Shuhei Yoshida: "Ik was onderdeel van het team dat het project ‘PlayStation’ initieerde. Toen Ken Kuturagi de PlayStation in 1993 ontwikkelde, was ik de eerste niet technisch aangelegde medewerker van dat team. Het was mijn taak om een businessplan te ontwikkelen.

Toen we in november 1993 officieel het merk Sony Computer Entertainment startten, werd ik manager van relaties met third party-ontwikkelaars. Het was mijn rol om Japanse ontwikkelaars als Namco, Konami en Capcom te rekruteren, zodat ze games zouden maken voor PlayStation. Dit heb ik ongeveer vier jaar gedaan, waarna ik ben overgestapt toen ik de mogelijkheid kreeg om de interne studio’s van Sony Japan te managen.

Toen ik daar terecht kwam, hadden we maar één kleine studio, die Moto Toon GP ontwikkelde. Die studio stond toen onder leiding van Kazunori Yamauchi en op het moment dat ik daar aan de slag ging, waren ze net bezig om een raceserie op poten te zetten die uiteindelijk bekend zou komen te staan als Gran Turismo. Ik heb heel veel geluk had, dat ik onderdeel ben geweest van de ontwikkeling van zo’n serie.

Door de jaren heen heb ik vervolgens heel veel mensen aangenomen om de kern van Sony als gameontwikkelaar op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de teams die Ape Escape, Legend of Dragoon en Ico hebben gemaakt. Ja, ik heb toentertijd Ueda-san en de anderen één voor één aangenomen. Het was fantastisch om in Japan te werken, maar in 2000 kreeg ik een aanbieding van Kaz Hirai, toen president van SCE, om de manager van second party-studios in de VS te gaan vervangen.

Ik ben daar uiteindelijk tot 2008 gebleven, totdat Phil Harrison uiteindelijk opstapte als het hoofd van SCE. Omdat ik nauw met hem samenwerkte, heb ik ‘m uiteindelijk opgevolgd. Het was toen dat ik daadwerkelijk hoofd van de SCE Worldwide Studios ben geworden. Daarvoor ben ik wel terug naar Japan terugverhuist, om ook nauw betrokken te blijven bij de hardwareontwikkelingen. Dit omdat onze hardwareontwikkelaars beter op de hoogte gehouden moesten worden wat betreft de ontwikkelingen rondom softwareontwikkelingen.

Zo gingen onze hardwarejongens met vragen en problemen naar Kaz Hirai, maar die zag in hoe belangrijk de relatie tussen software en hardware was en stuurde ze elke keer weer door naar het management van Worldwide Studios. Uiteindelijk sloop het er zo in dat onze hardwareafdeling bijna automatisch naar de softwareafdeling ging met hun vragen. Eén van de vruchten die we nu van die belangrijke samenwerking plukken: PlayStation Move."

Morgen beantwoordt Shuhei Yoshida weer uitgebreid een vraag van ons. Zorg dat je het niet mist.