Interview
Warhammer

Total War: Warhammer 2

The hypewheel goes squeak squeak!

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Total War: Warhammer 2 moet de The Empire Strikes Back van de Total Warhammer-trilogie worden en met de onthulling van de Skaven-factie is ontwikkelaar Creative Assembly goed op weg. Gamer.nl sprak met lead writer Andy Hall en lead animator Greg Alston over zeevaart, worstelmoves en Choose-Your-Own-Adventure-verhalen.

Hoe gaat de ontwikkeling van het tweede deel van een trilogie jullie af? Het is een beetje het middelste kind.

Andy Hall, lead writer: Dat is het inderdaad. Wat helpt is dat we een vliegende start hebben kunnen maken. Alle teams zijn in hun rol gegroeid.

Greg Alston, lead animator: Ja, het is het middelste kind, maar het is niet alsof het een vergeten kind is geworden. Elke factie zit vol met ontzettend toffe dingen om te maken. Vanuit een animatieperspectief is de game rijk aan allerlei nieuwe monsters om te ontwerpen. In het origineel had je veel menselijke animaties: Empire, Bretonnia en zelfs de Vampire Counts. Maar met Total War: Warhammer 2 heb je alleen al de Skaven en de Lizardmen, met alle hagedissen en dinosaurussen. Als animator wil ik met niets anders spelen dan de Lizardmen, want tja, dino’s.

AH: Als iemand die al sinds z’n dertiende fan is van de Skaven, is het zien van de Hell Pit Abomination ongelofelijk gaaf. Dat is het mooie aan het medium van games. Normaal staan alle figuren bevroren in een plastic houding. Nu zie je hoe al die uitstekende rattenkoppen woedend naar elkaar happen.

GA: Ik was met mijn team best zenuwachtig bij het aanpakken van de Hell Pit Abomination. Hoe ga je dat in godsnaam animeren? Er zitten iets van zes of zeven hoofden op het ding en zo veel armen. Eerst keken we naar de kosten en zeiden we tegen elkaar: “Dit moeten we simplificeren”. Maar we zagen het resultaat en concludeerden dat het veel beter moest.

AH: Zelfs de fans geloofden niet dat het mogelijk was. Ik kijk regelmatig op fora en iedereen was het met elkaar eens: “Ze gaan nooit de Hell Pit Abomination er in krijgen, dat wordt veel te duur”. Dus we hopen dat het een mooie verrassing wordt.

Total War Warhammer 2

Welke lessen heeft Creative Assembly getrokken uit de ontwikkeling van de eerste Total War: Warhammer?

GA: Een van de zaken waar we naar hebben gekeken bij Total War: Warhammer zijn de gebrekkige gevechten zodra monsters elkaar tegenkomen op het slagveld. We hadden al op elkaar aansluitende animaties tussen monsters en gewone infanterie – zoals een reus die iemand oppakt en z’n hoofd afbijt – maar als bijvoorbeeld een Wyvern een draak tegenkwam, deden ze niks bijzonders, alleen een standaardaanval. We beseften dat we iets misten. Helemaal omdat het behoorlijk dure eenheden zijn om te onderhouden, dus je wilt er wel iets spectaculairs voor terug krijgen. Veel animators in mijn team zijn al in hun eigen tijd bezig geweest om aansluitende animaties te maken, dus nu hebben we een goede interactie als bijvoorbeeld een Hell Pit Abomination een draak tegenkomt. Je wilt niet alleen een game die goed speelt, maar ook een game die je de visuele genoegdoening geeft van een Abomination die hele volksstammen wegvaagt.

AH (Lachend): Het is net worstelen. De Hell Pit voert letterlijk een suplex uit tegen die draak. Leg dat maar eens uit aan een animator. Die is waarschijnlijk zeven of acht jaar geleden aangenomen en denkt: “Nou, ik ga dus voor de rest van m’n leven Romeinen doen”. En dan mag hij nu worstelmoves met draken gaan bedenken.

Total War Warhammer 2

Met de New World, en helemaal met de gecombineerde kaart die kort na de lancering van Total War: Warhammer 2 beschikbaar komt, worden zeereizen een stuk belangrijker voor de gameplay. In trailers zijn al meerdere soorten schepen te zien. Wat kunnen we daarvan verwachten?

AH: Het wordt meer dan alleen maar reizen over het blauwe gedeelte van de kaart. Er zijn stormen die je moet ontwijken, anders verlies je manschappen. Dat betekent dat je sneller moet landen, mogelijk in vijandelijk gebied met alle problemen die daar bij komen kijken. Je kunt ook van alles tegenkomen op zee. Er zijn scheepswrakken en kleine eilanden die je kunt verkennen en je krijgt dan een soort Choose-Your-Own-Adventure-miniverhaal, die jou een bonus kunnen geven. Hetzelfde geldt voor de ruïnes van steden op land. Met name Lustria is gevuld met kansen om een mooie buit te vinden. Of, als je pech hebt, loopt je leger zo een Level 5-stad van de Skaven binnen.

Om terug te gaan naar de zee. Als je een ander ras tegenkomt, dan Auto-Resolve je dat. Zelf zeeslagen uitvechten hebben we er niet ingekregen, helaas. Warhammer heeft altijd om landgevechten gedraaid. Wat we altijd gehoord hebben van spelers is dat ze zoveel mogelijk eenheden in de game willen terugzien. Van bijvoorbeeld de Wood Elves hebben we volgens mij het hele Army Book geïmplementeerd. Dat is dan ook waar we voor gaan en zelfs nu lukt het ons niet altijd.

GA: Precies. Elk ras betekent voor het team van animators – dat al flink gegroeid is – genoeg werk voor een hele game, meer zelfs. Bij Warhammer kun je niet een set van animaties maken en dat kopiëren naar acht facties. De High Elves zijn heel klinisch en beheerst in hun bewegingen. De Dark Elves zijn dat ook wel, maar geven hun aanvallen een extra nare twist mee. Letterlijk, want ze draaien bijvoorbeeld hun zwaard nog eens extra bij het steken. Het cruciale punt is dat we ook de persoonlijkheid van elke factie proberen te vatten in de animaties.

Dus we gaan nooit zeeslagen te zien krijgen in de Warhammer-trilogie?

AH: Zeg nooit ”nooit”, maar ik denk dat de focus van ons beperkte budget moet liggen op het geweldig mogelijk maken van de landgevechten. De coolste monsters met de mooiste animaties die op elkaar aansluiten. Je weet nooit. Misschien zegt oom Sega wel: “Hier is een extra zak geld en leef je uit”. Maar we hebben een bijzonder actieve en vocale community en die heeft duidelijk de voorkeur uitgesproken voor zoveel mogelijk facties in de game en dat is waar we ons voorlopig op richten.

Total War Warhammer 2

Duidelijk. Is de Vortex veiligstellen de enige weg naar de overwinning? Of is er ook ruimte voor de speler die gewoon alles wil veroveren?

AH: Jazeker, want als je iedereen uitroeit, is de Vortex een fluitje van een cent. Je wint bij verstek. Het is sowieso een strategische overweging om een andere factie volledig weg te vagen als zij voorlopen met de rituelen die het lot van de Vortex bepalen. We hopen vooral dat spelers plezier hebben met de narratieve missies die ze kunnen voltooien. Bij het eerste deel kregen we vaak te horen dat veel spelers teleurgesteld waren dat bij de overwinning er geen filmpje werd afgespeeld. Dat waren we wel van plan, maar kregen we niet gedaan. In Total War: Warhammer 2 zitten die filmpjes er wel in.

Op die manier kunnen we ook een soort eindbaas neerzetten. In dit deel zit een gigantisch eindgevecht waar Peter Jackson nog wat van kan leren, iets wat we nog nooit hebben gedaan. Er komt ook een plottwist bij kijken… Dat had ik eigenlijk niet moeten zeggen.

GA: En anders kun je altijd nog de Grand Campaign doen met de gecombineerde kaart.

AH: Het wordt echt een enkele kaart, in tegenstelling tot Empire: Total War. We zullen wel hier en daar wat moeten wegsnijden. Maar als je toegang hebt tot een bepaalde factie in TWW 1 of TWW 2, dan kun je daarmee spelen in de Grand Campaign.

Zijn er met de Grand Campaign op de gecombineerde kaart ook toevoegingen aan de Old World? Zoals Skavenblight tussen Tilea en Estalia?

AH: Misschien, misschien. Verbeteringen in de nieuwe delen van de trilogie gelden retroactief in ieder geval ook voor de oudere facties, zoals draken die vuur kunnen spuwen terwijl ze vliegen. En het balanceren van alle facties blijft natuurlijk een ding. We moeten er voor zorgen dat de Empire-factie, die waarschijnlijk vier of vijf jaar oud is tegen de tijd dat we deel drie klaar hebben, nog steeds competitief is ten opzichte van de rest. Total War: Warhammer, als één grote entiteit, gaan we nog een lange tijd voor zorgen.

Total War: Warhammer 2 verschijnt 28 september voor de pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Mega Man Legacy Collection 2 Nieuws van de Week: Crackdown 3 verschijnt niet meer bij Xbox One X-lancering
0

Reacties op: Total War: Warhammer 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.