Waarom heeft de PlayStation het nog altijd moeilijk in de Verenigde Staten? | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Waarom heeft de PlayStation het nog altijd moeilijk in de Verenigde Staten?
Het Japanse merk PlayStation heeft – vooral in Amerika – een zware concurrent aan de Xbox 360. Is dit een reflectie van de stand van zaken wat betreft gameontwikkeling, waar het Westen de laatste jaren de fakkel heeft overgenomen van het Oosten?

Het is een intere ante theorie om het succes van PlayStation te koppelen aan de staat van de Japanse game-industrie. Het is pijnlijk duidelijk dat Japanse ontwikkelaars worstelen met het bijbenen van technologische innovaties, creativiteit en de algemene productiewaardes.

Ik heb zelf meer dan acht jaar in de Verenigde Staten gewerkt en het is kristalhelder dat Microsoft daar succes boekt omdat dit hun thuisbasis is. Voor ons en Nintendo geldt hetzelfde, maar dan met betrekking tot Japan. Het is een heel basaal culturele principe dat niet moeilijk te begrijpen is.

We hebben tegenwoordig in de Verenigde Staten en Europa echter wel hele belangrijke ontwikkelstudio’s, dat is voor ons een unieke positie. Maar omdat Microsoft in de VS gevestigd is, is hun aanpak ook heel anders. Kijk naar de originele Xbox, waar ze ervoor kozen om met PC-ontwikkelaars aan de slag te gaan. Dat soort games, PC-games, zijn heel erg toegespitst op een heel hardcore publiek. Vergelijk de markten dan maar eens, tu en Europa en Verenigde Staten, die laatste groep heeft relatief gezien meer typische hardcore gamers in huis. Daarnaast zijn ze vanwege hun natuur of cultuur ook nog eens zeer aangetrokken tot competitieve gameplay, head-to-head, sporten, schietgames. Het is heel moeilijk om – vanuit een Japans perspectief – daar echt feeling mee te krijgen.
 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou