Gamer.nl: Voor de lezers die Superannuation niet kennen: wat doe je precies?

Superannuation: Ik struin het internet af naar gamegerelateerde informatie en de resultaten – die niet altijd voor het grote publiek zijn bedoeld - publiceer ik. Dit deed ik voorheen op Tumblr en op dit moment via Twitter onder dezelfde naam: Superannuation.

Gamer.nl: Je wilt natuurlijk anoniem blijven, maar kun je iets over jezelf vertellen, zodat wij een beeld van de persoon achter Superannuation krijgen?

Superannuation: Eigenlijk ben ik een vrij onopvallende man in zijn twintigerjaren, wiens interesses met name bij de verschillende facetten van kunst en entertainment liggen. Ik heb een voorkeur voor leuke games waarin je creativiteit wordt getest en ik kan genieten van games die zichzelf niet te serieus nemen. Ik wil graag anoniem blijven omdat ik mogelijk juridisch aansprakelijk gesteld kan worden voor het nieuws dat ik breng.

Gamer.nl: Hoe ben je op het idee gekomen op Superannuation te starten?

Superannuation: Ik begon de Tumblr-blog in oktober 2008 omdat ik mijn onverzadigbare nieuwsgierigheid met de wereld wilde delen. Ik moet ook bekennen dat ik de aspiratie had om een soort van internetbekendheid te worden.

Gamer.nl: Is het speurneuzen op het internet belangrijk voor je?

Superannuation: Dat zou ik niet zo willen noemen, maar er zijn aspecten van wat ik doe die ik belangrijk vind. Wanneer anderen dit speurwerk doen of toevallig op iets interessants stuiten, nemen ze het klakkeloos over en plaatsen ze het niet in context. Dit leidt tot wilde speculaties. Ik probeer juist al mijn ontdekkingen in context te plaatsen, zodat ik mijn lezers duidelijke informatie voorschotel waar ze ook echt iets aan hebben. En ergens hoop ik ook dat er een einde komt aan al die onbenulligheid en onzorgvuldigheid op het internet, maar dat zal er waarschijnlijk nooit komen.

Gamer.nl: Wat zijn je drie grootste en bekendste ontdekkingen?

Superannuation: Als ik naar de websitestatistieken kijk, zijn dat de details over Grand Theft Auto V, de concept art van Epic Mickey en de url-registraties van Batman: Arkham City.

Details over een nieuwe, onaangekondigde Grand Theft Auto-game zijn de heilige graal voor gamemedia. De ontdekking [Superannuation maakte bekend dat een castingbureau acteurs zocht voor rollen in de nieuwe Grand Theft Auto, red.] was ongekend groot, mede omdat Rockstar het minst lekkende bedrijf in de gamewereld is. Toen ik de volgende ochtend wakker werd, had ik een paar honderd nieuwe volgers op Twitter en stond ik op vrijwel elke gamewebsite.

Het ontdekken van de Epic Mickey-concept art [Superannuation vond de schetsen op de website van conceptartiest Fred Gambino, red.] was ook een interessante ervaring. De game stond plotseling op de radar van de gamecommunity en kreeg veel meer aandacht dan dat Disney zelf had kunnen generen. Hoewel de gelekte concept art weinig te maken had met de uiteindelijke game, waren de schetsen erg onconventioneel en sprongen ze echt in het oog. Daarnaast was de naam Epic Mickey in de eerste instantie een werknaam en het was niet Disneys bedoeling om deze naam ook als definitieve titel te gebruiken. Ik zag dit verhaal ook op entertainmentroddelblogs – websites die echt niéts met gamemedia te maken hebben – en dat was echt overweldigend om mee te maken.

Een stuk concept art voor Epic Mickey

Het meeste bezoekersverkeer kreeg ik met mijn blog over de url-registraties van Batman: Arkham City: meer dan 8000 hits. Het heeft misschien niet zoveel effect gehad als de twee bovengenoemde voorbeelden, maar het heeft wel even de wind uit de zeilen gehaald bij de zeer uitgedachte en langzame marketingcampagne van Warner Bros.

Gamer.nl: Hoe vind je dit soort informatie?

Superannuation: Voornamelijk door Google en mijn geduld om informatie te kunnen bevestigen. Als ik specifieker ben, verklap ik mijn methodes waarmee ik andere speurneuzen en de gamemedia te slim af ben.

Gamer.nl: Het wordt steeds moeilijker voor je om betrouwbare informatie te vinden. Hoe komt dat?

Superannuation: Gamebedrijven en hun werknemers gaan steeds beter om met informatie die niet uit mag lekken. Van elk lek leren ze weer iets.

Gamer.nl: Waarom ben je met de Tumblr-blog gestopt?

Superannuation: Ik vond de werkzaamheden van Superannuation op een gegeven moment niet meer zo interessant. Door het vele bloggen begon het te zeer op werk te lijken.

Gamer.nl: En je gaat nu verder op Twitter om je onthullingen te posten?

Superannuation: Ja, want met Tumblr moet je letten op de presentatie, HTML-codes en andere kleine, vervelende esthetische dingetjes. Deze zorgen heb je niet met Twitter, want elke tweet ziet er hetzelfde uit. Het sturen van een tweet is daarom veel gemakkelijker en gaat een stuk sneller. Door Twitter heb ik een beter beeld van mijn lezers en zie ik hoe zij reageren op de tweets die ik plaatst. Onthoud: Superannuation is absoluut niet gestopt, want ik tweet nog heel actief al mijn bevindingen en allerlei andere onzin die ik interessant vind.


Superannuation is te volgen op Twitter. Zijn Tumblr-blog staat ook nog online.