Starbreeze: 'Syndicate is meer een shooter dan iets anders' | Gamer.nl

Starbreeze: 'Syndicate is meer een shooter dan iets anders' | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Gamer.nl: Waarom geen Syndicate oude stijl?
Ben O’Donnel:
We wilden de franchise helemaal up-to-date maken. En als je eerlijk bent en kijkt naar het origineel, een soort squad-based RTS-game, dan weet je dat het niet snel een succes zou worden bij de moderne gamers die hoofdzakelijk op de console spelen. Bovendien was de game toen al redelijk vooruitstrevend en futuristisch. Iedereen had een chip in zijn hersenen en juist dat leek ons erg cool om te laten zien door de ogen van je personage. Al die informatie die je doorkrijgt en in plaats van op je vizier nu rechtstreeks in ‘je hoofd’ geprojecteerd wordt. Een gegeven dat eigenlijk het beste tot zijn recht komt in een eerstepersoons perspectief. 

Maar als je kijkt naar de nieuwe stijl, ben je dan niet bang voor de huidige concurrentie, bijvoorbeeld in de vorm van Deus Ex?
Ben O’Donnel:
Dat is toch een wat langzamer georiënteerde game, terwijl wij meer naar een on-the-fly-aanpak zochten. En op dat gebied proberen wij meer onderscheidend te zijn. En als we eerlijk zijn, vragen wij ons ook af of iedereen wel zo blij zou zijn met een opgepoetste HD-game die in alles lijkt op het origineel. Het is een kla ieker en daar blijf je gewoon van af. Je maakt gewoon een game voor de moderne gamer.

Hebben jullie wel elementen uit de oude game gebruikt?
Ben O’Donnel:
Absoluut, dat was ook zeker belangrijk voor ons. In plaats van het origineel opnieuw tot leven te wekken of voortborduren op het verhaal, wilden we de erfenis en het thema in een compleet nieuw verhaal verwerken. Een goed voorbeeld hiervan zijn de omgevingen, zoals bijvoorbeeld de map Mozambique die jullie al gespeeld hebben in de demo. Deze zijn afkomstig van het origineel. Datzelfde geldt ook voor sommige wapens zoals de Flamer en de Gau gun en al die andere dingen die de spelers zo leuk vonden. En laten we ook zeker de rauwe toon niet vergeten. Syndicate was een donkere game en zeker niet vrolijk, iets wat we absoluut willen overbrengen in de nieuwe versie.

Waarom zijn de meeste levels die we spelen dan zo kleurrijk?
Ben O’Donnel:
Wanneer ik donker zeg, dan bedoel ik meer het hoofdpersonage zelf. Je bent niet iemand die aan de goede kant staat. En inderdaad, de levels die je nu hebt gezien waren erg licht. Maar in singleplayer zul je uiteindelijk terechtkomen in de downzone, een plek die de game heel donker maakt. Het geeft Syndicate een beetje een cyberpunk-gevoel. Mensen in de upzones hebben allemaal chips in hun hoofd en zijn stuk voor stuk gecontroleerd door de Syndicates. Terwijl de mensen in de downzones zich afzetten tegen de gevestigde orde en zich groeperen in milities. Uiteraard zonder chips maar wel in een heel andere omgeving. Grauw en armoediger dan in de upzones. De twee omgevingen geven de game ook twee aangezichten, waarbij je bovengronds vertrouwt op je chip terwijl je ondergronds meer vertrouwt op je wapens.

Dus de downzone speelt meer als een standaard shooter?
Ben O’Donnel:
Syndicate is eigenlijk sowieso meer een shooter dan iets anders. Vooral wanneer je kijkt naar games als Deus Ex. Die game lijkt voor ons meer op Metal Gear Solid. In plaats daarvan willen we dat gamers juist snel reageren op situaties en veranderen van tactiek. De game herbergt een sterke kunstmatige intelligentie. Verander je dingen in de omgeving, dan reageren de tegenstanders daar vervolgens op een pa ende manier op. Als je kijkt naar andere games, dan kun meestal dingen maar op één manier doen: de juiste. Al het andere is fout.

Kunnen we net als in het origineel met een squad spelen?
Ben O’Donnel:
In de singleplayer-campagne kun je niet met een squad spelen. Dat kan alleen in co-op. De ware kracht van Starbreeze ligt in het neerzetten van een spannend verhaal in de singleplayer. En dat is precies wat we wilden. Eentje waarbij je één personage volgt; Miles Kilo. We wilden het puur houden. En wanneer je begint met het volgen van andere personages, dan raak je de rest vaak kwijt. Bovendien hebben we het gevoel dat we in co-op een prima plek hebben gevonden voor dat squad-gevoel uit het origineel.

Hebben jullie de controverse en de blood & gore uit het eerste deel niet geschuwd?
Ben O’Donnel:
Absoluut niet. Kijk bijvoorbeeld naar het injecteren van chips en andere rotzooi in de lichamen van mensen. We hebben de game met opzet niet te soft gemaakt. De game moet donker aanvoelen en zodoende kun je gruwelijke dingen doen, zoals het uitrukken van chips uit het hoofd. Geloof me, het ziet er niet gezellig uit. Maar dat is gewoon het personage dat je speelt. En mocht je liever een softere game spelen, dan kun je altijd nog iets van Nintendo pakken.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou