL is een casual game in eSports. Ik zou graag hebben dat iedereen die NIET competitief speelt, bij LoL blijft om verder plezier te hebben. Indien zij tegen ons willen spelen, moeten ze eerst heel veel oefenen.
Merloz: Ik hoop dat de volledige community zal overschakelen naar hetzelfde spel zodat we een hele grote groep in eSports worden. Ik hoop dat Dota 2 dat spel wordt!

In welk toernooi zullen we WesternWolves.Dota 2 aan het werk zien?
Turgis:
We hebben nog geen afgerond idee. We willen graag deelnemen aan Dreamhack (16 tot 19 juni). Daarnaast mikken we ook op de finale van starladder.tv en het komende Star Kampioenschap (mei).
Merloz: Ik doe nog een shout-out naar de volledige organisatie en onze sponsors om hen te bedanken voor alle steun.


Dit artikel is geschreven door Sander 'SenZ' van der Haegen, die schrijft voor LowLandLions, een organisatie bestaande uit professionele gaming-atleten uit de Benelux. LowLandLions verzorgt aankomend potentieel talent en werkt samen met de nieuwe generatio eSport atleten.